Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Co přinese rok 2022 fenoménu NFT? Podivné obrázky za miliony čekají perné chvíle

CryptoPunk v Lobkowiczkém paláci
Stanislav Šulc / Newstream
Stanislav Šulc

Kdo loni investoval velké částky do digitálních tokenů známých pod zkratkou NFT, může letos přijít o hodně. Tlak na cenu mnoha sérií je enormní a zájem o ně upadá. Propad cen se nevyhýbá ani nejúspěšnějším sériím, jako jsou CryptoPunks nebo Bored Ape Yacht Club.

Reklama

Rok 2021 se stal rokem nezaměnitelných diigitálních tokenů známých pod zkratkou NFT. Podle zpřesněného odhadu agentury Chainalysis se v tomto fenoménu za kalendářní rok 2021 protočilo neuvěřitelných 40 miliard dolarů a i to byl jeden z důvodů, proč se NFT stalo slovem loňského roku podle Collins Dictionary.

Nejúspěšnějšími sériemi se podle reportu NFT trhu Chainalysis staly dnes již kultovní sběratelské sady CryptoPunks a Bored Ape Yacht Club, jejichž celkové obchody dosáhly miliardových částek. Chainalysis uvádí, že jen za loňský rok se v CryptoPunks protočily 3 miliardy dolarů, odhad serveru Nonfungible.com hovoří o miliardách dvou. Mírně vyšší částku pak Nonfungible.com přisuzuje právě Bored Ape Yacht Club.

William Rudolf Lobkowicz

NFT CryptoPunk nevlastním, to je drahé i na mě, říká mladý Lobkowicz

Je zástupcem nejmladší generace Lobkowiczů. William Rudolf vystudoval Harvard, má nesmírné charisma a vystupuje jako opravdový šlechtic. V rodině má na starosti digitální aktivity a uspořádal první velkou akci u nás věnovanou digitálnímu umění, neboli takzvaným NFT. „Investiční potenciál NFT pro mě není až tak podstatný. V tuto chvíli hlavně experimentujeme a objevujeme možnosti, které tato moderní forma nabízí, a řešíme, jak je budeme moci využívat pro uchování našich sbírek,” říká William Rudolf Lobkowicz v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Rozdíl může být dán například tím, že Chainalysis započítává veškeré transakce včetně těch, kdy si jeden uživatel přeprodává NFT mezi vlastními konty, zatímco Nonfungible.com se toto snaží pročišťovat a zjevně účelové přeprodeje za často absurdní částky neregistruje. Takto například jeden uživatel prodal sám sobě CryptoPunka za téměř 600 milionů dolarů, ale nakonec dané NFT skončilo zpět ve stejné peněžence.

Ceny klesají a budou i dál

S poklesem cen kryptoměn, který nastal v posledních týdnech loňského roku a stále pokračuje, začaly padat také ceny těchto digitálních aktiv. Chainalysis ukazují, že v posledních týdnech roku 2021 začala upadat hodnota transakcí napříč celým trhem s NFT. Vrcholem se staly měsíce říjen a listopad, kdy byly ceny i hodnoty transakcí na vrcholu. Například v posledním týdnu loňského října analytici Chainalysis registrovali 2300 aktivních kolekcí - to znamená, že v tomto rekordním počtu kolekcí NFT proběhla alespoň jedna transakce týdně.

Týdenní obraty celého trhu s NFT Chainalysis

Podívejte se na NFT Alfonse Muchy

Ve stejném období pak nastal cenový vrchol u většiny z významných kolekcí, kam vedle zmíněných dvou patří například Meebits, Mutant Ape Yacht Club čio Art Blocks.

Fenomén NFT odstartoval loni v březnu a až do listopadu byl téměř výlučně rostoucím trhem. Investoři ani sběratelé zatím nevěděli, jak se bude trh chovat v jiných podmínkách. Nyní je však již jisté, že bude spíše kopírovat chování kryptoaktiv, které do velké míry určuje chování nejstarší a nejznámější kryptoměny - bitcoinu. Padá-li bitcoin, padají také ostatní měny včetně etherea, v němž probíhá nejvíce transakcí s NFT na největších burzách.

Tou největší se loni definitivně stalo OpenSea, které podle Chainalysis má zhruba šedesátiprocentní podíl na všech prodejích NFT. Burza OpenSea registrovala propady takzvaných floor prices (tedy cen, které jsou pro danou sběratelskou sérii nejnižší) již od srpna, nicméně v té době naopak rostl počet transakcí, tedy celkový trh nadále rostl. V listopadu se již projevil celkový propad trhu s NFT.

Mark Zuckerberg, šéf Meta Platforms, dříve Facebooku
video

Jak zbohatnout? Přesunem skutečných peněz do virtuálního světa a zpět

Na jedné straně peněženky drtí inflace. Na té druhé fenomén kryptoměn s bitcoinem v čele způsobil, že hodně lidí pohádkově zbohatlo. A ještě zbohatne, protože velké investiční peníze světa začnou mířit do budování virtuálních světů, jak vyplývá z analýzy newstream.cz.

Přečíst článek

Metaverse a konec volných peněz

Jak tedy bude vypadat rok 2022 z pohledu investora do NFT či jejich sběratele? Na výsledku se podepíše několik tendencí, které jsou již nyní zjevné.

První budou pokračující investice do virtuálních světů známých pod termínem metaverse. Aktuálně se výrazně pracuje na třech těchto světech - Decentralandu, Somnium Space a pak na Metavere od společnosti Meta (mateřská společnost Facebooku). NFT v tomto trendu hrají ústřední roli, protože právě NFT jsou pro uživatele jednotlivých světů to, čím se v těchto světech prezentují (například high brandové oblečení a doplňky, nebo také umělecká díla). Pokud se virtuální světy budou stávat čím dál větším mainstreamem, ceny NFT by mohly nadále růst a i letošní rok by jim mohl přát.

Proti tomu však jdou dvě tendence, které naopak budou ceny stlačovat. První je celkové utahování měnových politik centrálních bank po celém světě. Na trhu již nebude tolik volných peněz, navíc mírně poroste atraktivita vkladů, což bude potenciální investory odhánět od alternativních investic v čele s kryptoaktivy.

Druhým neméně významným tlakem pak bude také pád cen některých z velmi slavných kolekcí. Můžeme očekávat několik neslavných příběhů ztracených investic, které budou celému trhu škodit. Navíc NFT jsou opravdu zatím na začátku a na rozdíl od klasických kryptoměn, kde si již investoři prošli vzestupy i pády, zde zatím nikdo neví, jak se budou investoři v panice z propadů cen chovat.

Rony Plesl
video

Umění je jako každý byznys. Musíte investovat, jinak se neprosadíte, říká Rony Plesl

V dalším z dílů pořadu Victory Club na newstream.cz se představí Rony Plesl. Jedna z nejvýraznějších osobností českého designu se v posledních letech stále více soustředí na volnou tvorbu a chce s ní uspět v globální konkurenci.

Přečíst článek

Posledním významným faktorem pak bude kvalita samotných NFT a celého ekosystému kolem nich. V tuto chvíli jde stále ještě o poměrně složitou věc, která není pro každého. Navíc se tu děje celá řada podvodů, kdy investoři nepozorností mohou přijít o veškerá aktiva a v důsledku decentralizované podstaty systému, půjde o ztrátu nenávratnou.

Hudební NFT

Podle insiderů však rok 2022 bude zároveň rokem, kdy se celý trh značně rozroste. Doposud totiž NFT jsou zejména statické obrázky či 3D předměty, případně pohyblivé GIFy. Ambicióznější NFT pak nabízejí celé videosekvence většinou trvající několik sekund.

Letos by však mělo i v důsledku stále se rozšiřujících možností metaverse dojít k tomu, že NFT budou představovat například nejrůznější zvuky, celé písně, či alespoň jejich části. To skýtá nekonečné možnosti pro hudebníky a hudební průmysl, který v tomto segmentu jistě najde celou řadu možností.

Rok 2022 může fenoménu NFT přinést potřebnou legitimitu, která je mnohými (a to i příslušníky krypto komunity) neustále zpochybňována.

Olga Trčková z DSC Gallery na kuchyni od Jiřího Georga Dokoupila

Sázejte na velká jména, pak se u digitálního umění nespálíte, radí galeristka Olga Trčková

Zapamatujte si datum 4. září. To se u nás otevře první virtuální galerie v takzvaném metaprostoru, která nabídne možnost nákupu digitálních originálů známých pod zkratkou NFT. "Možnosti virtuálních světů pro umělce a umění jsou takřka neomezené," říká galeristka Olga Trčková, jejíž DCS Gallery v Dlouhé otevře svou virtuální "pobočku".

Přečíst článek

Conor McGregor

MMA vyrábí milionáře. I v zákulisí

První turnaj bojového sportu Oktagon proběhl v Česku přesně před pěti lety. Mixed Martial Arts, MMA, je celkově mladý sport, už ale přilákal velké peníze. Na fenoménu mohou zbohatnout i laici: na sport se horečně sází a do akcií majitelů promotérských firem se dá investovat, jak vyplývá z analýzy newstream.cz. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

The Goose ze série Ringers

NFT měly být mrtvé. Čtyři nejdražší digitální obrázky se ale vloni prodaly za miliony dolarů

Přečíst článek
Damien Hirst The Currency

Panika, inflace, daně. Pád kryptoměn přináší výprodej kultovních CryptoPunks i dalších NFT

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme