Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ukrajinci v branném věku prchají ze země. Denně jich odejde asi šest tisíc, tvrdí pohraničník

Ukrajinští vojáci u Bachmutu
ČTK
 ČTK

Z Ukrajiny denně přes západní hranici odjíždí asi 6000 mužů branného věku, uvedl podle serveru Ukrajinska pravda představitel pohraniční stráže Ihor Matvijčuk.

Reklama

Podle něj se v poslední době zvýšil počet mužů, kteří kvůli možnosti odjet za hranici uzavírají sňatky s matkami s mnoha dětmi. V mnoha případech podle něj do zahraničí odjíždějí také muži coby doprovod osoby s postižením. Jeho tvrzení byla zveřejněna v době, kdy vedení ukrajinské armády podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského navrhuje povolat do zbraně dalších až půl milionu lidí.

Odjezd umožňují výjimky

Kvůli válce s Ruskem nesmějí z Ukrajiny vycestovat muži ve věku od 18 do 60 let, existují ale výjimky. Jednou z nich je právě situace, kdy muž doprovází osobu s postižením. Matvijčuk, vedoucí úseku hraniční kontroly západního oblastního ředitelství, nicméně tvrdí, že tento případ není v ukrajinských zákonech jasně popsán. Člověk se podle něj může stát doprovodem na základě potvrzení o péči, které se vydává prakticky komukoli a které je snadné padělat.

Lidé si připomněli 12. výročí úmrtí prezidenta Václava Havla u jeho chalupy na Hrádečku

David Ondráčka: Lidská práva, Havel a komplikovaný tanec politiky, byznysu a společnosti

Tak nám 10. prosince proběhl mezinárodní den lidských práv (slaví se podepsání Všeobecné deklarace OSN) a hned týden poté následovalo výročí úmrtí Václava Havla, symbolu svobody a lidských práv. Je to dobrá příležitost se zamyslet se nad naším přístupem k lidským právům v politice, byznysu, společnosti.

Přečíst článek

Asi 150 nebo 200 mužů z uvedených 6000 přejíždí přes hranice coby dobrovolní řidiči, kteří převážejí humanitární pomoc, doplnil Matvijčuk. Neupřesnil, kolik mužů se přes hranice vrací zpět na Ukrajinu, povšimla si také Ukrajinska pravda.

Po vpádu ruských sil na Ukrajinu se mnoho Ukrajinců hlásilo dobrovolně do zbraně. Další lidé se zapojili do dobrovolných aktivit, kterými mohou podpořit armádu a zůstat přitom v civilu. V ukrajinských médiích se ale objevují i zprávy o případech, kdy se muži snaží vycestovat ze země a pořizují si za tímto účelem potvrzení o neschopnosti sloužit v armádě.

V ukrajinských médiích se v poslední době skloňuje téma další mobilizace. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý na tiskové konferenci v Kyjevě uvedl, že ukrajinské armádní vedení uvažuje o povolání do zbraně dalších 450 tisíc až 500 tisíc mužů. Sdělil také, že toto číslo považuje za značně vysoké a že se o návrhu bude ještě jednat.

Reklama

Související

Fotografie padlého ukrajinského vojáka u památníku na náměstí Nezávislosti v Kyjevě

Ukrajinská armáda se potřebuje nadechnout. Dokáže posílit, aniž by zdecimovala celou generaci?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme