Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Indie může do roku 2075 předstihnout ekonomiku USA i Číny, tvrdí prognóza banky Goldman Sachs

Monumentální pomník Tádž Mahal
ČTK / AP
 ČTK

Spojené státy by do roku 2075 mohly sestoupit na třetí příčku v žebříčku největších ekonomik světa. Kromě Číny by je totiž mohla předstihnout rovněž Indie. Informoval o tom server CNBC s odvoláním na prognózy investiční banky Goldman Sachs. Spojené státy jsou nyní největší ekonomikou světa. Číně patří druhá příčka, zatímco Indie je až pátá za Japonskem a Německem, uvedl server CNBC.

Reklama

Indická ekonomika by podle nedávné zprávy banky Goldman Sachs měla v příštích desetiletích těžit nejen z rostoucí populace, ale také z pokroku v inovacích a technologiích, vyšších kapitálových investic a rostoucí produktivity práce.

"Indie dosahuje v inovacích a technologiích větších pokroků, než si někteří uvědomují. Země má na své straně demografické faktory, ty však nebudou jediným motorem růstu hrubého domácího produktu. Důležité budou inovace a zvyšování produktivity práce," uvedl ve zprávě ekonom banky Santanu Sengupta.

Většina Čechů se obává dopadu schodku státního rozpočtu na vlastní finanční situaci

Většina Čechů se obává dopadu schodku státního rozpočtu na vlastní finanční situaci, ukázal průzkum

Dopadu schodku státního rozpočtu na vlastní finanční situaci se obává 72 procent Čechů. Naopak 23 procent lidí se domnívá, že jejich situaci rozpočtový deficit neovlivní. Zbylých pět procent to neumí posoudit. Vyplývá to z průzkumu agentury Median pro Český rozhlas, kterého se na konci června zúčastnilo více než 1000 Čechů.

Přečíst článek

Předpokládá se, že Indie v letošním roce vystřídá Čínu na postu nejlidnatější země světa. "Velká indická populace zjevně představuje příležitost, výzvou je ale produktivní využití pracovní síly," uvedl Sengupta. "Znamená to vytvářet pro tuto pracovní sílu příležitosti a zároveň zvyšovat její kvalifikaci," dodal.

Indická vláda nyní klade důraz na budování infrastruktury, zejména silniční a železniční sítě. "Věříme, že je to pro soukromý sektor vhodná doba ke zvyšování kapacit ve výrobě i službách, které by vytvářelo nová pracovní míst a absorbovalo rozsáhlou pracovní sílu," uvedl Sengupta.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Evropa i Amerika budou dál škrtit ekonomiku. Naopak Čína povoluje šrouby a akcie letí nahoru (na snímku sídlo Evropské centrální banky).

Evropa i Amerika budou dál škrtit ekonomiku. Naopak Čína povoluje šrouby a akcie letí nahoru

Přečíst článek
Největší ekonomiky světa G7 se budou radit, co s Ruskem a Čínou

Největší ekonomiky světa G7 se budou radit, co s Ruskem a Čínou. Osobně přijede i Zelenskyj

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme