Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Utrácejte, snížíte tím dopady války na ekonomiky, vzkazuje OECD vládám

OECD
OECD / Michael Dean

Ruská invaze na Ukrajinu by letos mohla ubrat více než jeden procentní bod z růstu světové ekonomiky, a naopak přidat 2,5 procentního bodu k inflaci. Ve své zprávě to uvedla Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Reklama

Ještě v prosinci OECD předpověděla, že globální hrubý domácí produkt (HDP) se v letošním roce zvýší o 4,5 procenta. S příchodem ruských vojsk na Ukrajinu je všechno jinak. Válka na Ukrajině by letos mohla ubrat více než jeden procentní bod z růstu světové ekonomiky, a naopak přidat 2,5 procentního bodu k inflaci.

„Válka už vedla ke značným hospodářským a finančním šokům, především na komoditních trzích,” upozornila OECD. Vyzvala rovněž vlády svých členských zemí k cílenému zvyšování výdajů, které by podle ní mohlo snížit negativní dopady války na ekonomickou aktivitu zhruba o polovinu, aniž by výrazně zvýšilo inflaci.

Boje na Ukrajině

Čeká nás druhá studená válka. Po Kyjevu přijde Tchaj-wan, píše vlivný historik Niall Ferguson

Jak se na současnou ruskou invazi dívají historikové? Jedná se o dějinný konflikt, nebo časově omezenou událostí bez vážnějších konsekvencí? Přední historik Niall Ferguson věnující se dějinám evropského kontinentu pro agenturu Bloomberg popsal sedm klíčových bodů, které rozhodnou, a na historických paralelách ukazuje, jak by mohly dopadnout. Naděje na dobrý konec? Spíše malá a může nás čekat druhá studená válka a po Kyjevu může následovat Tchaj-wan. 

Přečíst článek

Válka podle OECD nejvíce poškozuje evropské ekonomiky, zejména ty, které mají společnou hranici s Ruskem nebo Ukrajinou. Organizace odhaduje, že růst ekonomiky eurozóny by konflikt mohl snížit až o 1,4 procentního bodu.

OECD upozornila, že role Ruska a Ukrajiny ve světové ekonomice je v některých ohledech malá a že na globálním HDP se tyto země podílejí jen zhruba dvěma procenty. Dodala nicméně, že Rusko a Ukrajina hrají v globálním hospodářství významnou roli jako dodavatelé řady komodit, například obilí, zemního plynu a ropy.

ilustrační foto

Skandinávci překvapují Evropu i Putina. Finové chtějí do NATO

Ruská invaze na Ukrajinu spojila Evropu víc než jakákoliv událost, která nastala po konci druhé světové války, píše CNN. A změnila i tradičně neutrální postoj Skandinávců. Finy žene do NATO „racionální strach“ z Putinovy agrese. Nechceme na to zůstat sami, jako ve druhé světové válce, vzkazují.

Přečíst článek

Inflace, ilustrační foto

Inflace v EU je na rekordu, Česko má třetí nejvyšší

Míra inflace v Evropské unii v únoru vystoupila na rekordních 6,2 procenta z lednové hodnoty 5,6 procenta, uvádí ve své zprávě Eurostat. Česká republika má z celé unie třetí nejvyšší inflaci, a to rovných deset procent. Tak jako v minulých měsících i v únoru se na růstu cen podílely nejvíce energie.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Válka na Ukrajině snížila růst v Evropě a výrazně zvýšila inflaci

Válka snížila hospodářský růst Evropy, horší dopady teprve přijdou, uvádí studie švýcarské centrální banky

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Ekonomika bohatla, lidé dramaticky chudli. Nejvíc střední třída

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme