Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Gazprom odstřihl Lotyšsko od plynu. Platilo v eurech místo rublů

Sídlo Gazpromu v Moskvě
ČTK

Ruská společnost Gazprom v sobotu ráno pozastavila dodávky zemního plynu do Lotyšska. Pobaltská republika totiž za surovinu nezaplatila v požadovaných rublech.

Reklama

Na komunikační síti Telegram Gazprom oznámil, že Lotyšsko porušilo podmínky pro odběr plynu, a tak zastavil v sobotu ráno jeho dodávky zastavil. V pátek lotyšská plynárenská společnost Latvijas Gaze uvedla, že za plyn odebíraný z Ruska platí v eurech místo rublů, jak nyní požaduje Rusko, připomněla agentura Reuters.

V pátek šéf společnosti Latvijas Gaze Aigars Kalvitis řekl, že jeho firma odebírá plyn z Ruska. „Ale ne od Gazpromu, protože není možné platit Gazpromu. Máme odlišného dodavatele,” uvedl. Název společnosti ale nesdělil.

Podle místní agentury LETA Rusko od začátku války na Ukrajině dodávky plynu do Lotyšska už několikrát omezilo. V posledních týdnech ale odběr znovu vzrostl. Jen za poslední měsíc země odebrala do svých zásobníků ekvivalent jedné terrawatthodiny (TWh) plynu z Ruska. Lotyšsko chce přestat nakupovat plyn z Ruska od začátku příštího roku.

Gazprom

Lukáš Kovanda: EU bere Rusku „trumf“ z ruky. Dohoda o snížení spotřeby plynu je tu

Země EU se v úterý dohodly na patnáctiprocentním snížení spotřeby zemního plynu, jež má platit pro nadcházející topnou sezonu. Ministři zemí EU zodpovědní za energetiku posvětili návrh na dobrovolnou redukci spotřeby plynu v příštích měsících. Důvodem poměrně rychlého rozhodnutí – Evropská komise připravila svůj návrh příslušného opatření teprve minulý týden – je „plynová válka“, kterou s EU vede Rusko. EU se tak tím spíše hodlá připravit i na krajní scénář úplného odstřižení ruských plynových dodávek.

Přečíst článek

Německo zavede speciální daň pro odběratele plynu, chce ulevit dodavatelům

Na ruské hrátky s plynem doplatí spotřebitelé, Německo na ně uvalí speciální daň

Německo plánuje od 1. října zatížit všechny spotřebitele plynu zvláštní daní. Ta má pomoct dodavatelským firmám, které se potýkají s vysokým růstem cen suroviny, a přenést na spotřebitele 90 procent jejich nákladů. Podle tiskových agentur to uvádějí zdroje z německého ministerstva hospodářství.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Vladimir Putin jedná se zástupci Gazpromu

Odvolávám, co jsem slíbil. Vladimir Putin umožnil zemím platit za plyn v cizích měnách

Přečíst článek
Olaf Scholz, navštívil závod Siemensu

Turbína pro Nord Stream 1 dál trčí v Německu. Rusové tvrdí, že kvůli sankcím. Scholz to vyvrací

Přečíst článek
Gazprom

Lukáš Kovanda: EU bere Rusku „trumf“ z ruky. Dohoda o snížení spotřeby plynu je tu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme