Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bohatá církev. Vatikán vlastní pět tisíc nemovitostí po celém světě

Vatikán
Pixabay
 ČTK

Historický okamžik. Katolická církev společně s výsledky hospodaření za rok 2020 vydala soupis nemovitého majetku. Nechybějí domy v luxusních čtvrtích.

Reklama

Vatikán poprvé zveřejnil informace o nemovitostech ve svém vlastnictví. V zatím nejpodrobnější zprávě o stavu svých financí oznámil, že vlastní více než 5000 nemovitostí, většinu z nich v Itálii.

Informace byly součástí dvou dokumentů, v konsolidovaném finančním výkazu Svatého stolce, který je centrální správou Vatikánu, za loňský rok a v poprvé veřejně představeném rozpočtu Správy dědictví Svatého stolce (APSA). To je jakási všeobecná účetní kancelář, která spravuje nemovitosti a investice, vyplácí mzdy a funguje jako nákupní kancelář a personální oddělení.

Každý z dokumentů obsahuje nebývalé množství grafů a map. Rozpočet APSA má 30 stránek a podle něj vlastní Vatikán 4051 nemovitostí v Itálii a zhruba 1120 v zahraničí, bez zahrnutí ambasád po celém světě. Pouze 14 procent italských nemovitostí bylo pronajato za tržní ceny. Ostatní za snížené, většinou církevním zaměstnancům. Asi 40 procent tvoří institucionální budovy, jako jsou školy, kláštery a nemocnice.

Luxus jako investice

Z dokumentů rovněž vyplývá, že APSA vlastní nemovitosti jako investice v luxusních oblastech Londýna, Ženevy, Lausanne a Paříže. Veřejně známou se stala investice do budovy v londýnské čtvrti South Kensington z roku 2014, která se stala ztrátovou. Kvůli nákupu budovy začne v úterý ve Vatikánu soudní proces s deseti lidmi, včetně jednoho známého kardinála. Obviněni jsou z trestných činů finanční povahy, včetně zpronevěry, praní špinavých peněz, podvodu, vydírání a zneužití pravomoci.

Zpráva ukázala, že rozpočtový deficit loni klesl na 64,8 milionu eur (1,7 miliardy korun) ze 79,2 milionu eur v roce 2019. Přispěly k tomu nižší výdaje.

Rozpočet Svatého stolce zahrnuje ústřední správu římskokatolické církve, známou jako kurie, která dohlíží na správu církve po celém světě, její diplomatická zastoupení a mediální aktivity. Liší se od rozpočtu městského státu, který zahrnuje i muzea, banku či poštovní služby.

Luxusní hodinky

Švýcarský luxus láká mladé na superhrdiny i udržitelnost

Tvůrci nejdražších švýcarských hodinek mají před sebou velký úkol: Vyřešit otázku, jak přilákat mladé. Překvapivě v tom jsou docela dost úspěšní.

Přečíst článek

Novou restauraci v barokním areálu broumovského kláštera navrhli architekti ADR.

Klášterní hostinec v Broumově láká na barokní klenby i původní podlahu

Barokní komplex broumovského kláštera se postupně mění a revitalizuje. Naposledy přibyla do jižního křídla kláštera restaurace U Tří růží, kterou navrhlo studio ADR.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme