Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Inflace se za březen přiblížila 13 procentům. A zdražování se jen tak nezastaví, míní ekonomové

Inflace, ilustrační foto
iStock
Petra Jansová

Odhady březnové inflace připomínají kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině sázku do loterie. Nejistý je podle redakcí oslovených ekonomů i dlouhodobější výhled. Jisté každopádně je, že zdražování se nezastaví. Přesný údaj o inflaci zveřejní Český statistický úřad zítra.

Reklama

Meziroční inflace v února stoupla na 11,1 procenta nad hranici 12 procent. Tu březnovou ekonomové v průměru očekávají kolem 12,8 procenta. Důvodem je především zdražování pohonných hmot kvůli válce na Ukrajině.

„Odhaduji, že za současných podmínek má inflace potenciál dostat se až k 15 procentům,“ tipuje hlavni analytik Moneta Bank Petr Gapko.

A růst předpokládá i v dalších měsících. Záležet podle něj bude i na zavádění sankcí a dalším omezování obchodu s Ruskem. „Inflace s námi vydrží nějakou dobu. Ve druhé polovině roku by se sice mohla vrátit pod hranici 10 procent, nicméně nízkých hodnot se letos pravděpodobně nedočkáme,“ dodává Gapko.

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

Růst inflace zastaví v polovině roku

Pokles v druhé půli roku nastane i podle analytika Michala Skořepy z České spořitelny Michala Skořepy, a to nejenom v důsledku posilující koruny a vyšších úrokových sazeb, ale díky zeslabování napětí na trhu práce. K inflačnímu cíli ČNB ve výši dvou procent se inflace dostane nejspíš až v přespříštím roce.

Březnová inflace tažená primárně dražšími energiemi a potravinami tedy podle odhadů ekonomů překročí 12 procent. Analytik ČSOB Jan Bureš předpovídá 12,3 procent.

„Z pohledu jednotlivých položek bude v pozadí především prudký růst cen energií, pohonných hmot, oděvů a obuvi a nákladů vlastnického bydlení,“ míní Skořepa ze Spořitelny.

Podle něj z větší části půjde o dopad růstu cen energetických a dalších komodit na mezinárodních burzách, ale jistou roli bude sehrávat i silná domácí poptávka daná zejména pokračujícím napětím na českém trhu práce.

Bydlení, ilustrační foto

Byty došly, nájmy zdraží o desítky procent. Válka přiblížila katastrofu na českém realitním trhu

Do Česka přijde kolem 400 tisíců uprchlíků z války. Poptávka po nájmech tak výrazně poskočí. Navíc kvůli zdražování řada Čechů odkládá nákup vlastní nemovitosti. Výsledek? Zdražení nájmů až o 30 procent v následujících dvou letech, píše poradenská společnost Cyrrus.

Přečíst článek

„Vrchol v tuto chvíli vidím v červnu nad 14 procent, ale její pokles bude jen pozvolný a celoroční průměr se bude pohybovat okolo 12 procent. Velkou neznámou pro druhou polovinu roku zůstávají zejména ceny potravin a plynu,“ dodává Bureš.

Vrchol zdražování přijde na konci letošního jara i podle analytika České spořitelny Michala Skořepy. Podle jeho předpokladů by se inflace měla letos zastavit na úrovni kolem 14 procent.

Ruská centrální banka

Ruská centrální banka překvapivě snížila základní úrokovou sazbu. Pořád je ale neúnosná

Ruská centrální banka v pátek překvapivě snížila svou základní úrokovou sazbu o tři procentní body na 17 procent. Nová sazba bude platit od pondělí. Na konci února banka v důsledku prvních sankcí po vstupu ruských vojsk na Ukrajinu sazbu více než zdvojnásobila na 20 procent.

Přečíst článek

Ceny potravin žene nahoru i stoupající cena obilí ve světě.

Tohle bude bolet. Ceny potravin rostou kvůli válce nejrychleji v historii

Globální ceny potravin rostly již před začátkem války na Ukrajině. V březnu ale jejich růst nabral dramatické tempo a jídlo v průměru zdražilo o 13 procent. Jen za poslední dva roky však nárůst představuje 75 procent.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Stavebnictví se nedaří nastartovat.

Čeští podnikatelé porážejí strach z inflace. Do nového roku vkročili v dobré náladě

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme