Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Co dělá skutečný milionář? Nerozhazuje!

Elon Musk
ČTK
Petra Jansová
pej

Obraz milionáře, jak ho často prezentují média, je naprosto odlišný od skutečnosti, tvrdí Chris Hogan ve své knize Everyday Millionaires, na kterou upozornil server CNBC.

Reklama

Víra v americký sen, podle něhož se pilní, odvážní a chytří dokáží i z pozice poslíčka vypracovat na milionáře, slábne, čím blíž jsme starému kontinentu. Spisovatel a rozhlasový moderátor Chris Hogan se ve své knize Everyday Milionaires rozhodl zbořit mýty, že vstupenku do prestižního klubu dolarových milionářů může člověk buďto zdědit, nebo „vyhrát loterii“.

Hogan se zaměřil na životní příběh deseti tisíc superbohatých jedinců, aby rozkryl „tajemství“ jejich úspěchu, a předal při tom věrnější obraz toho, jací jsou skuteční milionáři. Zjistil, že rozhazovat a létat soukromými tryskáči většině z nich není vlastní.

„Jsou velmi disciplinovaní, pracovití. Nepotrpí si na přílišnou okázalost,“ tvrdí Hogan s tím, že za jejich bohatstvím zpravidla stojí série velmi moudrých rozhodnutí.

Cestu k úspěchu jim podle Hogana vydláždil mimo jiné i specifický druh myšlení. Zhruba 97 procent z 10 tisíc dotazovaných věří, že mají svůj osud plně pod kontrolou. Právě tato jistota bohaté lidi odlišuje od zbytku populace, která tímto sebevědomím oplývá mnohem méně. 

Podle nejnovější analýzy Global Wealth Report švýcarské banky Credit Suisse do klubu dolarových milionářů spadá více než jedno procento světové populace. Na knihu i studii upozornil server CNBC.

Soukromý tryskáč, ilustrační foto

Doba přeje bohatým. Firmy nestíhají vyrábět bizjety, čeká se na ně roky

Poptávka po privátním létání vzkvétá. Dokonce do takové míry, že výrobci malých letadel, takzvaných byznys jetů, je nestíhají vyrábět. Zájemci musejí počítat s delšími dodacími lhůtami. Vyprázdnil se i trh s letadly z druhé ruky. Podle analytiků stojí za růstem poptávky koronavirová pandemie jen částečně. Větší vliv má rostoucí bohatství těch vůbec nejbohatších.

Přečíst článek

Kniha vyvrací i další mýty, jako například ten, že peníze milionářů pochází zpravidla z dědictví. Podle Hoganova průzkumu jen 21 procent z deseti tisíc postavilo svoje bohatství na majetku získaném po předchozích generacích. Převážná většina, zbylých 79 procent, jsou naopak tzv. selfmademeni, přičemž osm z deseti dokonce pochází ze střední nebo nižší třídy.

Optimistické je, že téměř 80 procent z nich tvrdí, že milionářem se může stát každý. „Stačí mít disciplínu a neočekávat, že zbohatnete přes noc,“ dodává Hogan a varuje před přizpůsobení se zrychené době, v níž si lidé s rozvojem internetu a dalších technologií zvykli mít práci rychle hotovou a odvykli si pracovat.

Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg: Asociál, který propojil svět

Během jediného dne přišel Mark Zuckerberg o 29 miliard dolarů, když akcie jeho sociální sítě Facebook odepsaly 26 procent. Poprvé od vstupu Facebooku na burzu tak Zuckerberg opustil prestižní klub deseti nejbohatších lidí planety. Zvládne stále ještě mladý podnikatel ustát tlak, který na jeho osobu nyní začne nyní doléhat ještě více než doposud? 

Přečíst článek

Casino dell’Aurora

Nejdražší dům světa majitele nenašel. Do aukce půjde znovu a s pořádnou slevou

O vilu v centru Říma s jedinou známou nástropní malbou od italského malíře Caravaggia v úterní internetové aukci nikdo neprojevil zájem. Vila, jejíž vyvolávací cena byla 353,25 milionů eur (asi 8,6 miliard korun), bude v dubnu znovu nabídnuta s asi dvacetiprocentní slevou, napsala agentura Reuters.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Andrej Babiš

Studie: Klub českých dolarových milionářů se rozrůstá, loni už měl přes 32 tisíc členů

Přečíst článek
Bývalý majitel řetězce Pepco má hroší kůži. Otevřel si důl s diamanty

Bývalý majitel řetězce Pepco má hroší kůži. Vrací se s diamanty

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme