Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Na hypotéku budou mít zase už jen bohatí. Trh čeká skokový propad

Bytová výstavba, ilustrační snímek
ČTK
Veronika Kudrnová

Éra levných hypoték je minulostí. Rostoucí sazby ČNB ženou nahoru cenu úvěrů na bydlení a bude hůř. V nejbližších měsících zdraží o tisíce. Pro mladé rodiny se vlastní bydlení stává stále více nedostupné. Bohatí byty kupují dál, i za astronomické ceny.

Reklama

Průměrná úroková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu roste již osmý měsíc v řadě. V říjnu se prozatím zastavila na 2,54 procenta. Zájemců o hypotéku zatím přesto neubývá. Objem poskytnutých hypoték v říjnu opět překročil 30 miliard korun. Česká národní banka ale hypotečnímu trhu skokovým zvýšením sazeb vyslala jasný signál.  

„Po razantním zvýšení úrokových sazeb ze strany ČNB, zvyšují svoje nabídkové sazby i jednotlivé banky. A jen díky dvouměsíčnímu zpoždění, které je dáno tím, že Fincentrum Hypoindex zaznamenává sazby opravdu poskytnutých hypoték (banky tyto úvěry zpracovávají přibližně dva měsíce), se zatím tato navýšení bank v tomto indexu nepromítla,” uvedl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select. Roční úroky z hypoték podle něj budou postupně růst nad hranici čtyř procent.

Díky možnosti garance úrokové sazby mají banky nyní zablokováno značné množství úvěrů ještě za sazby kolem tří procent a tyto budou kompletovat po celý zbytek roku, upozornil analytik společnosti Patron Daniel Horňák.

Peníze, ilustrační foto

Češi si příští rok „utáhnou opasky“ dost možná nejvíce od 90. let

Více než šestiprocentní inflace zmírní zdražování realit, úrok na hypotékách totiž vylétne k úrovni pěti a více procent. Pokud splátka hypotéky trvaleji naroste o tisícovky měsíčně, přinese to zmírnění růst cen nemovitostí.

Přečíst článek

Po navýšení základní sazby ČNB o 0,75procentního bodu, ke kterému došlo letos na konci září, vzrostly nabídkové sazby hypoték napříč celým trhem. Například hypotéky s fixací na pět let zdražily nejčastěji o 0,5 až 0,7procentního bodu a zamířily k ročnímu úroku ve výši čtyř procent. V listopadu centrální bankéři trh překvapili dalším navýšením repo sazby o 125 bazických bodů na 2,75 procenta. „Přestože růst základní sazby ČNB ovlivňuje cenu hypoték nepřímo, dá se očekávat, že banky budou hypotéky nadále zdražovat a úroky brzy překročí hranici čtyř procent p. a. a v příštím roce se mohou přiblížit i k pěti procentům,“ dodal Sýkora.

Skokový propad na obzoru

V říjnu banky sjednaly 10 065 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 32,069 miliardy korun. Do bank si přišlo pro hypotéku o 463 lidí více než v září a meziročně dokonce o 1265 lidí více. Objem poskytnutých hypoték vzrostl ve srovnání se zářím téměř o 1,5 miliardy korun a oproti říjnu loňského roku se objem zvýšil o 6,9 miliardy korun.

hypotéky, hra, Monopoly, mezigenerační úvěry

Multigenerační hypotéky se v Česku jen tak nedočkáme

Ceny nemovitostí a míra průměrné úrokové sazby vedou do stavu, že na vlastní bydlení bude mít stále méně lidí. Banky na to chtějí zareagovat prodloužením doby, po kterou by lidé úvěr spláceli. Ve hře jsou 40leté hypotéky, ale Česká národní banka je proti. Jaká jsou pro a proti a co se stalo v zemích, kde multigenerační hypotéky zavedli?

Přečíst článek

Zájem o hypotéky přesto oproti předcházejícím měsícům již klesá. Zatímco ještě v srpnu činil meziroční nárůst objemu poskytnutých hypoték více než 75 procent, v září to již bylo 38 procent a v říjnu již „pouze“ 27 procent.

„Pozvolný nárůst sazeb bude mít za následek i pozvolné klesání zájmu o nové úvěry. Jakmile se skokové zdražení promítne do průměrné sazby, budou skokově „padat“ i objemy podepsaných hypoték,“ doplnil analytik Hypoindexu. 

„Očekáváme, že toto ochlazení bude pokračovat delší dobu. Stále větší část lidí totiž už kvůli rostoucím úrokovým sazbám nedosáhne na tak vysokou hypotéku, kterou by k nákupu nemovitosti potřebovala,“ konstatuje Jan Řezanka, poradce hypotečního tržiště Zaloto.

Podle něj bude klesat i investiční poptávka po nemovitostech. „Výrazné zdražení měsíční splátky, a tím pádem snížení zisku celé investice, přiměje lidi zvažovat jiné investiční nástroje s možností vyššího zisku,“ dodal Řezanka.

Rekordní rok

Od ledna do října letošního roku sjednaly banky hypotéky již za více než 355 miliard korun. I kdyby došlo ke skokovému útlumu zájmu o hypotéky, objem poskytnutých hypoték by se v letošním roce mohl dostat i za hranici 400 miliard korun.

Průměrná výše hypotečního úvěru v říjnu opět vzrostla na 3 186 238 korun. Ve srovnání se zářím, kdy průměrná hypotéka klesla o 45 913 korun, je nárůst pouze minimální, a to o 2 420 korun. „To by mohlo naznačovat, že se přehřátý realitní trh začíná ochlazovat. Zda tomu tak opravdu je, ale ukážou až nadcházející měsíce,“ uzavřel Sýkora.

Jan Borůvka, generální sekretář Asociace realitních kanceláří ČR

Jan Borůvka: To, co se děje na realitním trhu, je hysterie

Ačkoli realitní profesionál, sám je překvapen tím, jak je potřeba vlastnit nemovitost u lidí silná. "Přece normální je i být v nájmu," říká k dlouhodobému růstu cen nemovitostí v rozhovoru pro newstream.cz generální sekretář Asociace realitních kanceláří ČR Jan Borůvka. Obchodování s nemovitostmi se přitom kultivuje – do konce letošního roku budou muset mít makléři, kteří neměli příslušné vzdělání a praxi, povinné zkoušky. „A lepší vzdělání už je znát,“ říká. Počet obchodníků se ale nesnížil.

Přečíst článek

ČSOB

Hypoteční boom a nižší náklady na rizika zvedají bankám zisky, až o polovinu

Čtveřice největších tuzemských bank ohromuje skokovým nárůstem ziskovosti. K lepším výsledkům jim vyjma nižších nákladů na rizika, jež vedly k rozpouštění rezerv vyčleněných na problémové úvěry, pomohla i robustní produkce nových úvěrů, nárůst objemů je patrný zejména u hypoték.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme