Reklama

Aktivistický fond Petrus opět odmítá transakci PPF s Monetou

Pobočka Moneta Money Bank
ČTK
Tereza Zavadilová
tzv

Nápad na vznik „největší banky s českým kapitálem“ se možná zkomplikuje. Ani vylepšená nabídka na fúzi Monety s Air Bankou a Home Creditem nepřesvědčila rakouského aktivistu - fond chce hlasovat proti sloučení.

Reklama

Fond Petrus Advisers, s deseti procenty druhý největší akcionář Monety, bude podle agentury Reuters na valné hromadě 20. prosince hlasovat proti spojení banky s aktivy PPF - tedy AirBank, Zonky a českého a slovenského Home Creditu, s českou bankou. Aktivistický fond chce, aby fúze proběhla pouze v akciích a následovala ji povinná nabídka na převzetí. 

Vypadá to, že Petrus Advisers opět tlačí na cenu - dlouhodobý výhled zisku Monety je prý výrazně lepší než aktuální odhady. 

Klaus Umek, investora do financí a realit, filantrop a šéf aktivistického fondu Petrus Advisers

Bonviván, spekulant a křesťan. Kdo je muž, co shodil kšeft PPF a Monety

Jako když natřete prase rtěnkou a vydáváte ho za nevěstu. Shoďte ten nesmysl, hřímal před červnovou valnou hromadou Monety ve zprávě pro investory aktivistický fond Petrus Advisers. Akcionáři fond Klause Umeka vyslyšeli a obě korporace musejí dát lepší podmínky. 

Přečíst článek

Moneta se pokouší spojit s aktivy PPF už podruhé, předtím ji akcionáři na valné hromadě především silou Petrus Advisers shodili. Nyní je nabídka oproti té poslední z letošního jara vylepšená: Moneta má financovat převzetí aktiv PPF z dvaceti procent kapitálem a z osmdesáti procent vydáním nových akcií, minule byl poměr hotovosti nižší. Navíc oproti předchozí dohodě se úpisu mohou účastnit všichni stávající akcionáři, nikoli jen PPF. 

Postup je následující: Úpis bude dvoukolový a v prvním kole budou moci všichni akcionáři upsat akcie Monety za 82 korun na akcii, přičemž každé dvě stávající akcie Monety umožní vlastníkovi upsat jednu novou akcii. V druhém kole, pokud by nastalo, budou moci všichni akcionáři upisovat akcie za 90 korun. Pokud akcionáři svého přednostního práva v prvním kole plně nevyužijí, upíše je PPF za 90 korun. Aktuálně se cena akcií Monety na burze pohybuje kolem 96 korun za kus. 

Poslední valné hromada Moneta Money Bank, která hlasovala o spojení, byla v červnu. Pro spojení se tehdy vyslovilo 61,9 procenta akcionářů, nutných bylo 50 procent. Ale ve druhém hlasování, v němž bylo pro navýšení kapitálu potřeba 75 procent hlasů, jich hlasovalo pro jen 62 procent.

Moneta měla od skupiny PPF získat sto procent akcií Air Bank za kupní cenu 25,9 miliardy korun. Ta by byla hrazena desetinou z nadbytečného kapitálu banky a z 23,31 miliardy korun úpisem nově vydaných akcií Monety. Ty měly být vydány za 80 korun za akcii a navýšit celkový kapitál banky. PPF poté měla vlastnit 55,38 procenta akcií banky.

Pobočka Moneta Money Bank, ilustrační foto

Druhý a podle PPF poslední pokus o spojení Monety a Air Bank je na stole

Skupina PPF a Moneta Money Bank se dohodly na novém modelu financování spojení Monety a bankovní části PPF, kam patří Air Bank, český a slovenský Home Credit a společnost Benxy, oznámila PPF. Akcie Monety v reakci na zprávu trhají rekordy.

Přečíst článek

bankomat Monety v Praze

Monetě stoupl zisk o polovinu na 2,9 miliardy

Čistý zisk Monety Money Bank za tři čtvrtletí letošního roku stoupl meziročně o 51,2 procenta na 2,897 miliardy korun. Provozní výnosy banky očištěné o jednorázové vlivy vzrostly o 2,9 procenta na zhruba 8,2 miliardy korun. Za celý letošní rok banka čeká čistý zisk minimálně 3,6 miliardy korun.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme