Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi jsou větší pohodáři než mnohé další národy. Stres pociťují málo, přesto by rádi ještě zpomalili

Češi jako národ pohodářů? Stresu máme málo, ale rádi bychom ještě zpomalili
iStock
 Zlaťák

Polovina Čechů přiznává, že je na ně současný životní rytmus moc rychlý a v dlouhodobé perspektivě cítí nejistotu. Uvádí to průzkum NN pojišťovny a penzijní společnosti. Přesto jsou však Češi klidnější než některé evropské národy. V průzkumu dvě třetiny z nich uvedly, že ve svém životě nemají problém se stresem, snaží se proti němu bojovat a hledat cesty, jak zabránit vyhoření a mít více klidu.

Reklama

Mezinárodní průzkum NN pojišťovny a penzijní společnosti zahrnul 11 zemí světa s celkem dvanácti tisíci respondenty a ukázal, že Češi jsou na tom se stresem relativně dobře. Celkem 65 procent reprezentativního vzorku dospělé české populace uvedlo, že ve svém životě nepociťuje téměř žádný nebo jen malý stres. Zbylých 35 procent Čechů je stresu vystaveno občas nebo velmi často, což je ve srovnání s ostatními zeměmi pod průměrem.

Průzkum NN pojišťovny a penzijní společnosti (2023, 11 zemí, 12 tisíc respondentů)

Nejlepší obrana je klid

I když Češi vycházejí z mezinárodního průzkumu jako relativní „pohodáři“, 45 procent z nich přiznává, že je pro ně celkově obtížné udržet krok se současným životním tempem. Tři čtvrtiny dotázaných Čechů proto v průzkumu uvedli, že aktivně hledají způsoby, jak stres zmírnit nebo mu úplně předejít.

Nejčastěji lidé zmiňují aktivity k posílení psychické odolnosti, a to například meditaci, jógu nebo tai chi. Jiní sázejí třeba na pravidelná sezení s odborníky zacílené na posílení duševní pohody – v nedávné době se mu věnovalo 8 procent respondentů.

Bakopa drobnolistá

Biohacking: Zázrak z Indie pomůže srdci, mozku a zažene stres

Bakopa, známá také jako brahmi, pochází z Indie a dnes roste v tropických a subtropických částech světa. Existuje řada druhů bakopy, ale jako léčivka se využívá Bacopa monnieri. Brahmi, nazvaná podle hinduistického boha stvořitele Brahmy, se tradičně používá v ájurvédské medicíně jako diuretikum a tonikum pro nervový systém i srdce. Bakopa je ale zejména mocné nootropikum, což je látka zvyšující kognitivní schopnosti mozku a paměť. Používá se také k léčbě široké škály dalších zdravotních problémů, jako jsou bolesti zad, kloubů a problémů v sexuální oblasti u mužů i žen.

Přečíst článek

Obavy z potřeby péče

Podle průzkumu jen osm procent Čechů uvádí, že pociťuje úzkost nebo depresi často nebo většinou. Ještě o něco méně z nás, celkem 4,6 procenta, si v poslední době muselo vzít volno z práce z důvodu vyhoření. Pod neustálým tlakem se cítí být 14 procent českých respondentů. V mezinárodním srovnání se v neustálém presu cítí nejčastěji Řekové (26 procent), dále Poláci (23 procent) a Belgičani (22 procent).

Z rizik, která nás mohou potkat, mají Češi největší obavy z toho, aby ve stáří nebyli na obtíž svému okolí. Takové situace se podle loňského průzkumu České asociace pojišťoven obává 73 procent populace.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Syndrom vyhoření. Jde o depresivní stav, nebo samostatný fenomén? Vědci se neshodnou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme