Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

mBank se chystá na lov živnostníků. Uvádí na trh renovovaný podnikatelský účet

mBank nově nabízí podnikatelský účet
Profimedia
Věra Tůmová

Mezi banky, které v Česku cílí na živnostníky, se nově zařazuje nyní také digitální mBank. Nabízí malým podnikatelům transparentní účet včetně úročeného spořicího účtu a chce jim také pomáhat s rozjezdem podnikání a následně i v jeho průběhu. Slibuje si, že podnikatele naláká na jednoduchost i poradenství a další novinky, které ale teprve chystá. Do roku 2028 chce mít 100 tisíc aktivních klientů mezi podnikateli v Česku a na Slovensku.

Reklama

Založit si podnikání je risk a dosáhnout v něm potom i úspěchu není zvlášť pro drobné podnikatele vždy zrovna snadné, domnívá se zástupce generálního ředitele mBank Martin Podolák. Ve spolupráci s Visa Consulting a agenturou Ipsos si proto v uplynulých dvou letech udělali podrobný hloubkový průzkum toho, jak takováto skupina klientů vůbec funguje a co ve svém podnikání potřebuje.

Co potřebují podnikatelé od banky

V Česku je podle informací mBank v současnosti přes milion drobných podnikatelů s počtem do 9 zaměstnanců. Z rozhovorů s českými i slovenskými podnikateli v průzkumu podle Podoláka pak například vyplynulo, že až 55 procent malých podnikatelů ke svému podnikání používá jen osobní účty, protože nemají povinnost podnikatelský účet mít a ani nevidí příliš výhod jej vůbec mít. „Z podnikatelů, kteří ale používají podnikatelský účet, jej pak 61 procent využívá hlavně kvůli tomu, jen aby oddělili osobní a podnikatelské finance,“ dodává Podolák.

Kde si už sjednáte DIP a kdy ho budou mít i další velké banky

Dlouhodobý investiční produkt, takzvaný DIP, se už pomalu začíná objevovat v nabídce tuzemských bank a investičních společností. Platí od 1. ledna 2024 a nyní se u ČNB zaregistrovalo už 15 jeho poskytovatelů. Zatím je mezi nimi ale jen jedna ze tří velkých bank, a to ČSOB. Pojďme si tedy shrnout, kde si DIP už nyní můžete pořídit a kdy s tím přijdou i další velké banky.

Přečíst článek

Téměř 90 procent živnostníků pak uvedlo, že vnímali jako problém nedostatek finančních prostředků hlavně při startu podnikání. A téměř polovina se jich přiznala, že by potřebovali s tímto pomoci. Mezi nejčastějšími dalšími problémy pak podnikatelé zmiňovali především administrativní zátěž, nestabilní cash flow a nedostatek informací. Pří výběru banky by se pak více než třetina podnikatelských respondentů nikdy nejspíš nerozhodla pro banku bez on-line onboardingu a služeb.

Až 94 procent živnostníků má při založení podnikání jako hlavní zdroj informací svého účetního. „Podnikatelé si totiž často myslí, že je banky podceňují. Bankovní instituce v tomto směru táhnou za kratší konec a to bychom chtěli změnit,“ poznamenává generální ředitel mBank v Česku Paweł Kucharski.

Stejné podmínky u obou typů účtů

Na základě hloubkových rozhovorů a průzkumu potom banka rozjela i přípravu nejnovější nabídky pro podnikatele. „Začali jsme tím, že jsme srovnali podmínky podnikatelského a osobního účtu. Podmínky jsou nyní pro oba účty stejné a ale u podnikatelského jsou navíc rozšířené o další možnosti, které u podnikatelských účtů nejsou vždy běžné,“ konstatuje Podolák a dodává, že k takovým patří nyní třeba podnikatelský účet s garancí, že bude navždy zdarma nebo to, že podmínky u tohoto účtu mKonto Business se zcela vyrovnají těm u osobního účtu. Díky tomu tak i podnikatelé získají spořicí účet bez limitů a zhodnocovaný stejně jako pro retailové klienty, což je nyní v lednu za stávající 4 procenta. Sazba není nijak dlouhodobě garantovaná a její výše bude záviset na vývoji sazeb České národní banky.  

I nový podnikatelský účet mBank bude dostupný přímo přes bankovní aplikaci v mobilním telefonu. V ní by pak měla být pro podnikatele možnost sjednat si rychle i povolené přečerpání účtu zdarma. Kontokorent má být pro podnikatele podle Podoláka transparentní a se snadno dohledatelnou sazbou i poplatkovou strukturou. „Aktuálně sice poplatky za poskytnutí odpouštíme, ale jedná se o úvěr, a tak nemůžeme to u povoleného přečerpání účtu garantovat zdarma navždy,“ poznamenává Podolák.   

Nové ETF na spotový bitcoin přitáhly v prvních dnech téměř dvě miliardy dolarů

Velký zájem investorů. Nové ETF na spotový bitcoin přitáhly již téměř dvě miliardy dolarů

Nové fondy na spotové bitcoiny obchodované na burze (ETF) přitáhly v prvních třech dnech obchodování 1,9 miliardy dolarů (43,4 miliardy korun). I přes velký zájem investorů ale za nejodvážnějšími odhady zaostaly. Podle agentury Reuters není jasné, zda budou schopny udržet tempo přílivu investic v následujících týdnech. Lví podíl prostředků získaly fondy gigantů BlackRock a Fidelity.

Přečíst článek

Trojnásobek podnikatelů do čtyř let

mBanka v současnosti hlásí jen 36 tisíc aktivních klientů z řad podnikatelů v České republice a na Slovensku. Do roku 2028 by chtěla aktivně nabízet své služby v obou zemích pro minimálně 100 tisíc podnikatelů. Cílit prý chce jak na ty, kteří už podnikají, ale ještě podnikatelské účty v bankách nevyužívají tak i na ty, kteří teprve podnikat začnou.

Také proto součástí rozjezdu nejnovější nabídky produktů a služeb pro podnikatele je i databanka Podnikatelův rádce s více jak 150 poradenskými články připravenými pod dohledem dvanáctky garantů. V osmi kategoriích členěných podle různých etap podnikání jsou zde vysvětleny základních pojmy ohledně práva či daní, ale i to, co je třeba na začátku podnikání nebo v jeho průběhu. Součástí poradenské části mají být i online placené konzultace.

ilustrační foto

Jaké novinky letos chystají české banky

Co se bude letos dít na českém bankovním trhu? Jaké novinky banky chystají? Trend je jasný již nyní. Bankovní domy se připravují na zavedení investičních produktů kolem Dlouhodobého investičního produktu (DIP) a chystají investiční zlepšováky a nové možnosti pro investování. Dalším zásadním tématem jsou pak připravované platební vychytávky a vylepšování nástrojů pro řízení osobních financí i prevence kyberpodvodů.

Přečíst článek

A je to tady! Šestiprocentní úročení spořicích účtů mizí. Největší banky srazí sazby i o víc než polovinu

Trend snižování sazeb na spořicích účtech začíná nabývat jasných obrysů. To se ostatně po prosincovém snížení sazby v ČNB i čekalo. Zatímco Airbank teď slavnostně avizuje zvyšování sazby na svém spořicím účtu na šestku, ostatní banky už začínají mířit opačným směrem a potichu sazby snižují. Sazby u největších bank spadnou do měsíce dokonce až na polovinu. Víme, ve kterých bankách máte ještě šanci získat 6procentní úrok a kde už sazby poklesly a spadnou ještě více.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Sazbu začínající šestkou má u spořicího účtu už jen trojice bank. Bez složitých podmínek to jsou jen dvě

Přečíst článek
Nový způsob bezhotovostního placení Cvak má být jednoduchý i pro stánkaře či řemeslníky.

Čtveřice bank přináší nový způsob placení kartou Cvak. Zaplatíte tím instalatérovi i na stánku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme