Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Moskevská burza se zítra otevře i pro akcie. Čeká se krach

Moskva, finanční centrum
ČTK
Lukáš Kovanda

Ve čtvrtek se otevře moskevská burza i pro akcie. Stane se tak poprvé od 25. února, kdy došlo k uzavření parketu v důsledku ruské invaze na Ukrajinu a jejích ekonomických a sankčních dopadů.

Reklama

Takřka měsíční uzavření burzy kdekoli na světě je zcela ojedinělé. Například newyorská burza byla po útocích z 11. září, které se odehrály jen kousek od ní, zavřena pouze necelý týden.

Většina trhu zítra čeká prudký pád ruských akcií až o 50 procent. Kreml ale bude připravený a jeho státní fond patrně zahájí masivní záchranný nákup akcií, takže ty nakonec mohou i cenově růst. Státní fond na tyto nákupy bude moci využít v přepočtu až deset miliard dolarů, tedy přes 220 miliard korun.

Ruské úřady také již včera preventivně zakázaly spekulace na pokles, což by mělo propad akcií také zmírnit. S akciemi rovněž nebudou moci obchodovat cizinci, resp. jejich makléřské společnosti, neboť jej mají už od začátku invaze zakázané. I to by mělo propad akcií tlumit.

Vladimir Putin, prezident Ruska

Další splátka ruského dolarového dluhu proběhla. Věřitelé na svých 66 miliard ještě čekají

Rusko dodrželo další závazky. V pondělí splatilo úroky z dolarových dluhopisů ve výši 66 miliard dolarů. Platbu zpracovala banka JPMorgan Chase & Co, uvedla agentura Reuters. Věřitelé platbu zatím neobdrželi.

Přečíst článek

Na moskevské burze se „polovičatě“ obchoduje od pondělí tento týden. V pondělí se začalo obchodovat s dluhopisy ruské vlády. Tyto dluhopisy v rámci stabilizačních opatření nakupuje ruská centrální banka, aby dodala trhu likviditu a stlačila úroky na dluhu ruské vlády.  Jakmile se ruské finanční trhy stabilizují, centrální banka hodlá všechny takto nakoupené dluhopisy opět prodat, aby neutralizovala dopad nákupů do měnové politiky země.

V důsledku války na Ukrajině a souvisejících sankcí se pod značným tlakem ocitají dluhopisy jak ruské vlády, tak ruských podniků. Ruská vláda minulý týden odvrátila riziko platební neschopnosti na své cizoměnové závazky, první od roku 1918, od doby těsně poté, co se v Rusku k moci dostal Vladimir Iljič Lenin a bolševici, kteří přestali splácet carský dluh.

vlajka USA a Číny

Lukáš Kovanda: Peking se stále viditelněji odvrací od Ruska. Je v tom kalkul

Čína chová k ukrajinskému lidu přátelský vztah a na Ukrajinu nikdy nezaútočí. Pondělní slova čínského velvyslance, řečená guvernérovi lvovské oblasti, ve čtvrtek potvrdilo čínské ministerstvo zahraničí. Peking se stále viditelněji odvrací od Ruska, zejména kvůli svým obchodním zájmům.

Přečíst článek

Rusko dluh splatný minulý týden, čítající 117 milionů dolarů, splatilo s určitým zpožděním, což umocňuje nejistotu stran splácení dalších závazků v nejbližší době, a zejména v době po 25. květnu letošního roku. Po 25. květnu totiž už nebude v platnosti výjimka v rámci sankcí uvalených na Rusko ze strany USA, která stále i dnes umožňuje mezinárodním finančním zprostředkovatelům vyřizovat platby související s ruskými dluhopisy. Nejistota týkající se dluhopisů, resp. jejich emitenta a jeho možnosti splácet, obecně zvyšuje úroky na dluhopisech, neboť roste jejich rizikovost.

S některými ruskými akciovými tituly se v rámci takzvané duální kotace obchodovalo i po letošním 25. únoru, a to na burzách mimo Rusko, například v Londýně. Na londýnské burze tamní ruské akcie ztratily ve dnech po invazi takřka sto procent své tržní hodnoty, takže obchodování s nimi bylo pozastaveno.

Vladimir Putin, prezident Ruska

Kovbojka končí. Rusko se vyhnulo platební neschopnosti, prozatím

Londýnská pobočka Citibank už má 117,2 milionu dolarů od ruského ministerstva financí.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

hřivny

Akcie ukrajinských firem nečekaně prudce rostou. Rusové totiž v panice vyklízejí bojiště

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme