Reklama

Evropské banky zůstávají v dobrém stavu. Švýcarsku Moody's ponechala rating Aaa

Evropské bankovní systémy zůstávají v zásadě v dobrém stavu, navzdory kolapsu některých amerických finančních ústavů a pokračujícím problémům švýcarské banky Credit Suisse.
ČTK/AP
 ČTK

Evropské bankovní systémy zůstávají v zásadě v dobrém stavu, navzdory kolapsu dvou amerických finančních ústavů a pokračujícím problémům švýcarské banky Credit Suisse. Uvedla to americká ratingová agentura Moody's. Upozornila, že evropské banky mají menší část aktiv v dluhopisech, takže je tolik neohrožují výkyvy úrokových sazeb jako finanční ústavy ve Spojených státech.

Reklama

Agentura Moody's v úterý zhoršila výhled pro americký bankovní systém na „negativní” ze „stabilního”. Poukázala na zvýšená rizika po kolapsu amerických finančních ústavů SVB Financial Group (SVB) a Signature Bank.

Credit Suisse, která se ocitla v problémech, patří do desítky nejvýznamnějších bank světa.

Stanislav Šulc: Situace v bankovním sektoru je nadmíru výtečná

Credit Suisse patří do desítky nejvýznamnějších bank světa. Její šéf dnes ráno vystoupil s pozoruhodnou řečí, kde mimo jiné prohlásil, že žádnou státní pomoc nebude banka potřebovat. Pak ale vystoupil zástupce hlavního podílníka Credit Suisse, kterým je státní banka Saúdské Arábie. A ten prohlásil, že žádné peníze už Švýcarům nedá… 

Přečíst článek

Eurokomisařka pro finanční služby Mairead McGuinnessová ve středu uvedla, že pád dvou amerických bank má na Evropskou unii jen omezený dopad. Evropské instituce upozorňují, že evropské banky podléhají přísnějším regulacím, konkrétně pravidlům o kapitálové přiměřenosti bank označovaným Basel III, která mají zvýšit odolnost bankovního sektoru. Americká ministryně financí Janet Yellenová nicméně uvedla, že americký bankovní systém zůstává v dobrém stavu a že Američané se nemusejí obávat o své bankovní vklady. Za kolapsem společnosti SVB podle ministryně stál pokles hodnoty jejích dluhopisových investic, který byl důsledkem zvyšování úrokových sazeb americkou centrální bankou (Fed). SVB následně nebyla schopna vyhovět požadavkům klientů na výběry vkladů. Její kolaps je největším bankrotem banky v USA od roku 2008.

„Vláda podnikla rozhodné a rázné kroky k posílení důvěry veřejnosti (v americký bankovní systém),” řekla dnes Yellenová finančnímu výboru amerického Senátu. „Mohu členy výboru ujistit, že náš bankovní systém zůstává zdravý a že Američané si mohou být jisti, že jejich vklady jim v případě potřeby budou k dispozici,” dodala.

Credit Suisse je jen „špička ledovce“, varuje člen vedení největší banky v USA

Pojištění proti krachu Credit Suisse ve středu odpoledne zdražilo na krizové úrovně. Odpovídá ceně pojištění třeba americké banky Morgan Stanley v září 2008, po krachu Lehman Brothers. Tímto krachem tehdy odstartovala nejkritičtější fáze světové finanční krize let 2008 a 2009. Cenu pojištění proti pádu Credit Suisse nyní zhusta vyhánějí banky, které s ní uskutečňovaly obchody a transakce, a nyní si ve strachu a shonu pojištění kupují.

Přečíst článek

Druhá největší švýcarská banka Credit Suisse má dlouhodobé problémy, které vyvrcholily tento týden oznámením, že banka ve svých finančních výkazech a kontrolních postupech za poslední dva roky zjistila závažné nedostatky. Její akcie se ve středu propadly až o 30 procent. Dnes Credit Suisse oznámila, že využije možnosti vypůjčit si od švýcarské centrální banky až 50 miliard švýcarských franků (1,2 bilionu korun).

Sídlo Evropské centrální banky

ECB navzdory rozbouřeným trhům zvedla základní sazby o půl procentního bodu

Evropská centrální banka (ECB) navzdory rozbouřeným finančním trhům zvýšila svou základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 3,50 procenta. Rada guvernérů ji zvýšila pošesté za sebou, zpřísňováním měnové politiky se snaží dostat pod kontrolu inflaci. ECB také uvedla, že Rada guvernérů pozorně sleduje současné napětí na trhu a je připravena reagovat, aby podpořila cenovou a finanční stabilitu v eurozóně. Přísnější měnové podmínky ale mohou dostat do obtíží banky. 

Přečíst článek

Moody's uvedla, že Švýcarsko je schopno zvládnout šoky, jako jsou nynější potíže banky Credit Suisse. Dodala, že proto může ponechat hodnocení úvěrové spolehlivosti Švýcarska na nejvyšším možném stupni Aaa.

„Stabilní výhled ratingu Švýcarska na úrovni Aaa odráží naše očekávání, že velmi silné ekonomické základy, dostatečný fiskální prostor a vysoce efektivní instituce umožní Švýcarsku účinně zvládnout šoky, jako je ten nynější, který ovlivňuje bankovní systémy po celém světě,” sdělila agentura.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Credit Suisse (ilustrační foto)

Kauza Credit Suisse pokračuje. Švýcarský svaz na ochranu investorů chystá žalobu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme