Reklama

Miliardové žně letos čekají akcionáře ropných gigantů. Odkup cenných papírů jim vynese rekordní částky

Ropná společnost Chevron, ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Sedm největších ropných společností se letos chystá k odkupům svých akcií v úhrnu za 38 miliard dolarů (téměř 813 miliard korun), což je téměř rekord. Znamenalo by to maximum od roku 2008, kdy tyto podniky na odkup svých akcií vynaložily dohromady 46 miliard dolarů. Firmám to umožňují vysoké ceny surovin.

Reklama

Do skupiny sedmi největších ropných firem patří BP, Shell, ExxonMobil, Chevron, TotalEnergies, Eni a Equinor. Tyto podniky hodlají akcionářům navíc vyplatit odhadem 50 miliard dolarů na dividendách. Pokud by provedly odkupy akcií v hodnotě, jakou uvádí Bernstein Research, byla by to téměř dvojnásobná částka proti roku 2014, kdy firmy na odkupy akcií vydaly zhruba 21 miliard dolarů. Tehdy se barel ropy naposledy prodával za více než 100 dolarů.

Velkorysost k akcionářům si společnosti mohou dovolit proto, že těží z rostoucí poptávky po ropě, která se zotavila po útlumu způsobeném koronavirovou pandemií. Ropa se nyní prodává nejdráže za sedm let, jeden barel stojí přes 90 dolarů. Banky včetně Goldman Sachs předpokládají, že barel ropy letos překoná cenu 100 dolarů. Někteří analytici se domnívají, že pokud Rusko napadne Ukrajinu, způsobí to prudký nárůst cen energií.

V případě války na Ukrajině hrozí zdražení pohonných hmoty v Česku nad 45 korun za litr

Rusko je pro český obchod méně důležité než Belgie. Případný konflikt pocítí Češi na výrazném zdražení benzínu

Pro Česko je Rusko méně důležitý vývozní trh než třeba Belgie. Případná válka Ruska s Ukrajinou a související sankce by se Česka přímo dotkly jen omezeně, třeba ve formě dražších pohonných hmot

Přečíst článek

Ropné společnosti letos vrátí kapitál svým akcionářům ve velkém

„Tento sektor je v nejlepší formě za dlouhou dobu. Otázkou teď je, jak dlouho tento cyklus vydrží," citují Financial Times analytika Biraje Borkhatariu ze společnosti RBC Capital Markets. Podle Borkhatarii chtějí společnosti využít toho, že jejich akciím se za pandemie nedařilo, a proto jsou odkupy levné.

Očekává se, že nejvíce prostředků vloží do odkupu svých akcií Shell. Podle Bernstein Research a investiční banky RBC Capital Markets by to mělo být asi 12 miliard dolarů. Chevron už loni odkoupil akcie za 1,4 miliardy dolarů a uvedl, že letos na odkupy vynaloží tři až pět miliard amerických dolarů.

Credit Suisse, druhá největší švýcarská banka

Z Credit Suisse unikla data klientů. Údajně mezi ně patří drogoví dealeři a váleční zločinci

Z druhé největší švýcarské banky Credit Suisse unikla data, která odhalují podrobnosti o účtech více než 30 tisíců klientů. Údajně jsou mezi nimi i drogoví dealeři, obchodníci s lidmi a další zločinci.

Přečíst článek

Odkupy akcií jsou vedle dividend dalším způsobem, jak vracet kapitál akcionářům společnosti. Po odkupu je v oběhu méně akcií, takže na každou akcii pak i připadá vyšší zisk. Cena akcií na trhu se potom zpravidla zvýší.

Hospodářské výsledky společnosti BP loni byly nejlepší za osm let. Chevron a Exxon měly nejvyšší zisk od roku 2014.

Elon Musk

Co dělá skutečný milionář? Nerozhazuje!

Obraz milionáře, jak ho často prezentují média, je naprosto odlišný od skutečnosti, tvrdí Chris Hogan ve své knize Everyday Millionaires, na kterou upozornil server CNBC.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme