Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kauza Credit Suisse pokračuje. Švýcarský svaz na ochranu investorů chystá žalobu

Credit Suisse (ilustrační foto)
ČTK / AP
 ČTK

Švýcarský svaz na ochranu investorů hodlá podat žalobu, ve které bude požadovat odškodné pro akcionáře švýcarské banky Credit Suisse v souvislosti s jejím převzetím domácím konkurentem UBS.

Reklama

Credit Suisse se v březnu dostala do tak vážných problémů, že začala ohrožovat finanční stabilitu globálního bankovního sektoru. Do věci se proto vložila švýcarská vláda, centrální banka a regulační orgány, které dojednaly záchranu podniku v podobě jeho spojení s UBS.

„Cílem žaloby je získat peněžní odškodné pro akcionáře firmy Credit Suisse odpovídající rozdílu mezi cenou akcie stanovenou dohodou o fúzi a cenou akcie stanovenou soudem," uvedl svaz.

Lukáš Kovanda: Vláda opět rozhazuje. Po důchodcích se zaměří na jejich vnuky

Až jeden milion korun mohou dostat žadatelé na opravu staršího domu. Počítá s tím nový dotační program „Oprav dům po babičce“, který spustí ministerstvo životního prostřední od září. „Je to jen další rozhazování veřejných peněz, tentokrát o dvě generace mladší cílovce – místo důchodců jejich vnukům,“ komentuje program hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Akcionáři společnosti Credit Suisse v rámci dohody obdrželi jednu akcii UBS za 22,48 akcie Credit Suisse. To celou firmu Credit Suisse ohodnotilo na tři miliardy švýcarských franků (necelých 74 miliard korun). Poslední obchodní den před oznámením transakce přitom tržní hodnota podniku činila zhruba sedm miliard švýcarských franků (přes 172 miliard korun), napsala agentura Reuters.

Samostatnou hromadnou žalobu požadující vyšší kompenzaci akcionářů Credit Suisse již minulý měsíc podala švýcarská právnická společnost LegalPass. Kompenzaci požadují soudní cestou také stovky držitelů dluhopisů Credit Suisse typu AT1, jejichž hodnota byla v rámci dohody o převzetí snížena na nulu.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Největší švýcarská banka UBS

Lukáš Kovanda: Je třeba se v Česku bát o úspory? Švýcaři jednají o nouzovém spojení dvou tamních největších bank

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme