Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Na Maltě je stavební boom. Táhne ho i česká banka

Malta
Tereza Zavadilová/Newstream
Tereza Zavadilová

Slunečná ostrovní země staví nové hotelové, rezidenční a apartmánové domy s více než 50 tisíci lůžky. „Země odstartovala během pandemie stavební boom,” říká český šéf maltské banky.

Reklama

Ačkoli je Malta poměrně konzervativní katolická země, zároveň je i multikulturní. Do ostrovního státu s půl milionem obyvatel a o rozloze necelých 400 kilometrů čtverečních míří ročně přes dva miliony turistů a také v ní žijí lidé z celého světa. „Malta je stále plná kontrastů - někde jsou moderní oblasti jako Sliema, jiné části jsou naprosto zanedbané.  Vláda proto masivně podporuje výstavbu,” říká Marcel Homolka, šéf maltské FCM Bank.

Mezi vlajkové lodě současné výstavby na Maltě patří Mercury Tower, což je jeden z posledních projektů Zahy Hadid. Financuje ho místní známý developer J. Portelli Projects. Třiatřicetipatrová budova se má stát ostrovní atrakcí, vyroste tam designový hotel, luxusní byty i obchody známých značek.

Další výstavní projekt Shoreline, který podle maltských médií spolufinancuje dubajská vláda, bude mít skoro 400 bytů a mall v emirátském stylu. Novým symbolem dynamicky se rozvíjející Sliemy bude 28patrový Townsquare, na jehož financování se podílí i FCM Bank, která patří do skupiny SAB Finance podnikatele Radomíra Lapčíka (je zároveň investorem zpravodajského portálu newstream.cz, pozn. redakce). Lapčík ji koupil jako ztrátovou banku na konci roku 2017, loni se dostala do zisku ve výši dva miliony eur. 

Fronty před bankami

Maltský bankovní systém není příliš konkurenční ani vyspělý - před bankomaty i bankami se často stojí fronty, běžně se používají i šeky. V zemi je celkem 26 licencovaných bank. Největším finančním ústavem je státní BOV, následuje APS Bank vlastněná církví a ze zahraničních bank má nejsilnější pozici britská HSBC. Zbytek jsou menší banky. „FCM Bank je nyní nejrychleji rostoucí korporátní bankou v zemi,” říká Homolka. Kostru banky tvoří zkušený management z České republiky, banka zaměstnává desítky lidí na Maltě a několik expertů v Česku. Za poslední rok zdvojnásobila původní tým. „Loni jsme se pustili do implementace nového informačního systému, který používá většina švýcarských bank. Letos se tento systém bude nasazovat i v ostatních společnostech skupiny SAB,” dodává Homolka. 

FCM má bilanční sumu 270 milionů eur, úvěrové portfolio, které aktuálně činí 120 milionů eur, chce banka letos zdvojnásobit. „Jsme butiková banka zaměřující se především na korporátní financování realitního sektoru. Jsme poměrně dost konzervativní, na nic nespekulujeme a naše portfolio je celé zajištěné. Od konkurence se nejvíc lišíme rychlostí. Když si chce korporace založit na Maltě podnikový účet, trvá to obvykle šest měsíců. My to umíme za dva dny. Čerpání úvěru dokážeme do dvou měsíců od první schůzky s klientem,” říká Homolka.

Tipsport Malta Cup 2022

Čechům se podařilo udělat ze zimního poháru na Maltě mezinárodní událost

Již čtvrtým rokem sponzoruje sázková společnost Tipsport utkání Tipsport Malta Cup na Maltě. Sportovní klání, které vzniklo jako součást zimního tréninku fotbalistů, už má v ostrovní zemi vlivnou pozici. A kolik to celé stojí?

Přečíst článek

Depozita získává maltská banka především na evropském trhu. „Máme spořicí účty se zajímavými sazbami, na eurové účty dáváme půl procenta. A protože máme pasportizaci pro eurozónu, většinu depozit získáváme z Německa, a nemalou část také z České republiky,” říká šéf banky s tím, že těchto retailových klientů má banka již přes pět tisíc. „Většinu korporátních klientů znám osobně nebo jsem si s nimi alespoň podal ruku. Osobní přístup a schopnost najít řešení na míru nám hodně pomáhá v růstu, protože v oblasti servisu se Malta zastavila někde v devadesátkách,” poznamenává s tím, že banka chce na svůj úspěch v korporátním finančnictví navázat vytvořením pobočky pro privátní bankovnictví ve švýcarském stylu.    

Brexit vyhání lidi i firmy na jih

Současný stavební boom nastartoval na Maltě aktuální ministr financí Clyde Caruana. Podařilo se mu tak radikálně snížit nezaměstnanost i přitáhnout na ostrov zahraniční pracovníky, kteří dále táhnou místní ekonomiku. Se stavebním sektorem bude spojen růst maltské banky s českým pozadím i nadále. 

Výstavbě pomáhá v poslední době brexit. Co se týče rezidenčních nemovitostí, Malta je i po brexitu velmi oblíbeným nákupním cílem Britů. „Tak jako Němci rádi tráví svou penzi ve Španělsku nebo na Kanárech, tak snem Brita je prožít důchod na Maltě,” dodává Homolka. Oblast kancelářských budov dostala impuls poté, co z Británie na Maltu kvůli evropskému domicilu a nižším daním přesídlily online sázkové kanceláře včetně gigantu Bet365 win. Malta zavedla velkorysé podmínky pro sázkovky v roce 2007 - dovolila se zde registrovat globálním společnostem, daň činí jen pět procent. 

Deník Times of Malta píše, že zatímco ostrov je díky výhodné poloze, členství v EU a daňovým podmínkám dlouholetým finančním centrem, je známa svými tradičními hodnotami, nikoli orientací na rychlý zisk. Proto třeba finanční krizi přestála velmi dobře - fakticky na ostrově nikdy žádná finanční krize nebyla. 

pole, ilustrační foto

Lék na inflaci? Zemědělská půda. Láká čím dál víc investorů

Nárůst inflace a snaha ukrýt před ní kapitál přitáhla pozornost drobných investorů k zemědělské půdě, ukazuje průzkum.

Přečíst článek

Hotel Andaz

O pražské hotely by se investoři servali. Nestaví se jich ale dost, tvrdí studie

O nákup hotelů v Praze mají zahraniční investoři stále eminentní zájem. Loni ale trh příliš transakcí nezaznamenal. Není to ale kvůli nejistotě z budoucnosti hotelnictví, důvodem je nedostatek hotelů.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme