Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Inflace v eurozóně je nejvýš v historii, zastavila se těsně před pěti procenty

eura, inflace
Pixabay

Meziroční míra inflace v eurozóně v listopadu vystoupila na 4,9 procenta. To je vůbec nejvíc v celé dvacetileté historii jednotné evropské měny. Nahoru ji táhly zejména ceny energií.

Reklama

Průměrná inflace v zemích eurozóny poskočila z říjnových 4,1 procenta až k blízkosti pěti procent zejména kvůli pokračujícímu zdražování energií. Ve svém rychlém odhadu to uvedl statistický úřad Eurostat. Údaje za celou Evropskou unii odhad neobsahuje, tato data budou zveřejněna v polovině prosince.

>>>>>>Vše k inflaci čtěte zde<<<<<<

Meziměsíčně se ceny zvýšily o 0,5 procenta. Růst inflace, který podle ekonomů souvisí s hospodářským oživením doprovázeným zdražováním energií a nedostatkem některých surovin, pokračuje už od konce léta. I v listopadu se na její výši podílely především energie, které meziročně zdražily o 27,4 procenta (v říjnu o 23,4 procenta). Zrychlil ale i růst cen služeb (2,7 procenta), neenergetického průmyslového zboží (2,4 procenta) a potravin, alkoholu a tabákových výrobků (2,2 procenta).

ECB se stáčet kormidlo měnové politiky nechystá

Listopadová inflace výrazně překonala odhady analytiků v anketě agentury Reuters, kteří očekávali její růst na 4,5 procenta. Zároveň téměř o tři procentní body přesáhl dlouhodobý cíl Evropské centrální banky (ECB), který je na dvou procentech.

ECB na rozdíl od některých analytiků nadále očekává, že se inflace v průběhu příštího roku vrátí ke stanovenému cíli. Prezidentka ECB Christine Lagardeová nedávno řekla, že banka proto neplánuje na současný výkyv reagovat zpřísněním měnové politiky. To by podle ní omezilo příjmy domácností a v důsledku mohlo výrazně zpomalit hospodářský růst.

Cristine Lagardeová, šéfka ECB

Inflace v příštím roce zmírní, zopakovala Lagerdeová. Připustila ale, že to bude trvat déle

Růst eurozóny i nadále zpomalují narušené dodavatelské řetězce a vysoké ceny energií. Vyšší inflace se tak udrží déle, než se předpokládalo, uvedla prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová. Utažení měnových kohoutů však nechystá.

Přečíst článek

Pobočka Moneta Money Bank

Aktivistický fond Petrus opět odmítá transakci PPF s Monetou

Nápad na vznik „největší banky s českým kapitálem“ se možná zkomplikuje. Ani vylepšená nabídka na fúzi Monety s Air Bankou a Home Creditem nepřesvědčila rakouského aktivistu - fond chce hlasovat proti sloučení.

Přečíst článek

nákupy, ilustrační foto

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí vzrostla meziročně o 3,1 procenta

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí podle zpřesněného odhadu Českého statistického úřadu vzrostla mezičtvrtletně o 1,5 procenta a meziročně o 3,1 procenta. Na vývoji hrubého domácího produktu (HDP) se kladně podepsala domácí poptávka.

Přečíst článek

hypotéky, hra, Monopoly, mezigenerační úvěry

Jak vyzrát na inflaci? Realitní fondy to umějí. Ale ne všechny

Kam vložit peníze, aby neztrácely hodnotu, když se inflace blíží šesti procentům? A podle ekonomů půjde až k sedmi procentům, možná i výše. Tuto otázku řeší řada lidí, kteří mají úspory. Realitní fondy to dokážou. Ale pozor, ne všechny. Vždy je třeba vybírat.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

ECB rázně zakročí, aby inflaci stlačila zpět ke dvěma procentům, říká prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeové

ECB zvýšila základní úrok na čtyři procenta. A půjde ještě výš

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme