Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tvrdá pandemická realita: počet seniorů klesl druhý rok v řadě

Senioři - ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Reklama

Počet lidí, kteří pobírají starobní penze, loni druhý rok v řadě klesal. Za poslední dva roky se snížil celkem o 37 tisíc. Na konci minulého roku Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) vyplácela 2,38 milionu starobních důchodů.

Do konce roku 2019 lidí se starobní penzí postupně přibývalo. Vyplývá to ze statistik správy. Podle údajů Českého statistického úřadu se v posledních dvou letech výrazně zvýšil počet zemřelých, a to hlavně v jarních a podzimních měsících ve vlnách koronavirové epidemie. Česko patří k zemím s vysokým počtem obětí.

Marián Jurečka

Vláda v červnu mimořádně valorizuje důchody, upraví i výši spotřebních daní

Vláda podle předsedy KDU-ČSL a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky chystá na červen mimořádnou valorizaci důchodů kvůli inflaci. Jurečka to uvedl v diskusním pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News. Míru zvýšení penzí nesdělil, neboť ještě není vyčíslena. Jurečka také uvedl, že vláda daně zvyšovat nehodlá, v koalici je ale podle něj shoda na valorizaci spotřební daně z tabáku či alkoholu.

Přečíst článek

Od roku 2000 přibylo půl milionu důchodců

Podle statistik sociální správy se počet vyplácených starobních důchodů za dvě desetiletí zvedl zhruba o půl milionu. Od jara 2000 do konce roku 2019 to byl nárůst o víc než čtvrtinu. Na začátku století úřad vyplácel necelých 1,89 milionu starobních penzí. Dvoumilionová hranice se překročila v roce 2007. Zatím nejvyšší byl počet v prosinci 2019, a to přes 2,41 milionu. Od té doby klesal.

Dřívější každoroční růst množství vyplácených starobních důchodů brzdilo postupné odsouvání věkové hranice pro odchod do penze. Ta se každý rok oddaluje u mužů o dva měsíce a u žen o čtyři. Vláda důchodový věk v minulém volebním období zmrazila na 65 letech. Tohoto limitu se dosáhne zhruba v polovině 30. let. Podle vyjádření odborníků a mezinárodních organizací by ale Česko mělo i pak v pomalém navyšování pokračovat podle prodlužování života, pokud bude chtít svůj důchodový systém udržet.

Kandidáti na prezidenta ČR. Pavel, Nerudová, Babiš... a pak dlouho nikdo. Jaké mají šance?

Kandidáti na prezidenta ČR 2023: Pavel, Babiš, Nerudová... Jaké mají šance?

Budoucím prezidentem se stane jeden z osmi kandidátů, které k volbám 25. listopadu zaregistrovalo ministerstvo vnitra, případně o jejich kandidatuře rozhodl Nejvyšší správní soud. Hlavními favority jsou alespoň podle sázkových kanceláří Petr Pavel, Danuše Nerudová a Andrej Babiš, ostatní mají od nich obrovský odstup. Původně jich bylo devět, ale Josef Středula pět dnů před volbami odstoupil a podpořil možná překvapivě Nerudovou.

Přečíst článek

Covid zkrátil průměrný věk dožití

Život se v minulých letech prodlužoval každý rok o několik týdnů, trend ale zvrátila epidemie. V roce 2019 podle údajů ČSÚ měli muži naději dožití 76,3 roku a ženy 82,1 roku. Za první covidový rok se čas mužům zkrátil o rok a ženám o 0,7 roku. Smazalo se tak zhruba sedm let pozitivního vývoje a Česko se vrátilo zpátky do roku 2013, vyplývá z údajů statistického úřadu.

Statistici uvedli, že loni v Česku zemřelo nejvíc lidí od konce druhé světové války. Celkem jich bylo 139 600. Je to zhruba o čtvrtinu víc než v letech před epidemií. Počet zemřelých sedmdesátníků byl podle ČSÚ o 16 procent vyšší než v letech před koronavirovou nákazou, osmdesátníků pak o 15 procent.

Václavské náměstí v Praze

Co Česko v roce 2022 čeká a nemine v ekonomice? Osm hlavních změn a očekávání

Česko od dneška hospodaří v režimu rozpočtového provizoria. Musí totiž začít osekávat pandemické dluhy. Nejen státní zaměstnanci a důchodci se tak musí připravit na hubenější čas, i když ne nutně od letoška. Inflace, která však letos udeří – v tomto měsíci až desetiprocentní – způsobí výrazné pokles kupní síly obyvatelstva – a tedy jeho životní úrovně. Na co dalšího je letos třeba se v ekonomické a finanční oblasti připravit. Zde osmero hlavních změn a očekávání roku 2022.

Přečíst článek

Diana Rádl Rogerová
video

Šéfka českého Deloitte Diana Rogerová: Skleněný strop jsem nepocítila. Ale vím, že existuje

Diana Rádl Rogerová je jednou z nejvýše postavených žen v českém byznysu. Z pozice šéfky poradenské společnosti Deloitte řídí přes tisíc lidí. Zároveň ovlivňuje světovou strategii byznysového gigantu. Co ji dovedlo na vrchol, jak inspiruje lidi k úspěchu a jaké jsou Češky podnikatelky? Nejen to prozradila v další epizodě pořadu Victory Club na newstream.cz.

Přečíst článek

Reklama

Související

O starobní, invalidní a pozůstalostní penze je možné žádat on-line

Důchodci půjdou s dobou. O starobní, invalidní a pozůstalostní penze je možné žádat on-line

Přečíst článek
Penze, penzista, důchodce

ČSSZ dostala přes 86 tisíc žádostí o předčasný důchod. Třikrát víc než předloni

Přečíst článek
Doručení penze poštou zdraží z 29 na 35 Kč, ČSSZ doporučuje výplatu na účet Praha 27. dubna (ČTK) - Lidé, kteří dostávají penzi poštou, si od září za tuto službu o šest korun připlatí. Místo dosavadních 29 korun se jim z důchodu.

Důchod poštou? Ne, raději posílat na účet, radí sociálka kvůli zvýšení cen doručování penzí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme