Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Žně pro americké bankéře. Osmimístné výplaty se množí jak na běžícím pásu

Wall Street
iStock
Dušan Kütner
duk

Deset milionů dolarů, 15 milionů dolarů, 25 milionů dolarů... i více. To jsou částky, které loni na odměnách obdrželi vrcholní američtí investiční bankéři. Jen v Goldman Sachs loni průměrné výdaje na zaměstnance vystřelily o 23 procent, což je největší skok za více než deset let, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Velké peníze na Wall Streetu jsou zpět. Po letech střídmých bonusů se výplatní balíčky v amerických investičních bankách opět nenafoukly na mnohamilionové částky, na které byli bankéři zvyklí po roce 2000 až do příchodu finanční krize v roce 2008.

Loňský třiadvacetiprocentní nárůst výdajů na změstnance Goldman Sachs je nic proti tomu, jak po pandemickém boomu fúzí a akvizic v Morgan Stanley, JP Morgan Chase a Goldman Sachs dramaticky vzrostly bonusy pro dealmakery. Konkrétně se zvýšily na 30, 40, a 50 procent.

Počet dolarových milionářů se loni meziročně zvýšil o desetinu, navzdory koronaviru.

Válka o lidi: americké banky zasypávají zaměstnance penězi

Zlaté padáky, mnohamilionové odměny, to bývala realita šéfů bank v minulosti. Nyní Goldman Sachs, JP Morgan a spol. přeplácejí řadové lidi. Na Wall Street je válka o talenty. Nejsou lidi.

Přečíst článek

Po letech zdrženlivosti vedoucí představitelé bank opět přistupují k výplatám ve stylu „co to dá“. Díky tomu jejich zaměstnanci na Manhattanu odzátkovávají lahve vína za 2000 dolarů, kupují větší domy v módní a prestižní newyorské čtvrti zvané TriBeCa a jachty nejrychlejším tempem za poslední roky, podotkl Bloomberg.

Nárůst a pokles výdajů na zaměstnance, zejména investiční bankéře, v Goldman Sachs za posledních deset let (v procentech):

pramen: Bloomberg

Je to dlouho očekávaný okamžik pro generaci nastupujících manažerů, kteří roky přicházeli o bohatství, které sklidili ti před nimi, podotkla agentura.

V posledních dnech byli nejvyšší šefové – David Solomon z Goldman Sachs, James Gorman z Morgan Stanley a Jamie Dimon z JP Morgan –  oceněni každý za svou práci v loňském roce asi 35 miliony dolarů. To je vyšší částka, než kterákoli z jejich bank utratila za generálního ředitele od roku 2007.

Svatý Václav, dvacetikoruna, česká koruna, Praha

Nakupujte české koruny, nejlépe za ty švédské, radí Goldman Sachs

Česká měna v úterý uzavřela vůči švédské koruně na nejsilnější úrovni v historii. Koruně pomohla lepší než očekávaná čísla k výkonu tuzemské ekonomiky v loňském roce.

Přečíst článek

Po Wall Street se šíří zprávy o narůstajícím počtu lidí, kteří letos dostali osmimístné výplatní balíčky. Nejvyšší příjmy v Goldman Sachs se budou blížit 30 milionům dolarů, přičemž někteří dokonce tuto hranici překročí, uvedli lidé obeznámení s touto záležitostí. Odměny přitom zahrnovaly i speciální jednorázové výplaty pro několik stovek vrcholných manažerů. 

Také v nezávislé investiční bance Jefferies Financial Group platy těch z nejlepších překročily 25 milionů dolarů, uvádí informované zdroje.

Každý z nás v našem oboru je přeplácený, potvrdil generální ředitel Jefferies Financial Rich Handler. „Až půjdeme všichni domů a podíváme se na sebe do zrcadla, každý z nás by měl spočítat naše šťastné hvězdy. A nejen v roce 2021,“ dodal.

Raiffeisenbank

Dobrý rok pro Raiffeisenbank. Zisk jí stoupl o víc než 100 procent na 4,7 miliardy korun

Rok 2021 byl pro Raiffeisenbank rušný. Po akvizici Equa bank a Akcenty zvládla navzdory pandemii integrovat jejich zaměstnance i klienty a přitom zvýšit čistý zisk meziročně o 119 procent na na 4,69 miliardy korun, uvedla banka.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bankéř David Solomon ukončil kariéru nočního dýdžeje

Šéf Goldmanů skončil jako dýdžej. Na šikmé ploše se ale ocitá i jeho kariéra bankéře

Přečíst článek
Šampiony akciových trhů jsou letos technologické firmy. Japonsko a Německo trhly rekord

Šampiony akciových trhů jsou letos technologické firmy s AI. Japonsko a Německo trhly rekord

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme