Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Evropské Big Techy pláčou. Z hodnoty letos odepsaly 400 miliard dolarů

Evropské akcie technologických gigantů letos těžce krvácí
iStock
 ČTK

Souhrnná hodnota všech soukromých i veřejně obchodovaných technologických firem z Evropy letos klesla o více než 400 miliard dolarů a nyní se pohybuje kolem 2,7 bilionu dolarů (62,8 bilionu korun). Ve své výroční zprávě o stavu evropského technologického odvětví to uvedla společnost rozvojového a rizikového kapitálu Atomico. Na vrcholu byla hodnota těchto firem koncem loňského roku, kdy činila zhruba 3,1 bilionu dolarů.

Reklama

Data podle serveru televize CNBC podtrhují, jak byl pro toto odvětví letošní rok těžký. Akcie technologických podniků se dostaly pod silný tlak vlivem globálních faktorů, jako je přísnější měnová politika nebo ruská invaze na Ukrajinu.

Americká centrální banka (Fed) i další měnové autority zvyšují úrokové sazby a ruší stimuly z období pandemie covidu-19, aby tím zabránily prudkému růstu inflace. Investoři proto přehodnocují své pozice u ztrátových technologických společností, jejichž hodnota se často odvíjí od předpokládaných zisků v budoucnu.

Meta Platforms, matka Facebooku, její akcie rapidně poklesly

Lukáš Kovanda: Akciový debakl Big Techů rozprášil fenomén ESG

Akcie technologických obrů jsou letos obřím propadákem. Propadákem, který trvá. I příští rok se jeví jako pořádně perný. Klíčovým důvodem bude pokračování jestřábí měnové politiky americké centrální banky. Fed zkrátka své měnověpolitické šrouby jen tak povolit nemíní. Inflaci totiž stále ani zdaleka nezkrotil, jak by si představoval.

Přečíst článek

„Byl to náročný rok - válka na Ukrajině, inflace, zvyšování úrokových sazeb, geopolitické napětí na celém kontinentě,” řekl CNBC Tom Wehmeier ze společnosti Atomico. „Je to nejnáročnější makroekonomické prostředí od globální finanční krize,” dodal.

Big techy krvácely

V Evropě zaznamenaly některé společnosti prudký pokles tržní hodnoty. Příkladem je švédská Klarna, která poskytuje splátkový prodej v internetových obchodech, jejíž hodnota klesla o 85 procent. Akcie hudební streamovací služby Spotify zaznamenaly propad o více než 60 procent.

Financování evropských start-upů rizikovým kapitálem letos meziročně klesne o 18 procent na 85 miliard dolarů, odhaduje společnost Atomico, která zpracovává data ze 41 zemí. Zmíněná suma je přesto druhá nejvyšší, která kdy byla do evropského technologického ekosystému investována, uvedla společnost. K loňskému rekordu přispěla účast amerických investorů, v letošním roce se ale trend obrátil a zahraniční investoři se z velké části stáhli.

V první polovině letošního roku byl evropský technologický sektor v plném proudu a úroveň investic byla stále o čtyři procenta vyšší než ve stejném období loni. Od července ale začaly investice slábnout. Od září se měsíční úroveň investic pohybuje v průměru kolem tří až pěti miliard dolarů, což odpovídá úrovni z roku 2018.

Obdobně zpomalilo tempo, s jakým se objevují takzvaní jednorožci, jak se říká start-upům, jejichž hodnota přesáhne jednu miliardu dolarů. Počet nových jednorožců v Evropě letos klesl na 31 z loňských 105.

Razantně pak ubylo vstupů na burzu. Letos se podle zprávy Atomico v technologickém sektoru celosvětově uskutečnily pouze tři primární veřejné nabídky akcií (IPO) s tržní kapitalizací jedna miliarda dolarů a více, z toho dvě v Evropě. Loni se uskutečnilo takových IPO celkem 86.

Investiční masakr portfolií. Vydělat letos nejde na ničem

Čestnou výjimku tvoří dolar, na jehož růstu mohli investoři vydělat téměř 20 procent. Kolísavě se dařilo také komoditám. Jinak tradiční investiční nástroje letos selhávají a prvních devět měsíců roku představovalo čtvrtý nejhorší vstup do roku za sto let, uvedli správci majetku na konferenci Investiční výhledy. 

Přečíst článek

Ani evropský region se v tomto odvětví nevyhnul vlně propouštění. Podle zprávy Atomico technologické firmy se sídlem v Evropě letos propustily přes 14 tisíc zaměstnanců, což představuje sedm procent celkového propouštění na celém světě. Někteří investoři si však zachovávají optimismus.

„Je tu spousta pozitivních věcí,” řekl CNBC Per Roman ze společnosti GP Bullhound. „V průběhu letošního roku a na začátku roku loňského jsme byli svědky přehodnocování softwarových a internetových trhů. Myslím, že je to docela pozitivní a zdravé. Už nějakou dobu se pohybujeme v dost velké bublině,” pokračoval. „Zároveň tyto softwarové vrstvy řídí svět, ve kterém žijeme, ať už jsou to nemocnice, školy nebo staveniště. Takže hlavní základy zůstanou silné i v příštím desetiletí,” uzavřel.

Amazon chystá největší propouštění v historii

Majitel Facebooku, Twitter – a nyní Amazon. Chystá největší propouštění v historii

Americký internetový obchod Amazon hodlá zrušit kolem 10 tisíc pracovních míst, což by představovalo největší propouštění v historii tohoto podniku. S odvoláním na zdroje obeznámené se situací o tom dnes informoval deník The New York Times (NYT). Amazon po celém světě zaměstnává přes 1,5 milionu lidí. Působí také v České republice, kde zaměstnává několik tisíc lidí.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Parfumérie Douglas

Oživení evropských burz? Úpisy akcií chystá parfumerie Douglas i italská módní značka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme