Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Francie recyklovala uran na Sibiři. Kvůli válce teď nemá kde

Francouzi posílali uran na Sibiř, kvůli válce ho teď nemají kde recyklovat.
ČTK
 ČTK

Jediná továrna, která dokáže takzvaně recyklovat uran z 56 reaktorů francouzských jaderných elektráren, je v Rusku. Napsal to deník Le Monde. Až do října francouzská skupina Orano posílala uran na Sibiř do závodu v Seversku, který patří ruské firmě Rosatom. Pokračující válka na Ukrajině, kvůli které zavedly evropské země protiruské sankce a která zdůraznila energetickou závislost Evropy na Moskvě, tak může ovlivnit i zpracování odpadu z francouzské jaderné energetiky.

Reklama

Na rozdíl od několika zemí východní Evropy není Francie u provozu svých 18 jaderných elektráren závislá na palivu z Ruska. Přírodní uran Francie dováží z Nigeru, Kazachstánu, Uzbekistánu a z Austrálie, zpracovává se v závodech v departementech Aude a Drôme. Palivo se vyrábí v závodech francouzské firmy Framatome nebo u amerického Westinghousu.

Pokud by se uran z vyhořelého paliva z francouzských elektráren přestal vyvážet ke zpracování, změnil by se na odpad z materiálu, který lze znovu využít.

Temelín

Palivo do Temelína budou místo Rusů dodávat Američané a Francouzi

Vítězi tendru na dodávky jaderného paliva do Temelína jsou americká Westinghouse a francouzská Framatome, oznámil ČEZ.

Přečíst článek

Nevládní organizace Greenpeace zdokumentovala nejméně pět dodávek uranu z Francie do Ruska mezi loňským a letošním lednem. Podle Greenpeace se v Dunkerqueu nakládal uran na ruskou loď ještě na konci letošního října. Vedení francouzské pobočky Greenpeace vyzývá k ukončení tohoto obchodu, přestože jaderný průmysl není předmětem unijních protiruských sankcí.

Firma Orano potvrdila „pět nebo šest zásilek” do Ruska o celkovém objemu 1150 tun. Smlouvu uzavřenou s Rosatomem v roce 2020 už ale firma ukončila, poslední zásilka odjela v říjnu, řekl deníku Le Monde představitel podniku.

V letech 1972 až 2010 bylo do Ruska odesláno několik tisíc tun recyklovaného uranu. V roce 2010 byl tento vývoz zastaven z ekonomických důvodů - cena přírodního uranu byla nízká - ale také z důvodů ochrany životního prostředí. Proces, který se tehdy používal k přeměně uranu v Seversku, byl obzvláště znečišťující. Od roku 2013 už se konvertovaný a obohacený recyklovaný uran nepoužívá, protože ho ve Francii šlo využít jen v jediné elektrárně v Cruase v departementu Ardèche. Firma EDF uvedla, že uvažuje o obnovení této elektrárny od roku 2023, právě aby ukázala využitelnost recyklovaného uranu.

Jaroslav Míl

Jaroslav Míl: Evropa v energetice zkazila, co mohla. Budeme za to draze platit

Ještě před rokem byl Jaroslav Míl vládním zmocněncem pro jádro. Měl mimo jiné na starost dostavbu jaderných bloků v Dukovanech. Ale prý proto, že nechtěl ke strategickému projektu pustit ruský Rosatom, tehdejší ministr průmyslu Karel Havlíček ho z funkce odvolal, druhá verze byla, že nedostal bezpečnostní prověrku. Míl byl v minulosti i šéfem ČEZ. Je jedním z mála lidí, kteří rozumějí do detailu zákoutím energetické politiky. Současná válka Ruska na Ukrajině nás podle něj ještě těžce zasáhne, máme se připravit na špatné časy. Ale situace prý není bezvýchodná.

Přečíst článek

Ve Francii se mezitím recyklovaný uran hromadí, v překladištích v jižní Francii ho je 34 tisíc tun. Každý rok přibyde dalších zhruba 1000 tun, uvádí Le Monde. Francouzský úřad pro jadernou bezpečnost (ASN) kvůli objemům v těchto skladech a blížícímu se vyčerpání jejich kapacit zvažuje přehodnocení kvalifikace vyhořelého paliva na radioaktivní odpad.

EDF, francouzská energetická společnost

Draze nakupuje, levně prodává. Vládní omezení poslala EDF do hluboké ztráty

Ekonomiku EDF válcují omezení cen elektřiny nařízené vládou, které má ochránit spotřebitele před prudkým růstem cen energií. EDF tak musí nakupovat elektřinu na trhu za rekordně vysoké ceny a prodávat ji levně konkurentům.

Přečíst článek

Temelín

Až se vyřeší plyn, musí se Evropa zbavit závislosti na ruském uranu. Česku by to trvalo roky

Ruské jaderné palivo bude dalším zásadním problémem pro evropskou energetiku, upozorňuje agentura Bloomberg. Podle oslovených expertů bude náhrada za ruský uran trvat tři až pět let, ale realističtější odhad je plných deset let. V tuto chvíli je přitom na Ruskem dodávaném palivu závislých 100 milionů Evropanů, včetně Čechů a Slováků.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ruský prezident Vladimir Putin a ruský ministr obrany Sergej Šojgu

Paříž požádala Moskvu, aby střelbu v koncertní síni přestala používat jako nástroj proti Ukrajině

Přečíst článek
Moskevský soud obvinil čtyři podezřelé z útoku v koncertní síni z terorismu

Odnož Islámského státu, která stojí za terorem na okraji Moskvy, chtěla útočit i ve Francii

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme