Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Máte auto staré 16 let? Nevěšte hlavu, v Česku je to průměr

Stáří tuzemského vozového parku stouplo za desetiletí o 2,2 roku na 16 let.
AAA Auto
 ČTK

Stáří tuzemského vozového parku se za posledních deset let zvýšilo o 2,2 roku na 16 let. Auta na českých silnicích jsou v průměru třetí nejstarší v Evropě. Evropský průměr je přitom 12 let, uvedl Svaz dovozců automobilů.

Reklama

Na konci prvního čtvrtletí bylo v registru vozidel 6,472 milionu osobních aut, což je o zhruba 47 tisíc víc než na začátku roku. V samotném březnu bylo zaregistrováno 22 378 nových osobních automobilů a registrace tak poprvé od COVID-19 překonaly čísla z doby před pandemií.

Starší auta mají jen v Estonsku a Řecku

Starší vozový park než v Česku je jen v Estonsku (16,8 roku) a Řecku (17 let). Vůbec nejmladší osobní auta v průměru jezdí v Lucembursku (7,6 roku), Dánsku (8,5 roku) a Rakousku (8,7 roku). Sousední Slovensko je na hodnotě 14,3 roku.

AAA hlásí nárůst zisku, tržeb i prodaných aut

Ojetiny táhnou. AAA hlásí nárůst zisku, tržeb i prodaných aut

Společnost Aures Holdings, která provozuje autobazary AAA Auto, Mototechna a Driverama, loni zvýšila hrubý provozní zisk EBITDA o dvě procenta na 50,1 milionu eur, tedy zhruba 1,2 miliardy korun. Zisk rostl díky omezování nákladů a zavádění automatizace a digitalizace a omezování globálních inflačních tlaků. Tržby stouply o 19 procent na 1,013 miliardy eur, tedy v přepočtu 23,8 miliardy korun, uvedla firma.

Přečíst článek

Svůj podíl na stárnutí vozidel v ČR má stáří ojetých vozů dovážených ze zahraničí. Jen v loňském roce tvořily osobní automobily starší deseti let celkem 52,61 procenta všech dovezených aut a vozy starší 15 let se na dovozu podílely 23,77 procenta.

Stárnoucí vozový park má přímý dopad na snižující se bezpečnost vozidel jezdících po českých silnicích, tedy i na počet zraněných a usmrcených osob při dopravních nehodách, a také na množství škodlivých zplodin vypouštěných do ovzduší.

trh ojetin

Trh s ojetinami nabobtnal o pětinu, nejčastěji se nabízí desetiletá „oktávka“

Nabídka ojetých aut na českém trhu v březnu proti předchozímu měsíci vzrostla o 18,5 procenta na 112 293 vozů. Meziročně byl počet aut v inzerátech a autobazarech vyšší o 6,5 procenta. Větší nabídka byla naposledy v květnu loňského roku, kdy činila 113 858 ojetých aut. Od ledna 2021 jde o třetí největší počet nabízených vozů na tuzemském sekundárním trhu. Vyplývá to z analýzy trhu, kterou pravidelně provádí společnost Aures Holdings.

Přečíst článek


 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Výroba osobních aut v Česku v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 31,5 procenta na 353 770 vozů.

Automobilky nastartovaly, v tuzemsku se v prvním čtvrtletí vyrobilo 353 770 nových vozů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme