Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ojetiny táhnou. AAA hlásí nárůst zisku, tržeb i prodaných aut

AAA hlásí nárůst zisku, tržeb i prodaných aut
AAA Auto
 ČTK

Společnost Aures Holdings, která provozuje autobazary AAA Auto, Mototechna a Driverama, loni zvýšila hrubý provozní zisk EBITDA o dvě procenta na 50,1 milionu eur, tedy zhruba 1,2 miliardy korun. Zisk rostl díky omezování nákladů a zavádění automatizace a digitalizace a omezování globálních inflačních tlaků. Tržby stouply o 19 procent na 1,013 miliardy eur, tedy v přepočtu 23,8 miliardy korun, uvedla firma.

Reklama

Firmy skupiny loni prodaly 89 100 ojetých vozů, což bylo o tři procenta více než v roce 2021. Rostoucí trend podle generální ředitelky Karolíny Topolové pokračuje i letos.

trh ojetin

Trh s ojetinami nabobtnal o pětinu, nejčastěji se nabízí desetiletá „oktávka“

Nabídka ojetých aut na českém trhu v březnu proti předchozímu měsíci vzrostla o 18,5 procenta na 112 293 vozů. Meziročně byl počet aut v inzerátech a autobazarech vyšší o 6,5 procenta. Větší nabídka byla naposledy v květnu loňského roku, kdy činila 113 858 ojetých aut. Od ledna 2021 jde o třetí největší počet nabízených vozů na tuzemském sekundárním trhu. Vyplývá to z analýzy trhu, kterou pravidelně provádí společnost Aures Holdings.

Přečíst článek

"Za první tři měsíce letošního roku jsme ve skupině prodali 23 231 aut, což je absolutní rekord za první čtvrtletí za celou dobu existence společnosti a růst oproti stejnému období loňského roku o sedm procent," uvedla Topolová. V Česku se podle ní prodalo téměř 13 tisíc aut, v Polsku 5390 a na Slovensku 4836. Skupina tak prodávala v průměru přes 260 vozů denně.

AAA posiluje aktivity v Polsku

Skupina v současné době působí na více než 60 místech. "Nejnověji jsme otevřeli nové call centrum v Lodži, které začalo fungovat před třemi týdny. V Polsku jsme také vybudovali importně-exportní centrum pro náš přeshraniční obchod v Radvanicích u Vratislavi. Pobočku v Krakově přestěhujeme do mnohem větší lokality a naše nabídka se tam zásadně zvýší ze 170 na 650 aut," řekla ředitelka.

Jakub Šulta, zakladatel stat-up Carvago, největšího evropského on-line tržiště ojetin

Tržiště s ojetinami Carvago se po dvou letech blíží ziskovosti. A míří na Balkán

Tuzemské on-line tržiště s ojetými auty Carvago loni zvýšilo tržby o 161 procent na 1,49 miliardy korun. Počet jeho zákazníků stoupl pětinásobně na 7931. Růst v druhé polovině roku zpomalila inflace a rostoucí nejistota na trhu, uvedl zakladatel start-upu Jakub Šulta a odhalil další plány expanze na západní trhy i Balkán.

Přečíst článek

"V Gdaňsku zvýšíme kapacitu pobočky z 230 vozů na 350. Realizujeme tak naši strategii rozšiřování nabídky vozů v Polsku spíše prostřednictvím navyšování kapacity jednotlivých poboček než otevíráním většího počtu nových. Cílem je letos zvýšit celkový objem prodaných vozů v Polsku oproti minulému roku o 30 procent na 26 tisíc aut," dodala Topolová.

V České republice Aures otevřel logistické centrum v Olomouci s plochou 3200 metrů čtverečních, šesti zaměstnanci a měsíční kapacitou 200 vozů. Dále letos chystá rozšíření pobočky v Čestlicích, která se zvětší o 1000 metrů čtverečních a nabídka se zvýší z 300 aut na 360.

Trvá zájem o benzin a hybridy, LPG na ústupu

"Ve všech zemích, kde působíme, se v prvním čtvrtletí nejlépe prodávají benzinové vozy, které zákazníci vnímají jako daleko úspornější při pořízení i na provoz," doplnil provozní ředitel Auresu Petr Vaněček.

Martin Kupka (ODS), ministr dopravy

Emisní norma Euro 7 je nepřijatelná, říká ministr. Škodovky budou neprodejné, tvrdí firma

Pro Českou republiku je navrhovaná emisní norma Euro 7 v současné podobě nepřijatelná. Znamenala by ohrožení výroby osobních i nákladních aut a autobusů, snížení dostupnosti nových aut a jejich zdražení. Dopady na snižování emisí jsou přitom spíše sporné. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) proto chce v pátek v Bruselu jednat o změnách normy s v Bruselu s eurokomisařem pro vnitřní trh Thierry Bretonem, uvedl v Poslanecké sněmovně.

Přečíst článek

Zájem o alternativní paliva každým rokem významně posiluje. "Například v ČR jsme letos za první čtvrtletí prodali již téměř 400 hybridů, což je polovina toho, co loni za celý rok. Zájem o LPG nebo CNG stále klesá," dodal.

Další cestou, jak ještě dále zvýšit objem prodaných vozů, je podle společnosti poskytnutí více údajů o jejich historii. Aures se proto spojil s firmou Cebia, aby zákazníkům bezplatně poskytl přístup k rozhodujícím datům o původu a historii nabízených aut. Zákazníci získají data o historii vozu, aniž by se museli jakkoliv zavázat k jeho koupi.

Výroba osobních aut v Česku v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 31,5 procenta na 353 770 vozů.

Automobilky nastartovaly, v tuzemsku se v prvním čtvrtletí vyrobilo 353 770 nových vozů

Výroba osobních aut v Česku v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 31,5 procenta na 353 770 vozů. Z toho 11,7 procenta produkce tvořily elektrické vozy. Výrobní výsledky se tak přiblížily předkrizovým hodnotám roku 2019, oznámilo Sdružení automobilového průmyslu (SAP).

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme