Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Inflace vyskočila na 12,7 procenta a je nejvýš za 25 let. Pohonné hmoty zdražily o polovinu

Ceny benzinu 5. března 2022
Zdeněk Pečený / Newstream
 nst
nst

Další měsíc a další rekord v růstu spotřebitelských cen. Tak vypadá obrázek vývoje domácí cenové hladiny a zdá se, že se situace výrazně nezlepší ani v dalších měsících. V březnu se spotřebitelské ceny podle dat Českého statistického úřadu meziročně zvedly o 12,7 procenta. Inflace tak je nejvyšší od května 1998, kdy dosáhla 13 procent.

Reklama

Hlavním důvodem historického zdražování je především růst cen energií, pohonných hmot a obecné obavy z budoucího zdražování. To se týká pohonných hmot, potravin, tepla, elektřiny apod. Nejistota jde na vrub zejména ruské agresi na Ukrajině.

Nejvíce jsme si připlatili za pohonné hmoty, které meziročně zdražily o 50,6 procenta, elektřina zdražila o 24,7 procenta a zemní plyn o 37,7 procenta. Ceny tepla a vody šly nahoru o 13,9 procenta. Všechny tyto položky navíc proti únoru zrychlily své tempo zdražování,“ vysvětluje Tomáš Volf z Citfinu.

Inflace, ilustrační foto

Inflace se za březen přiblížila 13 procentům. A zdražování se jen tak nezastaví, míní ekonomové

Odhady březnové inflace připomínají kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině sázku do loterie. Nejistý je podle redakcí oslovených ekonomů i dlouhodobější výhled. Jisté každopádně je, že zdražování se nezastaví. Přesný údaj o inflaci zveřejní Český statistický úřad zítra.

Přečíst článek

„ČNB zvedá sazby a už přikročila i k přímým intervencím, a to vše ve snaze zmírnit nárůst cen. Zatím se to pravda daří jen částečně, ale čeští centrální bankéři v tomto ohledu neřekli poslední slovo,“ dodává Volf.

„Na meziroční růst cenové hladiny měly v březnu opět největší vliv ceny v oddíle bydlení, kde kromě nákladů vlastnického bydlení, vzrostly ceny nájemného z bytu o 4,4 procenta, vodného o 5,3 procenta, stočného o 6,4 procenta, tuhých paliv o 19,9 procenta,“ uvádí Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen Českého statistického úřadu.

Před 14 dny zvedla ČNB hlavní sazbu na 5 procent a podle odhadů ekonomů je pravděpodobné, že i tato hranice bude pokořena a sazby půjdou v dalších týdnech a měsících ještě výš.

Textilní továrna se proměnila.

Vysoké ceny materiálů nás netrápí. Češi staví a rekonstruují jak diví. Na úvěr

Lidé si od stavebních spořitelen vzali úvěry v řádu desítek miliard korun. A to jen za první čtvrtletí letošního roku. Úroky jsou u nich nyní výhodnější než u bank, vychází ze srovnání.

Přečíst článek

Prognózy ČNB a MFČR z doby před začátkem války předpokládaly, že inflace v ČR bude kulminovat v polovině roku. V druhé polovině roku pak měla inflace zpomalovat a dostat se na průměrnou hodnotu 8,5 procenta. za celý rok 2022. K dvouprocentnímu inflačnímu cíli se pak měla přiblížit v prvním kvartále roku 2023, připomněl hlavní ekonom Roklenu Pavel Peterka.

„Nyní už téměř s jistotou můžeme říct, že se tak nestane. Růst cen už v únoru byl nad prognózovanými hodnotami, a to stejné platí i pro hodnotu z března. Zdražování bude pokračovat a jeho dopady jsou každým týdnem více cítit i v každodenním životě běžných spotřebitelů. Tato nepříjemná situace bude pokračovat,“ dodal Peterka.

Petr Dufek z Creditasu souhlasí. "Vzhledem k tomu, že se do inflace ještě stále postupně propisují nové ceníky energetických společností a u konce ještě není ani zdražování potravin, bude meziroční inflace růst i v dalších měsících. Je docela pravděpodobné, že ve druhém čtvrtletí zdolá hranici 14 procent a klesat začne teprve až v závěru roku," řekl. 

Před inflací lidé mohou majetek chránit investicemi. Podle ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy však v současnosti nejsou vhodnými nástroji akcie ani další standardní nástroje finančních trhů. Výhodnější jsou v časech vysoké inflace takzvané alternativní investice. „Před inflací nejlépe ochrání sbírání poštovních známek – lépe než akcie nebo nemovitosti. Zhodnocení filatelistických sbírek překonává rapidní inflaci průměrně o 9 procent ročně,“ nabízí investiční variantu Kovanda.

Lukáš Kovanda: Letošní Velikonoce budou pro Čechy suverénně nejdražší. Pořád ale utratí míň než Poláci

Velikonoce 2022 budou suverénně nejdražší v historii. Důvodem je všeobecná inflace, jež se kromě energií či bydlení začíná silně projevovat také v případě další nezbytné položky, totiž potravin.

Přečíst článek

Hlavní budova České národní banky

ČNB krotí „inflační vír“, zvýšila základní úrokovou sazbu na pět procent

Bankovní rada České národní banky zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,50 procentního bodu na pět procent. Navýšení je v souladu s očekáváním trhu. Rizika a nejistoty odhadovaného vývoje jsou však podle guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka znatelně proinflační. „To oproti stávající prognóze vyvolává potřebu výrazně přísnější měnové politiky, a to zřejmě po delší dobu,“ uvedl Rusnok.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme