Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

pomoc Ukrajině - informace o tématu

Schizofrenní Německo. Chce-li hradit pomoc Ukrajině z ruských rezerv, znamená to konfiskaci

Schizofrenní Německo. Chce-li hradit pomoc Ukrajině z ruských rezerv, znamená to konfiskaci

Německo tvrdí, že snížení jeho vlastní pomoci Ukrajině budou kompenzovat prostředky ze zmrazených ruských devizových rezerv. Jenže tyto peníze nejsou o nic více německé než třeba české. O jejich využití, respektive pouze výnosu z nich, letos na jaře rozhodly země skupiny G7 a Evropská unie.

Přečíst článek
NATO kvůli Rusku přitvrdí plány na obranu. A Ukrajinu přijme rychleji, rozhodl summit aliance ve Vilniusu.

NATO se shodlo. Na Ukrajinu příští rok pošle pomoc za bilion, možná už naposledy v takové výši

Přečíst článek
Lídr senátních demokratů Chuck Schumer

Měsíce vyjednávání k ničemu. Americký Senát zablokoval finanční pomoc pro Ukrajinu a Izrael

Přečíst článek
Maďarský premiér Viktor Orbán

Brusel hasí jiskry sporu. Maďarsko je otevřené použití peněz EU na pomoc Kyjevu

Maďarsko je otevřeno tomu, aby Evropská unie na plánovanou pomoc Ukrajině ve výši 50 miliard eur, v přepočtu 1,2 bilionu korun, použila peníze ze svého rozpočtu. Na sociální síti X to napsal Balázs Orbán, poradce maďarského premiéra Viktora Orbána. Maďarsko chce ale podle něho mít možnost své rozhodnutí později změnit. Vysoce postavený unijní činitel popřel zprávy deníku Financial Times, podle kterého se v Bruselu debatuje o finančním nátlaku na Maďarsko s cílem přinutit ho k souhlasu s balíkem pomoci pro Kyjev.

Přečíst článek

Nastal čas na plán B pro obnovu Ukrajiny. Nabídnout investorům širší záruky

Paralela mezi rekonstrukcí Ukrajiny a poválečným Marshallovým plánem vždy pokulhávala. Realizace Marshallova plánu odstartovala až několik let po druhé světové válce. Obnova Ukrajiny začala ještě během války s Putinovým Ruskem a časem přejde do fáze poválečné rekonstrukce. Plány obnovy napadené země se vytvářely v době, kdy nebylo jasné, kdy a jak přesně válka skončí. Na tom se nic nemění. Přesto se na Západě čím dál víc skloňuje termín „únava donorů“, píše v analýze na Export.cz Jan Žižka, editor časopisu Moderní ekonomická diplomacie.

Přečíst článek
Sídlo Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu

Miliardový úvěrový program pro Ukrajinu zkoumá Mezinárodní měnový fond

Mise Mezinárodního měnového fondu (MMF) zahájila první přezkum úvěrového programu za 15,6 miliardy dolarů, tedy zhruba 343 miliardy korun, pro Ukrajinu, který fond schválil v březnu. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo financí. Čtyřletý program od MMF je součástí celosvětového souboru pomoci v objemu 115​​ miliard dolarů na podporu ukrajinské ekonomiky.

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala při novoročním projevu v Kramářově vile

Premiér Fiala: Letošek nebude jednoduchý, ale zvládneme ho

Letošní rok nebude jednoduchý, ale Česká republika ho zvládne, je přesvědčen premiér Petr Fiala (ODS). I když Česko neprožívá jednoduché období, není důvod ztrácet naději a nedívat se do budoucnosti s pozitivním očekáváním, řekl v dnešním novoročním projevu.

Přečíst článek
Michail Fridman, ruský oligarcha. Je zakladatelem největší ruské soukromé banky Alfa Bank a pod kontrolou má mimo jiné soukromou investiční firmu LetterOne.

První přeběhlíci? Ruští oligarchové a banky pod sankcemi nabízí peníze Ukrajině

Ruský oligarcha Michail Fridman nabízí Ukrajině miliardu dolarů. Požaduje, aby bylo jeho jméno smazáno ze sankčního seznamu. A není sám. S podobnými návrhy podle listu The Wall Street Journal přicházejí i další podnikatelé a banky. Jsou to marné pokusy, alespoň zatím.

Přečíst článek
Reklama

News box

Soudy přestanou rozhodovat od ledna některé spory v senátech s laickými přísedícími, dříve známými jako 👨‍⚖️ soudci z lidu. Znovu o tom rozhodla Sněmovna, když přehlasovala veto prezidenta Petra Pavla. Hlava státu vetovala vládní předlohu se zdůvodněním, že zrušení laických přísedících v tak velkém rozsahu, včetně trestních kauz na okresních soudech, měl předcházet důkladnější rozbor. 
Lidé, kteří byli vážně zasaženi letošními povodněmi,  dostanou od státu mimořádnou finanční pomoc na péči o děti a na bydlení. Sněmovna to jednomyslně schválila ve stavu legislativní nouze, tedy ve zkráceném režimu. Normu nyní dostane k projednání Senát, který má o ní rovněž ve zrychleném režimu rozhodnout příští týden. O
Pražská burza 📈 posílila podeváté v řadě, dnes index PX stoupl o 0,23 procenta na 1631,26 bodu. Index dál vylepšil svá dlouholetá maxima, od minulého týdne je nejsilnější od poloviny června 2008. Vyšší byl naposledy 17. června 2008, kdy dosáhl 1633,60 bodu. Dnes se dařilo zejména energetické společnosti ČEZ, jejíž akcie si připsaly přes procento a půl. Z předních emisí zdražily ještě Moneta Money Bank a pojišťovna VIG, naopak Erste Bank ztratila a cena akcií Komerční banky se oproti pondělí nezměnila. 
Americký dolar se pohybuje kolem 2,5měsíčního maxima. Investoři věří, že 🏛️ americká centrální banka (Fed) bude úrokové sazby snižovat opatrně. V napětí drží měnové trhy těsný volební souboj před listopadovou volbou prezidenta Spojených států. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, je krátce před 17:00 středoevropského letního času téměř beze změny na 104,04 bodu.
Americké úřady kvůli obvinění ze sexuálního vykořisťování zadržely někdejšího šéfa 👕 oděvní společnosti Abercrombie&Fitch Mikea Jeffriese a dva další muže. Informovala o tom agentura AP s tím, že podrobnosti nejsou prozatím dostupné. Dodala, že zadržení přišlo poté, co Jeffries čelil roky obviněním ze sexuálního zneužívání.
Irácké ozbrojené složky zabily vůdce takzvaného Islámského státu (IS) v Iráku. Spolu s ním bylo zabito osm dalších ☝ významných členů této teroristické sítě. Podle agentury AP to dnes oznámil irácký premiér Muhammad Súdání.
Starostové a Spolu ve středních Čechách podepíšou ve čtvrtek 📜 koaliční smlouvu. Stejně jako před čtyřmi lety ji zástupci koaličních uskupení stvrdí v Dienzenhoferových sadech před krajským úřadem, informoval mluvčí hejtmanství David Šíma.
Rusko, Čína a Írán chtějí Američany před nadcházejícími prezidentskými a kongresovými volbami  rozdělit, vyloučeny nejsou ani násilnosti. Dnes to s odvoláním na nejmenovaného představitele amerických tajných služeb napsala agentura Reuters.
Americká zbrojovka Lockheed Martin, která vyrábí například ✈️ stíhačky F-35, zlepšila odhad celoročního zisku a tržeb. Lockheed Martin podobně jako jeho rivalové těží ze silné poptávky po vojenském vybavení, která je důsledkem rostoucího geopolitického napětí, uvedla agentura Reuters. Výsledky podniku bývají považovány za ukazatel vývoje v celém zbrojním průmyslu.
Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky se po loňském poklesu o 0,1 procenta v letošním roce o 1,1 procenta 📈 zvýší. Ve svém podzimním výhledu světové ekonomiky to dnes předpověděl Mezinárodní měnový fond (MMF). Zlepšil tak svou dubnovou prognózu, ve které na letošek předpovídal české ekonomice růst o 0,7 procenta. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme