Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

O pražské hotely by se investoři servali. Nestaví se jich ale dost, tvrdí studie

Hotel Andaz
UBM
Petra Jansová
pej

O nákup hotelů v Praze mají zahraniční investoři stále eminentní zájem. Loni ale trh příliš transakcí nezaznamenal. Není to ale kvůli nejistotě z budoucnosti hotelnictví, důvodem je nedostatek hotelů.

Reklama

Převis poptávky nad nabídkou na pražském hotelovém trhu je dlouhodobějšího rázu a významný není ani objem plánované výstavby. „V příštích třech letech se dá očekávat přírůstek o 1 750 pokojů, což by představovalo jen 1,5procentní průměrný roční růst. Hovoří se i o omezení krátkodobých pronájmů a snížilo se DPH na ubytovací služby,“ uvedl David Nath, partner a vedoucí hotelového týmu pro střední a východní Evropu, Cushman & Wakefield.

Thajsko v roce 2019 přilákalo téměř 40 milionů zahraničních turistů. Závislost tamní ekonomiky na turismu je až nezdravě vysoká.

Thajsko či Filipíny se znovu otevírají turistům. Nutné jsou očkování a testy

V řadě asijských zemí začínají tento a příští týden platit jednodušší podmínky příjezdu pro zahraniční turisty. Přístup jednotlivých státech se na hony liší, ale kritika se nevyhýbá žádné vládě. Podmínky jsou buď moc tvrdé, anebo příliš rozvolněné. Další země se ale co se týká turismu drží tvrdých restrikcí, takže na cestování do Japonska či Jižní Koreje lze stále zapomenout.

Přečíst článek

Cestovní ruch se podle něj začíná vracet do normálu. Výrazné zlepšení očekává Nath v druhé polovině roku, kdy se Česká republika ujme předsednictví Radě Evropské unie a bude hostit řadu mezinárodních akcí. „To vše nahrává víře vlastníků, že jejich hotely na hodnotě neztratily, a naopak že mají stále dlouhodobý potenciál růstu,“ dodává.

Plně se sektor z dopadů koronavirové krize zotaví až za dva roky. 

Atraktivita Prahy předčí ostatní evropské metropole

To, že je o Prahu trvalý zájem, potvrzují i výsledky aktuálního průzkumu Operator Beat společnosti Cushman & Wakefield. V žebříčku atraktivity dvaceti měst regionu zaujala Praha čelní místo následuje ji Varšava a  Budapešť, v první pětce se umístil ještě Krakov a Bukurešť. 

V roce 2022 se čeká o něco větší transakční aktivita: v současné chvíli je rozpracováno několik transakcí jak v Praze, tak v regionálních městech. Kvůli zmíněnému nedostatku hotelů na prodej však nepůjde o nijak zásadní nárůst. 

Interiér hotelu Andaz na Senovážném náměstí.

Praha má nový luxusní hotel. Jako svůj teprve pátý v Evropě ho provozuje síť Hyatt

V centru Prahy přibyly luxusní ubytovací prostory. Společnost UBM Development zkolaudovala luxusní pětihvězdičkový hotel Andaz Prague o 176 pokojích, který je premiérovým vstupem sítě Hyatt do České republiky.

Přečíst článek

V Praze letos přibydou hotely především v luxusním segmentu, což by Praze mělo pomoci změnit image a zaměřit se na vyšší cenovou klientelu. V únoru se na Senovážném náměstí otevře Andaz Hotel spadající do mezinárodní hotelové sítě Hyatt. Na jaře pak hotelovo-rezidenční koncept The Julius patřící do portfolia skupiny The House of Julius Meinl.

Až na středověké zdivo a dřevěné trámy, tak by se dala charakterizovat radikální rekonstrukce dvou bytů v italském paláci.

Sádrokarton a středověké trámy. Tak dopadla přeměna bytů v italském paláci

Až na středověké zdivo a dřevěné trámy, tak by se dala charakterizovat radikální rekonstrukce dvou bytů v jednom z paláců v Lombardii. Výsledkem zásahu italsko-amerického studia Alepreda architecture jsou dva pohodlné byty, v nichž hlavní roli hrají původní historické detaily a moderní materiály.

Přečíst článek

Jana Mastíková, hlavní architektka studia Loxia

Musíme se naučit zahušťovat města a žít v menších bytech, říká architektka

Inflace a zdražování stavebních materiálů bude ovlivňovat v letošním roce i tuzemský stavební průmysl a architekturu. Podle architektky Jany Mastíkové ale může mít tento vývoj i pozitivní dopad - změnu myšlení a přístupu. „Architektura má být střízlivá a zejména má dobře sloužit. Jde o užité umění, je to řemeslo, není to osobní exhibice za každou cenu,” říká v rozhovoru Mastíková.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Interiér hotelu Andaz na Senovážném náměstí.

Praha má nový luxusní hotel. Jako svůj teprve pátý v Evropě ho provozuje síť Hyatt

Přečíst článek
Jaroslav Svoboda

Zakladatel hotelové sítě: Chceme expandovat dál na východ. V Gruzii i Arménii mají Čechy rádi

Přečíst článek
Hotel W Budapest

Skokanem na trhu hotelového byznysu je letos Budapešť, Praha se drží na druhém místě

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme