Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Putine, zastav válku! Anonymous vyslali vzkaz do desítek ruských databází. Napadli i cenzory a Rosněfť

Anonymous
ČTK
Dušan Kütner
duk

Před třemi týdny populární twitterový účet s názvem „Anonymous“ prohlásil, že stínová aktivistická skupina vede „kybernetickou válku“ proti Rusku. Od té doby se účet přihlásil k odpovědnosti za deaktivaci předních ruských vládních, zpravodajských a firemních webových stránek a únik dat od subjektů, jako je federální agentura odpovědná za cenzuru ruských médií Roskomnadzor nebo ropný gigant Rosněfť. Ale je něco z toho pravda? Zdá se, že ano, píše server CNBC.

Reklama

Populární twitterový účet s názvem „Anonymous“ a uživatelským jménem @YourAnonNews před třemi týdny oznámil, že jako stínová aktivistická skupina vede „kybernetickou válku“ proti Rusku. Od té doby se účet – který má více než 7,9 milionu sledujících, přičemž od ruské invaze na Ukrajinu získal půl milionu sledujících – přihlásil k odpovědnosti za deaktivaci předních ruských vládních, zpravodajských a firemních webů a únik dat od subjektů.

Zdá se, že, je to pravda,“ říká Jeremiah Fowler, spoluzakladatel kybernetické společnosti Security Discovery, který spolupracoval s výzkumníky z webové společnosti Website Planet, aby se pokusili ověřit tvrzení skupiny. „Anonymous se ukázali jako velmi schopná skupina, která pronikla do některých vysoce hodnotných cílů, záznamů a databází v Ruské federaci,“ napsal ve zprávě shrnující zjištění, kterou citoval server CNBC.

putin_stop_this_war

Ze 100 ruských databází, které byly analyzovány, bylo 92 kompromitováno, řekl Fowler. Patřily maloobchodníkům, ruským poskytovatelům internetu a mezivládním webům včetně Společenství nezávislých států (SNS), organizaci složené z Ruska a dalších bývalých sovětských zemí, která byla vytvořena v roce 1991 po pádu Sovětského svazu.

Operátoři se zapojili do boje s ruskou propagandou. Zablokovali šest dezinformačních webů

Tuzemští mobilní operátoři zablokovali přístup na šest dezinformačních webů v českém jazyce. Vyhověli tak výzvě vlády a Národního centra kybernetických operací a připojí se k opatřením zamezujícím šíření ruské propagandy v kybernetickém prostoru ČR. Oznámila to dnes Asociace provozovatelů mobilních sítí, která operátory sdružuje.

Přečíst článek

Mnoho souborů s koncovkou .cis – které uživatelům umožňují organizovat a udržet aktuální informace o nových e-mailech – bylo vymazáno, stovky složek byly přejmenovány na „putin_stop_this_war“ a byly odhaleny e-mailové adresy a přihlašovací údaje správců, řekl Fowler, který to přirovnal ke škodlivým útokům „MeowBot“ z roku 2020.

Dvacet terabajtů dat z Rosněfti

Jedna z hacknutých databází obsahovala více než 270 tisíc jmen a e-mailových adres. „S jistotou víme, že hackeři tyto systémy našli a pravděpodobně k nim přistoupili,” řekl Fowler. „Nevíme, zda byla stažena data a co hackeři plánují s těmito informacemi udělat,” podotkl. Pokud jde o to, zda to byla práce Anonymous, Fowler řekl, že sledoval tvrzení Anonymous „a časová osa dokonale odpovídá,“ řekl.

Microsoft

Microsoft po vzoru Applu a dalších bojkotuje Putinovo Rusko. Zastavil tam prodej všech svých produktů

Americký softwarový gigant Microsoft se připojil k bojkotu ruského trhu. Po vzoru Applu a dalších firemních gigantů se v Rusku rozhodl pozastavit prodej svých produktů a služeb. Firma v prohlášení odsoudila Putinův útok na Ukrajinu.

Přečíst článek

Anonymous také mimo jiné tvrdí, že narušili Rosneft Deutschland – německou pobočku ruské energetické společnosti Rosněfť – a ukradli 20 terabajtů dat z jejích systémů. O hacknutí informovaly v neděli místní noviny Die Welt s odvoláním na německý Spolkový úřad pro informační bezpečnost (BSI), uvedl server Computing.

Účet také tvrdí, že narušil webové stránky velkých ruských organizací a mediálních agentur, jako je energetická společnost Gazprom a státem sponzorovaná tisková agentura RT. „Mnoho z těchto agentur přiznalo, že byly napadeny,” řekl Fowler s tím, že nenašel žádné případy, kdy by Anonymous svá tvrzení přecenili.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Loutková vláda, nová železná opona nebo rozdělená země. To jsou možné scénáře pro Ukrajinu

Válka na Ukrajině jednou pro vždy změní Evropu, píše server CNBC. A to i tehdy, kdy to dopadne nejlépe, jak může. Tedy, že Ukrajina se ubrání ruské převaze a nadále zůstane suverénním státem. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme