Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fed zakročil proti inflaci, zvýšil úrokovou sazbu. Poprvé po čtyřech letech

Jerome Powell, šéf Fedu
ČTK
Veronika Kudrnová
vku

Americká centrální banka (Fed) poprvé od roku 2018 zvýšila úrokové sazby. Základní úrokovou sazbu zvedla o čtvrt procentního bodu do rozpětí 0,25 až 0,50 procenta. Fed signalizoval, že letos přikročí ještě k šesti takovým zvýšením, píše Bloomberg.

Reklama

Fed ve středu zahájil obranné kroky proti inflaci, která je v USA nejrychlejší za posledních 40 let. Poprvé od roku 2018 zvýšil úrokové sazby navzdory riziku, že dojde ke zpomalení růstu americké ekonomiky. Centrální banka tak rovněž zhoršila odhad letošního růstu hrubého domácího produktu na 2,8 procenta z dříve předpokládaných čtyř procent.

Anonymous

Putine, zastav válku! Anonymous vyslali vzkaz do desítek ruských databází. Napadli i cenzory a Rosněfť

Před třemi týdny populární twitterový účet s názvem „Anonymous“ prohlásil, že stínová aktivistická skupina vede „kybernetickou válku“ proti Rusku. Od té doby se účet přihlásil k odpovědnosti za deaktivaci předních ruských vládních, zpravodajských a firemních webových stránek a únik dat od subjektů, jako je federální agentura odpovědná za cenzuru ruských médií Roskomnadzor nebo ropný gigant Rosněfť. Ale je něco z toho pravda? Zdá se, že ano, píše server CNBC.

Přečíst článek

Důsledky invaze Ruska na Ukrajině jsou pro americkou ekonomiku velmi nejisté, ale v blízké budoucnosti pravděpodobně vytvoří další tlak na růst inflace a zatíží ekonomickou aktivitu. Zvýšení úrokových sazeb je tak pravděpodobně první z několika, které ještě letos přijdou. Šéf Fedu Jerome Powell uvedl, že pokud bude třeba postupovat rychleji, učiní tak. Fed nyní předpokládá, že letos zvýší úroky celkem sedmkrát.

Centrální bankéři v čele s Powellem hlasovali pro zvýšení klíčové sazby na cílové rozmezí 0,25 až 0,50 procenta poměrem hlasů 8:1. James Bullard navrhoval zvýšení o půl procentního bodu.

Jerome Powell, šéf Fed

Šéf Fedu Powell: Úrokové sazby začneme zvedat brzy. Zřejmě už v březnu

Zvyšování sazeb se v USA zatím nekoná. Šéf Fedu Jerome Powell naznačil, že na to dojde zřejmě v březnu. Měnový výbor v prohlášení také potvrdil, že tehdy také ukončí nákup dluhopisů. Vyfukování takřka devítibilionové rozvahy banky přijde na řadu později.

Přečíst článek

S „vyfukováním” rozvahy ve výši 8,9 bilionu dolarů začne Fed na příštím měnovém zasedání. Nákupy státních dluhopisů a dalších cenných papírů měly podpořit ekonomiku při zotavování z covidové krize. Fed nyní stojí před náročným úkolem. Při příliš pomalém utahování měnové politiky hrozí nebezpečí, že se inflace vymkne kontrole, což by si vyžádalo ještě tvrdší zásah. Skokovým navýšením sazeb by zase banka mohla rozvířit trhy a uvrhnout ekonomiku do recese.

Hlavní americké akciové indexy po oznámení o sazbách a nové prognóze Fedu smazávají průběžné zisky. Dow Jonesův index je na červené nule.

V únoru meziroční růst spotřebitelských cen ve Spojených státech zrychlil na 7,9 procenta z lednových 7,5 procenta. Inflace se tak nachází na nejvyšší úrovni od ledna 1982 a vysoko nad dvouprocentním cílem Fedu.

Joe Biden, americký prezident

Biden oznámil zákaz dovozu ruské ropy. Připojí se i Británie

Spojené státy kvůli ruské invazi na Ukrajinu zakazují dovoz ropy z Ruska, oznámil to americký prezident Joe Biden. Upozornil, že rozhodnutí bude mít dopad na ceny pohonných hmot v USA, které nadále porostou. Do konce roku přestane dovážet ruskou ropu a produkty z ní také Británie, uvedl to britský ministr obchodu a energetiky Kwasi Kwarteng.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme