Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Překvapení. Nejen domácnosti, ale také firmy si zase začaly brát úvěry

peníze, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Poptávka firem po úvěrech v letošním třetím čtvrtletí vzrostla poprvé od konce roku 2021. Druhý kvartál v řadě stoupla také poptávka domácností po úvěrech na bydlení i na spotřebu. Vyplývá to z průzkumu úvěrových podmínek bank, který zveřejnila Česká národní banka. Do konce roku očekávají banky další růst poptávky domácností po úvěrech, u podniků bude podle nich vývoj smíšený.

Reklama

Zvýšení firemní poptávky po úvěrech bylo překvapivé, protože banky byly ve výhledu na třetí čtvrtletí pesimistické. K růstu poptávky přispívaly především vyšší financování fúzí a akvizic, restrukturalizace podniků a restrukturalizace dluhů.

Banky nicméně nadále upozorňují, že na poptávku firem po úvěrech negativně působí vysoké domácí úrokové sazby. Ve posledním čtvrtletí banky očekávají, že u velkých firem a dlouhodobých úvěrů poptávka klesne, u malých firem a krátkodobých úvěrů naopak vzroste.

Úvěry v tuzemsku jsou dražší než za globální krize. Firmy hledají útěchu v euru

Úvěry v tuzemsku jsou dražší než za globální krize. Firmy hledají útěchu v euru

Průměrná úroková sazba firemních úvěrů dosáhla na konci prvního čtvrtletí 8,9 procenta. Pohybuje se tak okolo nejvyšších úrovní od roku 2004, kdy Česká národní banka tyto statistiky sleduje. Vyplývá to z dat centrální banky. Ještě před dvěma lety byly přitom průměrné sazby pod dvěma procenty.

Přečíst článek

Vysoké výdaje, ale i obavy z dalšího růstu cen

Poptávka domácností po úvěrech na bydlení se zvýšila druhé čtvrtletí v řadě. „Ke zvýšení poptávky přispívalo očekávání růstu cen rezidenčních nemovitostí, mírné snížení úrovně úrokových sazeb z hypoték a zrušení limitu DSTI," uvedla ČNB. Uplatňování limitu DSTI, který stanovoval maximální poměr výše splátek dluhu k čistému měsíčnímu příjmu, centrální banka zrušila s účinností od 1. července. ČNB ale zároveň upozornila, že na poptávku po úvěrech i přes její růst nadále negativně působí zvýšené životní náklady domácností.

Rostla také poptávka domácností po úvěrech na spotřebu. Podle ČNB se u nich projevovaly zvýšené financování spotřebních výdajů domácnosti a podpora prodeje úvěrů ze strany bank. Banky ale zároveň zpřísnily své standardy pro poskytování spotřebních úvěrů, když kvůli vyšším rizikům spojeným s bonitou klientů vyžadovaly přísnější výpočty životních nákladů domácností.

Guvernér České národní banky Aleš Michl

K listopadovému jednání o sazbách si ČNB nechává všechny možnosti otevřené, uvedl Michl

Guvernér České národní banky Aleš Michl před listopadovým měnovým jednáním nedává žádný závazek, jak banka rozhodne o nastavení úrokových sazeb. „ČNB si nechává dveře otevřené pro každou možnost,“ řekl Michl ve Zlíně, kde se koná Diskusní fórum ČNB. Pořádá ho ČNB s Fakultou managementu a ekonomiky zlínské Univerzity Tomáš Bati. ČNB očekává koncem roku dočasné zrychlení inflace, poté od ledna zpomalení.

Přečíst článek

Rezidence Benkova na Chodově

Boj o kupující začíná. Developeři se připravují na snížení sazeb

Letošní rok už developeři více méně odepsali. Někteří se však snaží dopředu „zaháčkovat“ klienty, kteří přijdou, až začnou klesat úrokové sazby hypoték. To bude nejspíš příští rok. I když prodejci nových bytů teď často hovoří o tom, že návrat odložené poptávky zvedne ceny, v první fázi půjde hlavně o to udat na trhu už nachystané projekty, jejichž výstavbu někteří developeři v nepříznivé ekonomické situaci raději také odložili.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Zemědělci čelí kolapsu cen. Potraviny zlevňují nejvíc od roku 2009, půjdou ještě dolů

Zemědělci čelí kolapsu cen. Potraviny zlevňují nejvíc od roku 2009, půjdou ještě dolů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme