Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Loňský schodek obchodní bilance s Ruskem byl od vzniku ČR dosud nejvyšší

Ruský rubl.
ČTK / AP
 ČTK

Loňský schodek obchodní bilance s Ruskem meziročně čtyřnásobně vzrostl, dosáhl přibližně 230,6 miliardy Kč. Od vzniku České republiky v roce 1993 byl tak dosud nejvyšší, řekl mluvčí Českého statistického úřadu (ČSÚ) Tomáš Chrámecký. Za nárůstem schodku stojí především výrazné zdražení zboží, které se z Ruska do Česka přivezlo, uvedl místopředseda Asociace exportérů Otta Daněk.

Reklama

Do Česka se z Ruska přivezlo zboží za přibližně 266 miliard korun, meziročně to byl nárůst asi o 75 procent. Kategorií, která se loni na dovozu podílela nejvíce, byla minerální paliva, vyplývá z dat ČSÚ. Cena za kilogram ale podle Daňka ve srovnání s rokem 2021 vzrostla více než dvojnásobně. "Ačkoliv se dovezlo o 626 tisíc tun minerálních paliv méně, zaplatili jsme za ně o 122 miliard korun více," řekl. Letos se podle něj podobný propad bilance neočekává, protože kvůli snaze vymanit se ze závislosti na ruských komoditách nebude nákup minerálních paliv pokračovat, uvedl.

Z Česka se loni do Ruska naopak vyvezlo zboží za 35,6 miliardy korun, proti roku 2021 to bylo o 58 miliard korun méně. Nejvýraznější propad zaznamenal export strojů a dopravních prostředků, dále kategorie polotovarů a materiálů nebo průmyslového zboží, uvádí ČSÚ.

Rusko se chystá poškozené potrubí plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2 utěsnit a zakonzervovat, s opravou a opětovným zprovozněním nepočítá.

S opravou se nepočítá, Rusko jen utěsní poškozený plynovod Nord Stream

Rusko se chystá poškozené potrubí plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2 utěsnit a zakonzervovat, s opravou a opětovným zprovozněním nepočítá. S odvoláním na své zdroje to uvedla agentura Reuters. Každý z plynovodů má dvě potrubí a vybudovala je ruská plynárenská společnost Gazprom, nad kterou má kontrolu Kreml. Tři z celkových čtyř potrubí loni v září narušily dosud nevysvětlené exploze, jedno potrubí plynovodu Nord Stream 2 zůstává neporušené.

Přečíst článek

Daněk upozornil na to, že český vývoz loni proti roku 2021 vzrostl do zemí bývalého Sovětského svazu. Do Arménie či Tádžikistánu podle něj více než dvojnásobně, do Kazachstánu trojnásobně a do Kyrgyzstánu čtyřnásobně. "Připočteme-li k tomu i poměrně neobvyklý nárůst exportu do Turecka, meziročně o 22 procent, lze spekulovat o tom, že se do Ruska těmito kanály dostalo zboží za zhruba 30 miliard korun," uvedl.

České podniky, které kvůli válce z Ruska odešly, by se podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslava Hanáka po skončení konfliktu do země nevrátily. Změny, ke kterým firmy přistoupily, jsou dlouhodobé a zvrátit je je náročné, uvedl. Ztrátu exportu do Ruska podle něj některé podniky nahradily diverzifikací na jiné trhy. "Pro jiné firmy, které například dodávaly díly do konkrétních dodávek či investičních celků, bude ztráta mnohem větší," doplnil. Nebýt narušeného obchodu s Ruskem, české HDP by podle Daňka loni bylo asi o 160 miliard korun vyšší.

Hanák očekává, že letos bude český export do Ruska dále klesat a dovoz stagnovat. "Z důvodu sankcí a ruských protisankcí se v současné době nemůže do Ruska dovážet široká škála zboží, zejména to, které může být přesměrováno na ruské válečné úsilí," doplnil.

Šach mat Číně? Apple a Foxconn postaví v Indii továrnu na iPhony

Šach mat Číně? Apple a Foxconn chystají v Indii obří továrnu na iPhony pro 100 tisíc zaměstnanců

Společnosti Foxconn Technology Group, která je partnerem americké firmy Apple, plánuje investovat kolem 700 milionů dolarů (15,5 miliardy korun) do nové továrny v Indii. Firma se snaží posílit místní výrobu a urychlit její přesun z Číny v souvislosti s rostoucím napětím mezi Washingtonem a Pekingem. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Bloomberg. Investice by byla pro Foxconn jednou z největších v Indii.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

centrum Moskvy

Česko skrytě zásobuje sankcionované Rusko. Zboží tam dodává přes třetí země

Přečíst článek
Slovenský premiér Robert Fico

Slovenská média: Přerušení vztahů je nevídaný krok, Česku překáží sbližování s Ruskem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme