Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vatikánem otřásá finanční skandál. Mezi obviněnými je i vlivný kardinál Becciu

Italský kardinál Giovanni Angelo Becciu
ČTK
Viliam Buchert

Deset lidí obvinil vatikánský soudce v kauze podvodného nákupu nemovitostí v Londýně z církevních peněz. Jsou obviněni z praní špinavých peněz, podvodu, vydírání a zneužití úřadu. Je mezi nimi i italský kardinál Giovanni Angelo Becciu.

Reklama

Vatikánský Státní sekretariát koupil v roce 2012 na prestižní adrese na Sloane Avenue v londýnské čtvrti Chelsea budovu za 200 milionů dolarů. Církevní peníze šly na obchod prostřednictvím offshoreových fondů a dalších společností a tuto transakci vlivný italský kardinál Angelo Becciu v minulosti obhajoval. Ovšem v červenci 2019 se transakce začaly vyšetřovat kvůli údajným finančním zločinům.

Může jít o miliardy dolarů

Předznamenáním toho, že kauza dospěla do nové fáze vyšetřování, byla v září loňského roku rezignace právě kardinála Becciu, který byl prefektem Kongregace pro blahořečení a svatořečení a také blízkým spolupracovníkem papeže Františka. Becciu se teď stal nejvýše postaveným duchovním ve Vatikánu, který byl obviněn ze zpronevěry a zneužití úřadu.

Pro samotného papeže i celý Vatikán může být případ velmi citlivý a rizikový, protože v minulosti se podobné kauzy zametaly pod koberec a řešily se pouze v rámci vnitřních struktur Svatého stolce. Problémem pro Vatikán je, že soudní proces, jehož první slyšení má proběhnout 27. července, může otevřít i možné další špatné hospodaření s financemi pro veřejnou kontrolu. Experti upozorňují, že celkově se může jednat o miliardy dolarů zneužitých peněz.

Jako akce mafie

Podrobnosti o obvinění 10 lidí pak zveřejnil oficiální web Vatican News (má i svoji českou sekci) v sobotu 3. července. Vatikán tím více komentoval i celou kauzu. „Objevily se prvky, které jsou namířeny i proti kardinálu Giovanni Angelo Becciu, proti němuž je vedeno řízení, jak je normativně stanoveno, pro trestné činy zpronevěry a zneužití pravomoci úřední osoby rovněž ve spolupachatelství, jakož i podplácení,“ uvádí se v novém prohlášení Svatého stolce, které cituje Vatican News.

Například monsignor Mauro Carlino, bývalý tajemník vatikánského Státního sekretariátu, byl podle tohoto webu obviněný z vydírání a zneužití pravomoci. Enrico Crasso, finančník, který po desetiletí spravoval investice Státního sekretariátu, je obviněn z trestných činů zpronevěry, korupce, vydírání, praní špinavých peněz, podvodu, zneužití pravomoci, podstatného falšování veřejné listiny soukromou osobou a padělání soukromé listiny.

Medvědí hlava od Leonarda Da Vinciho

Da Vinciho vzácná kresba jde do aukce. Vynese stamiliony

Jde o kresbu medvědí hlavy, která patří k hrstce Leonardových obrazů v soukromých rukách.

Přečíst článek

Finančník Raffaele Mincione zase podle vyšetřování přiměl Státní sekretariát k úpisu významných majetkových podílů ve fondu, který vlastnil londýnskou nemovitost na adrese Sloane Avenue a získané peníze pak použil na své vlastní spekulativní investice. Mincione byl obviněn ze zpronevěry, podvodu, zneužití pravomoci, zpronevěry a praní špinavých peněz.

Tak bychom mohli pokračovat dál, někteří znalci poměrů ve Vatikánu dokonce tvrdí, že celá kauza připomíná postupy mafie a nasvědčuje dlouhodobému „zločinnému spiknutí“. V kauze jsou obviněny také společnosti HP Finance, Logsic Humanitarne Dejavnosti, Prestige Family Office a Sogenel Capital Investment.

Zásah papeže

Papež František už několik let veřejně říká, že podobné praktiky je potřeba z Vatikánu vymýtit. Samotný fakt, že papež byl připraven schválit obvinění a soudní proces s kardinálem, který byl nejen vysokým členem vatikánské hierarchie, ale také Františkovým přítelem, signalizuje jeho záměr, že pokud jde o finanční delikty, je připraven podniknout další bezprecedentní kroky k očištění pověsti katolické církve.

Foto: ČTK

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme