Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Příštím Putinovým cílem může být Moldavsko, varuje analytik

Kišiněv
Pudelek, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons
 nst
nst

Sporné Podněstří s ruským separatistickým obyvatelstvem se může stát rozbuškou. Vojensky je země velmi slabá, upozorňují bezpečnostní analytici.

Reklama

Už tři týdny probíhá válka na Ukrajině, kde Rusko čelí neočekávanému odporu na místě. Analytici pro CNBC varují, že prezident Vladimir Putin možná zvažuje svůj další cíl: Moldavsko.

Moldavsko, vnitrozemská východoevropská země, která se nachází na západní hranici Ukrajiny, je sama zranitelná vůči útoku. „Pokud konflikt eskaluje i za hranicemi Ukrajiny, Moldavsko je jedním z nejvyšších míst na seznamu,“ řekl CNBC Adriano Bosoni, ředitel analýz ve společnosti pro řízení rizik Rane.

Silná ruská menšina 

Moldavsko, stejně jako Ukrajina, není součástí Evropské unie ani není členem NATO – i když má ambice stát se obojím. Ale stejně jako Ukrajina je i bývalá sovětská republika domovem velké menšiny proruského obyvatelstva sídlícího především v separatistickém státě Podněstří na ukrajinské hranici. Oblast, která má vlastní samosprávu řízenou Kremlem, by mohla představovat strategickou příležitost pro Rusko, které v oblasti již shromáždilo asi 1500 vojáků.

Mapa CNBC

Putin by mohl Podněstří zkoušet uznat jako nezávislý stát – jako to udělal s Doněckem a Luhanskem před zahájením plnohodnotné invaze na Ukrajinu – nebo by se mohlo stát ohniskem takzvané „akce pod falešnou vlajkou”, kterou vymyslelo Rusko, aby ospravedlnilo intervenci. „Zdá se mi velmi zajímavé, že Rusko dosud neuznalo Podněstří jako nezávislou republiku, stejně jako to učinilo s Luhanskem a Doněckem,“ řekl Bosoni.

„Kdyby toto Rusko udělalo, bylo by to vážným náznakem toho, že uvažují o přenesení konfliktu na Moldavsko,” dodal. Ruské ambasády v Londýně a New Yorku ani ruské ministerstvo zahraničí nereagovaly na žádosti CNBC o vyjádření.

Vladimir Putin, prezident Ruska

Kovbojka končí. Rusko se vyhnulo platební neschopnosti, prozatím

Londýnská pobočka Citibank už má 117,2 milionu dolarů od ruského ministerstva financí.

Přečíst článek

Zatím podle Bolsoniho žádné náznaky podobné strategie nejsou. Podle něj jde o „situaci s nízkou pravděpodobností a vysokým rizikem“. Mezi signály by mohla patřit snaha o rétoriku odsuzující proevropskou vládu země plus širší destabilizační snahy a kampaně na podkopání úřadů. Pokud by se však Rusko vydalo touto cestou, znamenalo by to další těžkost pro 2,6 milionu obyvatel Moldavska a 350 tisíc migrantů z Ukrajiny, kteří tam v posledních týdnech uprchli.

„Byli by velmi slabí. Odpor by byl malý nebo žádný,“ řekl o možném vojenském konfliktu mezi Ruskem a Moldavskem Clinton Watts, akademik z Foreign Policy Research Institute. Země – jedna z nejchudších v Evropě podle HDP na hlavu – má mnohem menší vojenské kapacity než Ukrajina.

Invaze do Moldavska by proto mohla otevřít zadní vrátka na jihozápad Ukrajiny, řekl Watts s tím, že Putin může hledat alternativní herní plán vzhledem k dosud neúspěšné snaze Ruska obklíčit hlavní město Kyjev.

Novostavby, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Zlevní válka na Ukrajině nemovitosti v Česku? Je to možné, ale...

Válka na Ukrajině vyvolá v Česku poměrně hlubokou stagflační krizi. Inflace bude vysoká, třeba letos v průměru dvouciferná, zatímco ekonomika bude stagnovat.

Přečíst článek

Reklama

Související

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se vrátí na předválečnou úroveň již příští rok

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se může vrátit na předválečnou úroveň již příští rok

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Finanční establishment USA varuje Ukrajinu, že možná nezbyde než jednat o konci boj

Lukáš Kovanda: Finanční elity USA varují Ukrajinu, že možná nezbyde, než jednat o konci bojů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme