Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Konec hypoték v akci. Úrok jde opět nahoru

Ilustrační foto
ČTK
Petra Jansová
pej

Po dvou měsících mírného zlevňování hypotéky na začátku listopadu opět zdražují. I když ne dramaticky jako v první polovině roku. Důvod? Končí totiž akční slevy bank.

Reklama

Nynější nárůst průměrné úrokové sazby z říjnových 6,20 na listopadových 6,31 procenta není ve srovnání se skokovým zdražováním hypoték v první polovině roku nijak dramatický. Měsíční splátka hypotéky na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 procent odhadní ceny nemovitosti při fixaci na tři roky a splatnosti 25 let vzrostla o 237 korun, činí tak 23 228 korun.

Zvýšení, stejně jako zlevnění v předchozích dvou měsících, mají na svědomí akční slevy. Ty ale před slabší zimní sezonou skončily. „Tyto drobné výkyvy jsou součástí běžného fungování hypotečního trhu a spíše jen potvrzují naše předpovědi o období stabilních úrokových sazeb, které by mělo trvat i do počátku příštího roku,“ uvedl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Vizualizace projekt s názvem Semerínka

Na trhu s bydlením nastává přelomová éra

Nic takového se na poli bydlení v Česku nestalo nejenom od finanční krize v roce 2008, ale vlastně od doby sametové revoluce. Souhra mnoha jevů nyní zcela mění situaci na trhu s bydlením, která se tu po tři dekády tvořila. Od teď bude s bydlením vše jinak. A to ze všech úhlů pohledu. Vše se mění jak pro investory, tak pro vlastníky, nájemníky či stavitele. Je třeba si přenastavit přemýšlení o bydlení a o investicích do něj.

Přečíst článek

V listopadu loňského roku činila průměrná nabídková sazba hypoték ještě 3,39 procenta. Za poslední rok tak vzrostla průměrná sazba již téměř o tři procentní body.

„K největšímu meziměsíčnímu nárůstu v posledním roce došlo v červenci letošního roku, kdy měsíční splátka vzrostla o téměř 1 150 korun. Za poslední rok se měsíční splátka zvýšila již o téměř šest tisíc korun,“ upřesnil Sýkora.

Nejvýraznější nárůst zaznamenaly hypotéky s jednoletou fixací, jejich sazby se pohybují kolem 6,4 procenta.

Bytový komplex Nový Karolina v Ostravě

Praha už je mimo realitu. Bydlení v regionech se stane žádanou variantou

Průměrná cena přes 150 tisíc korun za metr čtvereční nového bytu v Praze už nevypadá jako optimální řešení vlastnického bydlení. Naskýtá se několik variant. Nájemní bydlení nebo co-living. Ten je spíš pro mladší, kteří se snáze snesou, a možná i navážou nové vztahy. Ale kdo ví, možná to bude brzo i trend bydlení pro starší generaci.

Přečíst článek

Novostavba, ilustrační foto

Developeři omezí výstavbu nových bytů. První bude nejspíš Kunovského Central Group

Zpomalení prodejů, prudce rostoucí ceny vstupů a zdražující se financování bude i nadále dopadat na realitní trh. Už tak nedostatečnou nabídku nových bytů v příštím roce zřejmě ovlivní i pozastavení některých developerských projektů. O prvních kandidátech se nyní rozhoduje.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme