Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vatikánem otřásá finanční skandál. Mezi obviněnými je i vlivný kardinál Becciu

Italský kardinál Giovanni Angelo Becciu
ČTK
Viliam Buchert

Deset lidí obvinil vatikánský soudce v kauze podvodného nákupu nemovitostí v Londýně z církevních peněz. Jsou obviněni z praní špinavých peněz, podvodu, vydírání a zneužití úřadu. Je mezi nimi i italský kardinál Giovanni Angelo Becciu.

Reklama

Vatikánský Státní sekretariát koupil v roce 2012 na prestižní adrese na Sloane Avenue v londýnské čtvrti Chelsea budovu za 200 milionů dolarů. Církevní peníze šly na obchod prostřednictvím offshoreových fondů a dalších společností a tuto transakci vlivný italský kardinál Angelo Becciu v minulosti obhajoval. Ovšem v červenci 2019 se transakce začaly vyšetřovat kvůli údajným finančním zločinům.

Může jít o miliardy dolarů

Předznamenáním toho, že kauza dospěla do nové fáze vyšetřování, byla v září loňského roku rezignace právě kardinála Becciu, který byl prefektem Kongregace pro blahořečení a svatořečení a také blízkým spolupracovníkem papeže Františka. Becciu se teď stal nejvýše postaveným duchovním ve Vatikánu, který byl obviněn ze zpronevěry a zneužití úřadu.

Pro samotného papeže i celý Vatikán může být případ velmi citlivý a rizikový, protože v minulosti se podobné kauzy zametaly pod koberec a řešily se pouze v rámci vnitřních struktur Svatého stolce. Problémem pro Vatikán je, že soudní proces, jehož první slyšení má proběhnout 27. července, může otevřít i možné další špatné hospodaření s financemi pro veřejnou kontrolu. Experti upozorňují, že celkově se může jednat o miliardy dolarů zneužitých peněz.

Jako akce mafie

Podrobnosti o obvinění 10 lidí pak zveřejnil oficiální web Vatican News (má i svoji českou sekci) v sobotu 3. července. Vatikán tím více komentoval i celou kauzu. „Objevily se prvky, které jsou namířeny i proti kardinálu Giovanni Angelo Becciu, proti němuž je vedeno řízení, jak je normativně stanoveno, pro trestné činy zpronevěry a zneužití pravomoci úřední osoby rovněž ve spolupachatelství, jakož i podplácení,“ uvádí se v novém prohlášení Svatého stolce, které cituje Vatican News.

Reklama

Například monsignor Mauro Carlino, bývalý tajemník vatikánského Státního sekretariátu, byl podle tohoto webu obviněný z vydírání a zneužití pravomoci. Enrico Crasso, finančník, který po desetiletí spravoval investice Státního sekretariátu, je obviněn z trestných činů zpronevěry, korupce, vydírání, praní špinavých peněz, podvodu, zneužití pravomoci, podstatného falšování veřejné listiny soukromou osobou a padělání soukromé listiny.

Medvědí hlava od Leonarda Da Vinciho

Da Vinciho vzácná kresba jde do aukce. Vynese stamiliony

Jde o kresbu medvědí hlavy, která patří k hrstce Leonardových obrazů v soukromých rukách.

Přečíst článek

Finančník Raffaele Mincione zase podle vyšetřování přiměl Státní sekretariát k úpisu významných majetkových podílů ve fondu, který vlastnil londýnskou nemovitost na adrese Sloane Avenue a získané peníze pak použil na své vlastní spekulativní investice. Mincione byl obviněn ze zpronevěry, podvodu, zneužití pravomoci, zpronevěry a praní špinavých peněz.

Tak bychom mohli pokračovat dál, někteří znalci poměrů ve Vatikánu dokonce tvrdí, že celá kauza připomíná postupy mafie a nasvědčuje dlouhodobému „zločinnému spiknutí“. V kauze jsou obviněny také společnosti HP Finance, Logsic Humanitarne Dejavnosti, Prestige Family Office a Sogenel Capital Investment.

Zásah papeže

Papež František už několik let veřejně říká, že podobné praktiky je potřeba z Vatikánu vymýtit. Samotný fakt, že papež byl připraven schválit obvinění a soudní proces s kardinálem, který byl nejen vysokým členem vatikánské hierarchie, ale také Františkovým přítelem, signalizuje jeho záměr, že pokud jde o finanční delikty, je připraven podniknout další bezprecedentní kroky k očištění pověsti katolické církve.

Foto: ČTK

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme