Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Londýn je jen pro milionáře, bouří se davy. Metropole kolabuje

Londýn je jen pro milionáře, bouří se davy. Metropole kolabuje
Profimedia
Zdeněk Pečený

Ostrovní království zažívá nejhorší sociální nepokoje za téměř půl století. Brexit, následovaný koronavirovou a energetickou krizí prohloubily ekonomické problémy domácností. Především státní zaměstnanci se nechtějí smířit s poklesem reálných mezd, který jim znemožňuje žít v Londýně, kde řada z nich pracuje.

Reklama

Velká Británie je uprostřed největší vlny stávek za poslední desetiletí a jejich rozsah narůstá. V únoru se během jediného dne připojilo k masové akci více než půl milionu lidí napříč obory. Stávkovali lékaři, hasiči, zdravotní sestry, učitelé, profesoři na univerzitách, pošťáci a další státní zaměstnanci, stejně jako řidiči autobusů či pozemní personál na letištích.

Dnes Britové například čelí stávce železničářů. Stávka odborů RMT ochromila především dopravu do a z Londýna. Zároveň dnes končí třídenní stávka juniorních doktorů, tedy kvalifikovaných lékařů jen s pár lety praxe. Ti ale tvoří bezmála polovinu lékařů ve veřejném zdravotnictví.

Výkladní skříň luxusu Harrods si mne ruce. Bohatí i v recesi utrácejí jako smyslů zbavení

Luxusní obchodní dům Harrods v centru Londýna bude i v oslabeném ekonomickém prostředí vzkvétat, protože „bohatí v recesi bohatnou”, napsal list Financial Times s odvoláním na rozhovor s výkonným ředitelem Michaelem Wardem, z nějž cituje agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Chce to kalendář

Stávek se ve Velké Británii v posledních měsících a týdnech koná tolik, že tamní veřejnoprávní televizní stanice BBC začala vést kalendář, aby lidem pomohla sledovat, kdo a kdy zrovna stávkuje. Lidé tak alespoň vědí, kdy se připravit na uzavření škol, nejezdící metro nebo na zrušené lety z Heathrow.

Stávky jsou jen probubláním na povrch delší dobu trvajícího sociálního napětí. Řada státních zaměstnanců, ale nejen jich, kvůli vysoké inflaci pociťuje rychlý pokles reálných příjmů. Život v hlavním městě Londýně si řada pro chod státu důležitých lidí nemohla dovolit už ani před několika lety. Nyní se situace ještě výrazněji zhoršuje.

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

Porážka konzervativců

S rostoucími cenami klesá podpora současné konzervativní vlády. Konzervativci jsou u moci již 13 let a poslední průzkumy jim aktuálně přisuzují drtivou porážku v příštích volbách, které se ale budou konat až na přelomu let 2024 a 2025.

„Oni si neumí představit jaké to je vyjít s obyčejným platem. Jsou to všechno miliardáři,“ uvedla na adresu současné vlády učitelka Kerry z východního Londýna. „Vždy jsem si myslela, že když budu ve škole šéfovat jednomu z oddělení, v klidu vychovám a uživím své dvě děti, ale Londýn je prostě příliš drahý,“ dodala samoživitelka.

Letiště, ilustrační foto

Kde se načekáte? Deset aktuálně nejhorších i nejlepších letišť v Evropě

Média v posledních dnech kvůli neúnosné situaci s odbavováním pasažérů opanovalo londýnské letiště Heathrow. Podle analýzy společnosti Hopper ale není, co se týče průměrného zpoždění letů, vůbec nejhorší. Těmi jsou Brusel, Frankfurt a Eidhoven. Naproti tomu nejméně se načekáte v italském Bergamu.

Přečíst článek

Klesající mzdy

Ještě hůře na tom s výplatou jsou londýnští hasiči. Britská média pravidelně přinášejí příběhy těchto záchranářů, kteří jsou nuceni denně dojíždět do práce i přes sto kilometrů, protože bydlení v Londýně si nemohou dovolit. Podle odborového svazu hasičů (FBU) klesly od roku 2010 hasičům reálném mzdy o 12 procent.

Odborové svazy unisono tvrdí, že mzdy, zejména ve veřejném sektoru, v posledních deseti letech reálně klesly a současná krize životních nákladů způsobená prudce rostoucími cenami potravin a energií způsobila, že mnozí mají problémy s placením svých běžných účtů.

video

Silke Horáková: Impaktové investování už je v kursu, děláme větší fond

Venture kapitálový fond Tilia investorky Silke Horákové a partnerů bude mít brzy mladšího bratra, Tilia 2. Bude v něm více peněz.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

premiér Petr Fiala

Lukáš Kovanda: Fialův kabinet řeší daně. Rozpočtu by však víc prospělo míň úředníků

Přečíst článek
Socha Boy od Matouše Háši se představuje v londýnské aukční síni Phillips

Ohromný úspěch. Mladý český sochař Matouš Háša vystavuje v Londýně po boku Mariny Abramović a dalších legend

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme