Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fed rozpoutá úrokovou bitvu, kterou odnese zejména Itálie. A nejspíš i Češi

Jerome Powell, šéf Fed
ČTK
Stanislav Šulc

Již tuto středu večer středoevropského času vystoupí šéf americké centrální banky Jerome Powell a oznámí, jaká opatření nachystal Fed v boji proti dramaticky rostoucí inflaci. Očekává se, že základní sazba půjde nahoru o 0,5 procenta v květnu a o další půlprocento v červnu. Tím se výrazně rozevřou nůžky mezi americkými úroky a evropskými. A to bude velký problém pro ECB a její šéfku Christine Lagardeovou.

Reklama

Středa bude skutečným dnem D. Večer vystoupí šéf Fedu Jerome Powell a oznámí aktuální i budoucí kroky americké centrální banky. Očekává se další zpřísnění měnové politiky. Pozornost se zaměřuje zejména na úroky, které zcela jistě porostou o půl procento z aktuálního pásma 0,25 až 0,5 procenta. Další zvyšování pak nastane ještě v červnu. Opět o půl procenta.

Důvod je jasný. Amerika se stejně jako zbytek světa potýká s vysokou inflací a přísnější měnová politika ji má pomoci zkrotit.

Stanjura a Fiala

Lukáš Kovanda: 100 miliard za čtyři měsíce. Fialova vláda dál prohlubuje schodek rozpočtu

Schodek státního rozpočtu už letos překonal 100 miliard korun. Podle ratingové agentury Standard & Poor’s ale české veřejné finance nejsou v rozvratu a ukrajinskou válku s přehledem zvládnou.

Přečíst článek

Realita však bude o poznání pestřejší. Ve chvíli, kdy Fed zvýší svou základní sazbu, začne se již výrazně vzdalovat úročení na euru. Evropská centrální banka totiž stále drží sazby na nule. Tím se americký dolar stane pro investory zajímavější a velká část peněz se přelije právě do USA. Výrazný propad amerických burz pak již nejspíš nenastane, trhy totiž se zpřísněním počítají.

Nezáviděníhodné dilema: zpomalení, nebo krach?

Pro šéfku ECB Christine Lagardeovou se tak naplno zpřítomní noční můra, kterou sice jistě předpokládala, ale zároveň doufala, že nastane co nejpozději. ECB se totiž dostane do nezáviděníhodné situace: ponechá úroky stále na nule a bude doufat, že tím bude nadále podporovat růst i přes slábnoucí euro, nebo úroky zvýší?

Z ekonomického hlediska zdánlivě jednoduché dilema je ve skutečnosti prubířskou otázkou pro euro, eurozónu a bohužel i Evropskou unii. Hned několik států totiž dokáže fungovat jen díky levnému dluhu a možná by jim vyhovovalo i slábnoucí euro. Kdyby úroky vyrostly, byť třeba o pouhé procento, hrozí obří problémy například Itálii, čtvrté největší ekonomice eurozóny.

Outlet Zalanda v německém Hannoveru

Hrozba stagflace v eurozóně sílí. Inflace vyrostla na rekord, růst je minimální

Stagflace přichází v době, kdy je vysoká inflace a minimální hospodářský růst. Právě tato situace může velmi brzy nastat v eurozóně. Ale také v české ekonomice, vyplývá z dat evropských i tuzemských statistiků.

Přečíst článek

Jako Řecko. Jen větší a bez řešení

Do velké míry by se zopakovala situace s Řeckem v letech po pádu Lehman Brothers. Jen tedy ve výrazně větším měřítku. A také v diametrálně odlišné situaci. Tehdy ECB mohla snižovat úrokové sazby až do technického záporu (první nestandardní opatření), mohla spustit odkupy dluhopisů a tím pumpovat peníze do ekonomik (další nestandardní nástroj), mohla se výrazně zvyšovat zadlužení jednotlivých států, do té doby tvrdě podléhajících dluhovým brzdám (opět nestandardní nástroj).

Wow efekt žádného z těchto nástrojů nyní využít nelze. Jednoduše proto, že jsou všechny více méně využívány, přesněji zneužívány.

Navíc v Evropě, nebo na jejím prahu (záleží na úhlu pohledu) zuří největší válka po konci druhé světové války. Máme svět po dvouleté globální pandemii, narušené dodavatelské řetězce, pravděpodobný nedostatek celé řady komodit včetně potravin, a z nich další nárůst cen. A logicky i nárůst úrokových sazeb, a tedy další prohloubení problémů v zemích jako je Itálie. Které se nevyhnutelně přelijí také do dalších států Evropy včetně Česka. Bez ohledu na to, jak moc nemáme euro a máme ČNB, která zasedá jen pár hodin po Fedu a téměř jistě také úrokové sazby zvýší.

Svatý Václav, dvacetikoruna, česká koruna, Praha

Korunu nečeká růžová budoucnost, shodují se ekonomové. ČNB se zapotí

Vysoké devizové rezervy České národní banky jsou skvělý nástroj, jak udržovat kurz na současné výši navzdory razantní inflaci. Potvrdili to ekonomové na konferenci Quo vadis, CZK?, kterou pořádala investiční společnost EMUN a jejíž mediálním partnerem byl byznysový server newstream.cz. Dlouhodobé držení eur však začíná mít i negativní dopady. „Koruna se kvůli tomu chová maniodepresivně a ČNB stojí velké úsilí ji kočírovat,“ uvedl jeden ze speakerů konference a přední český odborník na měny Petr Krčil z Art of Finance.

Přečíst článek

Vinařství, které staví developer Soural

Miliardář Soural posiluje v cestovním ruchu a staví vinařství za 330 milionů

Trigema Marcela Sourala posiluje svoji pozici v segmentu cestovního ruchu. Spustila stavbu vlastního vinařství ve Veselí nad Moravou. Projekt za 330 milionů má být hotov do dvou let.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme