Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Může podvod chránit přírodu? Je pár firem, které se o to snaží

Nosorožec, ilustrační foto
Pixabay
Josef Tuček

Vyrábějí padělky a tím přispívají k dodržování zákona. Zdánlivý paradox? Ne však v souvislosti s jednou z nejdražších komodit černého trhu – rohu nosorožců. Myšlenka je to pozoruhodná ekonomickými, právními i etickými souvislostmi.

Reklama

Rohy nosorožců jsou tvořeny keratinem – bílkovinou, jež je základní složkou našich vlasů, chlupů a nehtů. Prostě nic neobvyklého. A přesto se za nosorožčí rohy platí na černém trhu slušné peníze.

Podle mezinárodní nadace Wildlife Justice Commission sídlící v Haagu se od pytláků v Africe dá surový roh koupit za 4 000 až 17 000 tisíc dolarů za kilogram. V Asii, kam se propašuje za kupci, už je cena vyšší, 18 tisíc, ale i 27 tisíc dolarů (přes půl milionu korun) za kilo. Některé zdroje uvádějí dokonce 65 tisíc dolarů za kilo, ale to je zřejmě cena, kterou se nechají oškubat jen nezkušené kavky.

Afrodisiakum bez důkazu

Pytláci vraždí tato africká a asijská zvířata po stovkách a jejich rohy pašují hlavně do Vietnamu a Číny. Vyrábějí se z nich ozdobné předměty; prášek z rozdrcených rohů se používá proti horečkám, na zlepšení potence, jako lék proti rakovině nebo i kocovině.

Žádný vědecký důkaz sice takové vlastnosti nepotvrzuje, ale na poptávce se nic nemění. Fakticky je vlastnictví a používání nosorožčí rohoviny v Asii uznávaným symbolem bohatství.

Společnost AppHarvest v americkém státě Kentucky provozuje obrovskou hydroponickou farmu o rozloze 25 hektarů zaměřenou zejména na pěstování rajčat.

Rostou z vody nebo ze vzduchu a oživují potravinový trh

Rostliny, které vyrůstají bez půdy, se stávají šlágrem – přibývá jich zejména ve Spojených státech, ale koupíte je také v Česku. Ostatně naši zemi reprezentují i na světové výstavě Expo v Dubaji.

Přečíst článek

Kromě toho, že jsou nosorožci jedním ze symbolů divoké přírody, mají také výraznou roli v ekosystému a pomáhají udržovat pastviny. A tak strážci rezervací zvířata chrání (nestačí to), celní a policejní orgány všude ve světě se snaží zabránit transportu a prodeji nosorožčích rohů (nejde jim to) a ochranářské organizace apelují na potenciální zákazníky, aby tohle nekupovali (nezdá se, že by je opravdu přesvědčily).

Nosorožec bez rohu Pixabay

Syntetická konkurence

V posledních letech se tedy objevuje nápad, že by obchod mohly zničit falešné, tedy uměle vyrobené „rohy“ prodávané oficiálně, ale i na černém trhu – tam jako padělky. Například Frederick Chen, ekonom z americké univerzity Wake Forest, dokazuje ve dvou studiích publikovaných v periodiku Ecological Economics, že dostupnost nepravých rohů by mohla z trhu úplně vytlačit prodejce pravých rohů a také omezit pytláctví. Pokud by se spotřebitelé dozvěděli, že trh je plný padělků, ztratili by chuť utrácet tolik peněz za nejisté zboží.

Vzniklo i několik firem, které pracují na tom, aby umělé rohy vyrobily. Jednou z nich je společnost Pembient ze Seattlu, která se snaží tisknout falešné rohy na 3D tiskárně ze syntetického keratinu. Jak tvrdí její zakladatel Matthew Markus, levnější syntetické rohy by srazily ceny, takže pytláci, pašeráci i úplatní úředníci by pro svoji nelegální činnost ztratili finanční motivaci.

Věda a byznys Josefa Tučka

Zvýší sílu i výkon: exoskelet si hledá nový trh

Technologie to měla být pro vojáky, ale moc z ní ještě neměli. Exoskelet však zvolna proniká do mnohdy až nečekaných oborů a oblastí. Třeba mezi rekreační běžce.

Přečíst článek

Pro web Vox však nyní Markus připustil, že nezískal dost investic a jeho firma není v dobré ekonomické kondici. Na nedostatek investic si stěžuje i firma Ceratotech, která má obdobné plány. Oproti tomu Huyen Hoang, spoluzakladatel další společnosti, Rhinoceros Horn LLC, řekl webu Vox, že oni na trh dostali syntetický prášek obdobný tomu z pravých rohů. Odmítl však prozradit další podrobnosti.

Spleť názorů

Jiný materiál vymyslel Fritz Vollrath s kolegy z Oxfordské univerzity a Fudanské univerzity v Šanghaji. Jeho zdrojem je keratin z koňských žíní. Rozpoznat výslednou hmotu od materiálu nosorožčího rohu, i mikroskopem, je skoro nemožné. Dokonce i při hoření oba materiály páchnou stejně. Výzkumníci své poznatky popsali ve vědeckém periodiku Scientific Reports, a dali je tak k dispozici všem zájemcům.

Také podle Vollratha by rohy vyrobené z jejich levného a nerozpoznatelného materiálu mohly zaplavit trh a srazit poptávku po pravých produktech. Vychází z předpokladu, že někdo si koupí levnější roh vědomě, aby předstíral společenský status. Jiný si draho koupí nepravý roh od podvodníků, aniž by to tušil. A pokud se roznese, že na trhu jsou padělané rohy nerozeznatelné od pravých, černý obchod s nimi se může zhroutit. Pokaždé z toho budou mít nosorožci prospěch.

Sbírka pro potravinovou banku

Pro jídlo z potravinových sbírek chodí více lidí. Kvůli pandemii

V sobotu 20. listopadu narazíte v nákupních centrech a supermarketech na dobrovolníky potravinové sbírky. Pokud máte možnost, udělejte jeden nákup navíc a darujte ho. Bude to jedna z nejsmysluplnějších věcí, které lze tento víkend vykonat. Pomoci můžete až do konce měsíce prostřednictvím online nákupu potravin. Má to smysl.

Přečíst článek

Někteří ochranáři však nesouhlasí s postupem, který chápou jako neetický a právně sporný, protože by měl přinášet zboží (byť nepravé) na černý trh. Jiní namítají, že v padělané rohovině se ztratí i ta upytlačená, takže nepůjde usvědčit opravdové pašeráky. Objevují se i myšlenky, že nepravá rohovina by se dala nenápadně označit. Tím by se prodejce vyhnul riziku obvinění z pašování, nikoli ovšem riziku obvinění z podvodu, pokud by výrobek prodával jako pravý. Černý trh by ovšem označení určitě rozpoznal...

Po ekonomy, právníky, výzkumníky i výrobce tedy existuje dost nejasností, o nichž se dá přemýšlet, než se může nepravá rohovina dostat do legálního prodeje a odtud v rukou podvodníků na černý trh. A nosorožci zůstávají stále v ohrožení.

Cena lanýžů může být astronomická. Přesto je o ně stále větší zájem

Je to jedna z nejluxusnějších a také nejdražších surovin, která může skončit na talíři. Na lanýže se často nahlíží jako na snobskou rozmařilost, kdo je ale jednou ochutná, snadno propadne jejich těžko popsatelnému kouzlu. Lanýžové speciality najdeme na menu mnoha luxusních restaurací, ale velmi snadno si můžeme pokrm s lanýži připravit i doma, je jednodušší, než by se mohlo zdát.       

Přečíst článek

Restaurace Noma v Kodani.

Nejlepší restaurace na světě je opět kodaňská Noma

Nejlepší restaurací na světě podle prestižního gastronomického žebříčku The Best 50 se opět stala kodaňská Noma. České podniky se v padesátce nejlepších restaurací neumístily.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Online kultura podvodného nakupování, akcelerovaná TikTokem, obrátila zvyky v módním byznysu

Zkáza pro luxus. Mladí i díky TikToku hrdě nosí „fejky“, na prémiové značky nemají peníze

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme