Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AKTUALIZOVÁNO: ČNB nechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Snižovat se nebude, prohlásil Michl

Jedeme dál. ČNB nechala úrokovou sazbu na sedmi procentech
ČTK

Bankovní rada České národní banky (ČNB) znovu podle očekávání ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Sazba se naposledy měnila před rokem, kdy ji ČNB zvýšila o 1,25 procentního bodu na současnou úroveň. Bankovní rada také potvrdila závazek, že bude nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny.

Reklama

Nezměnila se ani výše lombardní a diskontní sazby. Lombardní sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů, zůstala na osmi procentech. Diskontní sazba, na kterou jsou například navázána penále za nesplácené úvěry, je nadále šest procent.

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Základní úroková sazba v Česku je od loňského června sedm procent poté, co ji bankovní rada ČNB zvýšila o 125 bazických bodů na na nejvyšší míru od roku 1999. Podobný způsob boje s rapidní inflací ve světě za poslední rok zvolilo více než osm desítek zemí, vyplývá z údajů centrálních bank. Některé země, jako například Turecko či Rusko, jdou ale opačným směrem. Podívejte se na přehled sazeb ve vybraných zemích světa.

Přečíst článek

Rozhodnutí bankovní rady odpovídá očekávání analytiků. Podle nich data z ekonomiky ukazují nižší inflační tlaky než v minulosti, proto měla bankovní rada méně důvodů podpořit zvýšení sazeb než na květnovém zasedání. Tehdy se pro stabilitu sazeb vyslovili čtyři členové rady, tři navrhovali zvýšení o 0,25 procentního bodu.

Stabilitu úrokových sazeb podpořilo na dnešním jednání pět členů bankovní rady České národní banky (ČNB), dva navrhovali růst o 0,25 procentního bodu. Na tiskové konferenci po jednání rady to řekl guvernér ČNB Aleš Michl. Počet hlasů podporujících ponechání základní sazby beze změny proti květnu o jednoho vzrostl.

Michl: Sazby zůstanou zvýšené delší dobu

Michl uvedl, že na příštím jednání bankovní rada zváží zachování základní úrokové sazby na nynějších sedmi procentech, nebo její zvýšení. Guvernér zopakoval, že sazby zůstanou na vyšší úrovni. „I když inflace klesla víc, než čekal základní scénář prognózy, bankovní rada očekává, že sazby zůstanou zvýšené po delší dobu. To podle nás zaručí návrat inflace k hodnotám poblíž cíle v příštím roce, a to i v případě zvýšených inflačních očekávání," řekl Michl.

ECB rázně zakročí, aby inflaci stlačila zpět ke dvěma procentům, říká prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeové

ECB zvýšila základní úrok na čtyři procenta. A půjde ještě výš

Evropská centrální banka (ECB) na svém dnešním zasedání zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na čtyři procenta.

Přečíst článek

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení.

Inflace bude klesat, sazby snad také, věří investoři

Za poslední rok od zvýšení sazeb inflace kulminovala na 18 procentech, a to loni v září. „Nicméně v současné době už inflační vlna rychle opadá. Ne díky zlevňování dováženého zboží, což by bylo vzhledem k silné koruně logické, ale zatím jen v důsledku fungování vysokého srovnávacího základu,“ uvedl hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

V každém případě podle něj ke zvýšení sazeb nevybízí ani prognóza, ani její alternativní scénáře a vlastně ani realita, která za výhledem ČNB zaostává. „Rovněž v dalších měsících bude inflace klesat, ta červnová bude dokonce jednociferná. S ústupem inflace počítají i finanční trhy, které předpokládají, že ČNB ještě letos začne své úrokové sazby rychle snižovat,“ dodal.

Novinky z trhu nemovitostí sledujte v Realitním Clubu zde

ČNB

Karel Růžička: Co čekat od červnového zasedání ČNB? Zvýšení sazeb to nebude

Důvody pro zvýšení sazeb ČNB jsou nyní slabší než při posledním zasedání. Dá se proto nyní očekávat, že k růstu sazeb na červnovém zasedání ČNB nedojde a vysoce pravděpodobně tak bude sedm procent maximem repo sazby, píše ve svém komentáři Karel Růžička ředitel úseku Treasury Trinity Bank.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Co udělá rok 2024 s kurzem koruny, úroky hypoték, cenami nemovitostí, pohonných hmot i elektřiny?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme