Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

MMF: Globální ekonomika se zotavuje jen pozvolna, problém je inflace

Sídlo Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu
ČTK / AP
 ČTK

Mezinárodní měnový fond (MMF) zlepšil odhad růstu globální ekonomiky na letošní rok. Nyní předpokládá, že hrubý domácí produkt (HDP) se zvýší o tři procenta.

Reklama

MMF provedl aktualizaci svého jarního (z dubna) výhledu letošního růstu globálního HDP z 2,8 procenta na rovná tři procenta. Výhled na příští rok fond ponechal beze změn a nadále počítá s tříprocentním růstem.

Tříprocentní růst měnový fond označuje za slabý, když se vezme v úvahu dlouhodobý průměr. Výraznějšímu zlepšení stojí v cestě přetrvávající inflace a vysoké úrokové sazby v mnoha zemích světa. Ekonomové měnového fondu také upozorňují, že proces zotavení globální ekonomiky z pandemie a dopadů války na Ukrajině slábne. Inflace bude přitom klesat pomaleji, než měnový fond předpokládal ještě na jaře.

„Očekáváme, že celková globální inflace klesne z 8,7 procenta v roce 2022 na 6,8 procenta v roce 2023 a na 5,2 procenta v roce 2024," uvádí měnový fond ve svém aktualizovaném výhledu. V dubnu očekával, že inflace letos klesne na sedm procent. „U základní (jádrové) inflace předpokládáme, že bude klesat pozvolněji. Prognózy inflace na rok 2024 byly zpřesněny směrem nahoru,“ dodal.

Evropa i Amerika budou dál škrtit ekonomiku. Naopak Čína povoluje šrouby a akcie letí nahoru (na snímku sídlo Evropské centrální banky).

Evropa i Amerika budou dál škrtit ekonomiku. Naopak Čína povoluje šrouby a akcie letí nahoru

Konec července se ponese ve znamení důležitých rozhodnutí globálních hráčů na poli měnové politiky. Rozhodovat o úrokových sazbách budou postupně americký Fed i Evropská centrální banka. U obou se očekává mírné zvýšení sazeb. Naopak čínští představitelé pokračují v „holubičí“ rétorice a nejspíš dojde na další snížení sazeb po červnovém zasedání čínské centrální banky.

Přečíst článek

Rusko si stojí nad očekávání dobře

Výrazně lépe si proti dosavadnímu očekávání vede ruská ekonomika, přestože Rusko je stále ve válce s Ukrajinou. Odhad růstu ekonomiky Ruské federace měnový fond na letošní rok zvýšil na 1,5 procenta, zatímco dosud počítal s růstem o 0,7 procenta. Výhled růstu na příští rok ponechal na 1,3 procenta.

„Výhled pro Rusko jsme upravili nahoru o 0,8 procentního bodu. Je to odrazem vývoje tvrdých dat (o maloobchodě, stavebnictví a průmyslové produkci), která ukazují na velmi dobrou první polovinu roku. K příznivému vývoji tam přispívají rozsáhlé fiskální stimuly,“ uvedl MMF k vývoji ruské ekonomiky.

Naopak výhled pro Čínu měnový fond ponechal beze změn. I nadále předpokládá, že čínská ekonomika v letošním roce vykáže růst o 5,2 procenta, který v roce příštím zeslábne na 4,5 procenta. Loni čínská ekonomika vykázala růst o tři procenta. Fond zmiňuje hlavně přetrvávající problémy čínského realitního sektoru, poukazuje ale i na slabší spotřebitelskou poptávku a nižší výběr daní. Problémy v Číně by se přitom podle měnového fondu mohly projevit i v zahraničí.

Růst čínského hrubého domácího produktu v roce 2022 meziročně zpomalil na tři procenta.

Růst čínské ekonomiky zpomalil na tři procenta, může za to koronavirová politika

Růst čínského hrubého domácího produktu v roce 2022 meziročně zpomalil na tři procenta. Oproti roku 2021 je to o 5,1 procentního bodu méně. Výsledek také zaostává za oficiálním cílem, který čínská komunistická strana stanovila na zhruba 5,5 procenta.

Přečíst článek

Lépe si ale proti jarnímu výhledu povedou mladé tržní ekonomiky v Evropě, kterým fond předpovídá na letošní rok vzestup o 1,8 procenta. Dosud očekával růst o 1,2 procenta. Na příští rok MMF čeká zrychlení tempa na 2,2 procenta.

Mezinárodní měnový fond vydává zprávu o výhledu globální ekonomiky dvakrát za rok - na jaře a na podzim. V červenci vychází aktualizace jarního výhledu, v lednu aktualizace výhledu podzimního. Tyto aktualizace neobsahují data za všechny země, není v nich samostatně například ani Česká republika.

Investice do ETF fondů jsou velmi populární

Inflace v Evropě polevuje a výsledková sezóna je v plném proudu

Rally na akciových trzích zdárně pokračuje bez významnější přestávky. Americký akciový index S&P 500 se pohybuje nadále na dohled k 4600 bodům. Volatilita tedy prozatím zůstává na mimořádně nízkých úrovních a podporuje přesun investorů do rizika. Naplno se také rozběhla výsledková sezóna v režii amerických korporátních velikánů jako Netflix či Goldman Sachs.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Válka na Ukrajině snížila růst v Evropě a výrazně zvýšila inflaci

Válka snížila hospodářský růst Evropy, horší dopady teprve přijdou, uvádí studie švýcarské centrální banky

Přečíst článek
Hospodářský růst v letošním roce dosáhne 0,3 procenta. Brzdit ho bude hlavně klesající spotřeba domácností, kterou táhnou dolů rostoucí životní náklady.

Ekonomika poroste o 0,3 procenta, brzdit ji bude slabá poptávka. Zrychlí příští rok, slibuje průzkum

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme