Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Válka o lidi: americké banky zasypávají zaměstnance penězi

Počet dolarových milionářů se loni meziročně zvýšil o desetinu, navzdory koronaviru.
Pixabay
Tereza Zavadilová
tzv

Zlaté padáky, mnohamilionové odměny, to bývala realita šéfů bank v minulosti. Nyní Goldman Sachs, JP Morgan a spol. přeplácejí řadové lidi. Na Wall Street je válka o talenty. Nejsou lidi.

Reklama

Legendární investiční banka Goldman Sachs reportovala tento týden výsledky, ze kterých vyplynulo, že dosáhla historicky nejvyšších výdajů na platy zaměstnanců a benefity. Meziročně se loni zvýšily o 33 procent. Teď podle Bloombergu totéž ukázala konkurenční JP Morgan - a její šéf Jamie Dimon přísahal, že je ochoten zaplatit cokoli, aby tento boj o talenty vyhrál. 

Platová spirála na Wall Street se rozjela po pandemickém boomu fúzí a akvizic i obchodování na burze, přispívá k tomu i inflace - protože lidé si říkají o více peněz - i napjatý trh práce. Bankéři se navíc bojí fintechu, aby něco proti konkurenci nezaspali, takže najímají technologické experty ostošest. 

Mzdová inflace na Wall Street

Nebýt výdajů na platy, oběma bankám by výdaje klesly. Platovou inflaci pro letošek očekává i další gigant, Wells Fargo. 

A jak takové rostoucí odměny vypadají? Goldman Sachs vyplatila svých čtyřem stovkám mladších partnerů několik milionů dolarů bonus nad jejich obvyklé pravidelné odměny, z rekordního zisku za loňský rok. JP Morgan zvyšuje zdroje na bonusy o 40 procent. 

Citigroup najala do své technolgické sekce 5500 lidí a zvedla platy juniorních zaměstnanců. Analytik v prvním roce si přijde ročně na 110 tisíc dolarů, v dalším roce už o 15 tisíc dolarů více. 

Elon Musk

Povolání? Multimiliardář. Covid necovid, loni se to vyplatilo

Nejbohatší člověk planety a zakladatel automobilky Tesla Elon Musk loni zvětšil svůj majetek o úctyhodné tři čtvrtiny na 237,5 miliardy dolarů (asi šest bilionů korun). Stalo se tak zejména jeho řešením svých daní a tweetováním na téma kryptoměn, kterých je příznivcem. Dalších devět nejbohatších členů Top 10 podle indexu miliardářů agentury Bloomberg si rovněž polepšilo, takže majetek každého z deseti šťastlivců loni poprvé přesáhl hranici 100 miliard dolarů. Ale najdou se i tací boháči, kteří loni o miliardy zchudli.

Přečíst článek

Soukromý tryskáč, ilustrační foto

Doba přeje bohatým. Firmy nestíhají vyrábět bizjety, čeká se na ně roky

Poptávka po privátním létání vzkvétá. Dokonce do takové míry, že výrobci malých letadel, takzvaných byznys jetů, je nestíhají vyrábět. Zájemci musejí počítat s delšími dodacími lhůtami. Vyprázdnil se i trh s letadly z druhé ruky. Podle analytiků stojí za růstem poptávky koronavirová pandemie jen částečně. Větší vliv má rostoucí bohatství těch vůbec nejbohatších.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Goldman Sachs (ilustrační foto)

Zlepšená prognóza. Přední evropské firmy mohou letos očekávat zisky, uvedla banka Goldman Sachs

Přečíst článek
Válka na Ukrajině snížila růst v Evropě a výrazně zvýšila inflaci

Válka snížila hospodářský růst Evropy, horší dopady teprve přijdou, uvádí studie švýcarské centrální banky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme