Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Horská: Výkonnost české ekonomiky jako jediná v EU nedosáhla předcovidových úrovní

Ekonomka Helena Horská
ČTK
 ČTK

Česká republika jako jediná země EU ještě ve výkonnosti ekonomiky nedosáhla předcovidových úrovní. Na českém exportním fóru, které v Praze pořádá Asociace exportérů, to řekla hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. Česko podle ní hledá nový model růstu - mělo by řešit především situaci na trhu práce, zajistit cenovou stabilitu a zkrotit veřejné finance.

Reklama

Evropská ekonomika má to nejhorší za sebou, její oživení ale bude křehké a pomalé, uvedla Horská. Připomněla horší výkon německé ekonomiky, která jako jediná v eurozóně bude letos zřejmě v recesi. Problémy německé ekonomiky mají podle ní stejné příznaky jako v ČR, tedy přebujelou byrokracii, dluhy vůči dopravní a energetické infrastruktuře, nízký objem investic do vědy a výzkumu, vysoké ceny energií či velký podíl automobilového průmyslu, který je cyklický.

Výkonností ekonomiky se rozumí, vše co se vyrobí za určité období na určitém území. Pro vyjadřování výkonnosti se užívá několik ukazatelů, především hrubý domácí produkt (HDP).

Pozitivní zprávou pro české exportéry je to, že česká koruna přestala posilovat, uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. V horizontu následujících měsíců je podle něj pravděpodobnější scénář dalšího oslabení koruny. Mezi důvody patří například očekávaný avizovaný pokles úrokových sazeb České národní banky, zatímco Evropská centrální banka by sazby mohla spíše ještě zvýšit, dodal.

Češi jako národ pohodářů? Stresu máme málo, ale rádi bychom ještě zpomalili

Češi jsou větší pohodáři než mnohé další národy. Stres pociťují málo, přesto by rádi ještě zpomalili

Polovina Čechů přiznává, že je na ně současný životní rytmus moc rychlý a v dlouhodobé perspektivě cítí nejistotu. Uvádí to průzkum NN pojišťovny a penzijní společnosti. Přesto jsou však Češi klidnější než některé evropské národy. V průzkumu dvě třetiny z nich uvedly, že ve svém životě nemají problém se stresem, snaží se proti němu bojovat a hledat cesty, jak zabránit vyhoření a mít více klidu.

Přečíst článek

Do budoucna je podle ČEZ potřeba dostavět až čtyři jaderné bloky

V Česku je třeba dostavět až čtyři další jaderné bloky, uvedl Tomáš Pleskač ze skupiny ČEZ

K pokrytí spotřeby elektřiny v Česku je do budoucna potřeba dostavět až čtyři další bloky jaderných elektráren. Deníku E15 to řekl ředitel divize nová energetika energetické firmy ČEZ Tomáš Pleskač. Zatím se plánuje dostavba jednoho bloku v elektrárně v Dukovanech na Třebíčsku. Má být dokončen do roku 2036 a podle dřívějších informací zástupců vlády i ČEZ má nový reaktor stát asi 160 miliard korun.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura

Lukáš Kovanda: Světlo na konci tunelu. Důvěra Čechů v tuzemskou ekonomiku stoupá

Přečíst článek
Českou ekonomiku budou dál stahovat evropské experimenty, shodli se ekonomické špičky na konferenci GIS

Českou ekonomiku budou dál stahovat evropské experimenty, shodli se ekonomické špičky na konferenci GIS

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme