Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vlivný americký bankéř čeká hurikán v ekonomice

Jamie Dimon, šéf JPMorgan Chase
ČTK
Veronika Kudrnová
vku

Americká investiční banka JPMorgan se připravuje na „ekonomický hurikán“. Její šéf Jamie Dimon radí investorům, aby se zařídili stejně. Jeho banka chystá velmi konzervativní přístup. Důvodů je hned několik. Dimona znepokojuje zejména válka na Ukrajině, stejně jako obava, že Fed svůj boj s inflací prohrává, píše CNBC.

Reklama

„Víte, řekl jsem, že se nad americkou ekonomikou stahují bouřkové mraky, ale pozměním své dřívější vyjádření. Je to hurikán,” řekl Dimon ve středu na finanční konferenci v New Yorku. 

V případě hurikánů totiž obvykle není hned zřejmé, jak devastující sílu budou mít. I když se v tuto chvíli zdají být podmínky v pořádku, „je slunečno“, nikdo neví, jestli se nedostaví „superbouře Sandy,“ dodal.

A banka se přesně na takový vývoj připravuje. Přítomným investorům poradil, aby se zařídili stejně.

Existují hned dva hlavní faktory, které Dimona znepokojují. Za prvé, Fed naznačil, že zruší své nouzové programy nákupu dluhopisů. Takzvané kvantitativní zpřísnění (QT) namísto dosavadního uvolňování začíná tento měsíc. Americký Fed začne během prvních tří měsíců snižovat výkupy cenných papírů státních dluhopisů a cenných papírů zajištěných hypotékami o 47,5 miliardy dolarů měsíčně, následně až o 95 miliard dolarů měsíčně. Centrální banka se snaží zredukovat svou bilanci, která během kvantitativního uvolňování v pandemii na rostla na 9 bilionů dolarů. 

Elon Musk

Pokud se nevrátíte do kanceláří, jděte práci předstírat jinam, vzkázal Musk zaměstnancům Tesly

Šéfovi Tesly Elonu Muskovi došla trpělivost se zaměstnanci pracujícími na dálku. V emailu je vyzval, ať se okamžitě vrátí do kanceláří, nebo bude předpokládat, že na své funkce rezignovali. Na emaily upozornil server CNBC. „Předstírat práci můžete někde jinde,“ napsal posléze Musk na Twitteru.

Přečíst článek

„Nikdy jsme neměli podobné kvantitativní zpřísňování, takže se díváte na něco, co se zapíše do historie,” řekl Dimon. Některé nástroje kvantitativního uvolňování podle něj dříve selhaly, včetně záporných sazeb, které nazval „obrovskou chybou“.

Centrální banky podle něj ale „nemají na výběr, protože v systému je příliš mnoho likvidity.“ Musí tak z trhu odstranit část likvidity, aby mohlo dojít k poklesu cen realit i dalších.

Další riziko, které Dimon vnímá, je válka na Ukrajině a její dopad do cen komodit, včetně potravin a paliv. Ropa podle něj musí zákonitě zdražit a atakovat 150 nebo 175 dolarů za barel.

JPMorgan ve svém výhledu z minulého měšíce snížila odhad tempa růstu americké ekonomiky pro letošní druhé pololetí na 2,4 procenta z tří procent. Pro první polovinu roku 2023 pak odhaduje růst o 1,5 procenta namísto 2,1 procenta. Jako důvod uvádí klesající ceny akcií i vyšší úrokové sazby u hypoték, které sníží tempo růstu zadlužení amerických domácností.

Akcie banky JPMorgan Chase po Dimonově vyjádření propadly skoro o dvě procenta na 129,81 dolaru. Od začátku roku tak už zrátcí 18 procent. 

Počet dolarových milionářů se loni meziročně zvýšil o desetinu, navzdory koronaviru.

Válka o lidi: americké banky zasypávají zaměstnance penězi

Zlaté padáky, mnohamilionové odměny, to bývala realita šéfů bank v minulosti. Nyní Goldman Sachs, JP Morgan a spol. přeplácejí řadové lidi. Na Wall Street je válka o talenty. Nejsou lidi.

Přečíst článek

Wall Street

Žně pro americké bankéře. Osmimístné výplaty se množí jak na běžícím pásu

Deset milionů dolarů, 15 milionů dolarů, 25 milionů dolarů... i více. To jsou částky, které loni na odměnách obdrželi vrcholní američtí investiční bankéři. Jen v Goldman Sachs loni průměrné výdaje na zaměstnance vystřelily o 23 procent, což je největší skok za více než deset let, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme