Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Převzetí Credit Suisse zabolelo. Banka UBS vykázala ztrátu 785 milionů dolarů

UBS měla za kvartál ztrátu 785 milionů dolarů kvůli nákladům na převzetí Credit Suisse
ČTK
 ČTK

Největší švýcarská banka UBS vykázala za třetí čtvrtletí ztrátu 785 milionů dolarů, tedy 18 miliard korun. Mohou za to náklady 2,1 miliardy dolarů spojené s převzetím konkurenční Credit Suisse, které banka zaúčtovala. Analytici v průzkumu UBS očekávali ztrátu 444 milionů dolarů. Bez zahrnutí dopadu spojeného s převzetím vykázala UBS základní zisk 844 milionů dolarů.

Reklama

„Credit Suisse rychle začleňujeme a v prvním celém čtvrtletí po akvizici jsme dosáhli základní ziskovosti skupiny,“ uvedl generální ředitel UBS Sergio Ermotti.

Credit Suisse se letos v březnu dostala do tak vážných problémů, že začala ohrožovat finanční stabilitu globálního bankovního sektoru. Do věci se proto vložila švýcarská vláda, centrální banka a regulační orgány, které dojednaly záchranu banky v podobě jejího převzetí rivalem UBS.

Sberbank

Věřitelé Sberbank se dočkají svých peněz. Letos by mohli dostat drtivou většinu pohledávek

Insolvenční správkyně Sberbank CZ Jiřina Lužová zažádala insolvenční soud o schválení výplaty 57 miliard korun zhruba 16 tisícům věřitelů formou částečného rozvrhu. Všechny skupiny věřitelů by tak mohly dostat letos 95 procent pohledávek. Pokud soud výplatu schválí, výplata by mohla začít v polovině prosince letošního roku, uvedly Hospodářské noviny.

Přečíst článek

Řešení se tak stalo prvním spojením dvou globálních a systémově významných bank. UBS se po akvizici snaží dosáhnout stability.

Divize správy majetku skupiny získala v uplynulém kvartálu 22 miliard dolarů nových finančních prostředků. Z toho tři miliardy dolarů pochází od Credit Suisse. Analytici ze společnosti Goldman Sachs očekávali, že celá skupina dosáhne 14 miliard dolarů nových prostředků.

Petr Fiala, ODS

Dalibor Martínek: Bohatí bohatnou, chudí chudnou, říkají data. Takhle Fiala volby nevyhraje

Když se bavíte s developery, často vám potvrzují, co už tušíte. Drahé bydlení se v luxusních projektech, kde je byt spíš luxusní haciendou na skvělém místě v Praze, klidně a celkem rychle prodá za čtyřicet milionů korun. V hotovosti. I teď, v době realitní krize. Prodej bytových projektů nebo domů v cenách kolem deseti milionů, což je segment, který míří na lidi, kteří potřebují ke spolufinancování hypotéku, naopak vázne. Lidé, kteří potřebují bankovní financování, váhají. Úroky a tím i splátky jsou vysoké. V tomto segmentu lze trh nadále vystihnout slovem „vyčkávání“.

Přečíst článek

Banka UBS od akvizice spravuje aktiva přesahující pět bilionů dolarů. Pomocí vyšších než tržních úroků z vkladů se snaží zotavit z odlivu peněz klientů z Credit Suisse. Snaží se také udržet klienty, kteří by měli prostředky v obou bankách a nyní se mohou snažit rozložit riziko.

Integraci Credit Suisse dále provází snižování počtu zaměstnanců. UBS uvedla, že na konci září zaměstnávala 115 981 lidí. V porovnání s počtem plných pracovních úvazků na konci června to znamená pokles o 2,6 procenta.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Největší švýcarská banka UBS

Lukáš Kovanda: Je třeba se v Česku bát o úspory? Švýcaři jednají o nouzovém spojení dvou tamních největších bank

Přečíst článek
Švýcarská banka Credit Suisse

Nejistota pro ekonomiku Švýcarska. Záchrana Credit Suisse jí přinesla nová rizika

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme