Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ECB zvedne sazby o 75 bodů, sází Komerční banka. Bude to ale těsné

Evropská centrální banka
Gideon Benari / Creative Commons / CC BY-ND 2.0
 nst
nst

Evropskou centrální banku čeká již ve čtvrtek důležité zasedání o měnové politice. Očekává se rekordní zvýšení sazeb o 0,75 procentního bodu. Hlasování však podle odhadů Komerční banky bude těsné.

Reklama

Již ve čtvrtek bude zasad Evropská centrální banka o měnové politice a zejména o případném zvýšení úrokových sazeb.

„Trh ve svých cenách zahrnuje necelé 75bodové zvýšení úrokových sazeb, což je i náš odhad. Jakýkoli menší krok by byl hrozbou po společnou evropskou měnu i inflační výhled. Razantnější utažení měnových podmínek by pak naopak mohlo vést k větší fragmentaci evropského dluhopisového trhu.

Rizikem je především Itálie, která má před volbami. Další zvýšení úrokových sazeb o 50bb očekáváme v říjnu, o 25 bb v prosinci a v příštím roce v součtu o 75 bb. To posune depozitní sazbu na 2,25 % a repo sazbu na 2,75 %, kde by se růst měl zastavit,“ uvádí Jana Steckerová z Komerční banky.

Šéfka ECB Christine Lagardeová

ECB čeká historické rozhodnutí. Jak moc zvýší sazby?

0,5, nebo 0,75 procentního bodu? Čtvrt procentního bodu dělí dva klíčové scénáře Evropské centrální banky, která již za pár dní bude rozhodovat o zvýšení úrokových sazeb pro eurozónu. Že sazby porostou, je téměř jisté. Inflace v zemích platících eurech vystoupala na další rekord.

Přečíst článek

Podle ní inflace v eurozóně se v srpnu nacházela na 9 %, její jádrová složka pak na 4 %. Vrcholu by inflace měla dosáhnout v září, a to na úrovni 9,8 %. Pod 3 % se nicméně nedostane ani v příštím roce. „V této situaci ECB nemá jinou možnost než jednat. Úrokové sazby by se co nejrychleji měly dostat na neutrální úroveň, kde ale leží, v tom představitelé ECB jednotní nejsou. Zpravidla ji odhadují v rozmezí 1-2 %, náš odhad pak počítá s 1,5 %. V každém případě předpokládáme, že ECB ve čtvrtek zvýší sazby o 75 bb,“ pokračuje Steckerová.

Očekává se těsný výsledek hlasování

Navzdory poměrně akutní inflační situaci bude podle odhadů Komerční banky výsledek hlasování zřejmě těsný, když významní představitelé ECB (Philip Lane či Villeroy de Galhau) budou hlasovat pro 50bodové zvýšení. Ještě razantnějšímu utažení měnových podmínek budou stát v cestě obavy z fragmentace evropského dluhopisové trhu. Italské desetileté dluhopisy se už nyní nacházejí 250 bb nad německým vládním dluhopisem (poblíž 4 %).

domečky, monopoly, hypotéky,

Úroky na hypotékách nepatrně klesly. Banky v boji o klienty rozjely akční nabídky

Po dlouhých měsících růstu úrokové sazby hypoték konečně mírně klesly. Na měsíčních splátkách se to ale významně neprojeví. Přichází tolik vyhlížená změna trendu? Záleží, jak se k tomu postaví ČNB. Zatím jde pokles úroků pouze na vrub konkurenčního boje bank, které tasí kartu akčních nabídek.

Přečíst článek

Vyšší než očekáváné zvýšení úrokových sazeb by mohlo podle Jany Steckerové vést k dalšímu růstu výnosů a donutit tak ECB spustit svůj antifragmentační nástroj. To by ale v situaci, kdy Itálie stojí před volbami (25. září) a není jasné, jak se nová vláda postaví k fiskální politice, nebylo vůbec snadné.

Další otázkou také je, jak bude zpřísňování měnových podmínek efektivní v podmínkách přebytečné likvidity. Ta dosahuje 4,4 bilionu EUR a je jasné, že čím později ECB s redukcí bilanční sumy začne, tím vyšší úrokové sazby budou k dosažení inflačního cíle třeba.

V tomto ohledu je překvapivé, že ECB zatím s detaily, jak bude postupovat, nepřišla. Předpokládáme, že intenzivnější diskuze na toto téma začne na podzim, což by umožnilo začít s omezováním reinvestic z programu APP v příštím roce.

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Základní úroková sazba v Česku je od loňského června sedm procent poté, co ji bankovní rada ČNB zvýšila o 125 bazických bodů na na nejvyšší míru od roku 1999. Podobný způsob boje s rapidní inflací ve světě za poslední rok zvolilo více než osm desítek zemí, vyplývá z údajů centrálních bank. Některé země, jako například Turecko či Rusko, jdou ale opačným směrem. Podívejte se na přehled sazeb ve vybraných zemích světa.

Přečíst článek

Hlavní budova České národní banky

Stanislav Šulc: Vláda růstem platů vytáhla kudlu a chystá se ji vrazit do zad ČNB

Platy ve veřejném sektoru jsou dlouhodobě polem, na němž se ekonomové střetávají s politiky. Ještě před pár měsíci se vzácně shodli, že platy v těžkých dobách nelze zvedat. Tomu je ale nyní konec. V ještě těžších dobách jde evidentně ekonomická logika stranou a převládá logika politická. Ta se ale brzy projeví na dalším růstu inflace.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Christine Lagardeová, šéfka ECB

Šéfka ECB: V boji s inflací bude nejspíš nutné zvýšit úroky, které zbrzdí růst ekonomiky

Přečíst článek
Christine Lagardeová, šéfka ECB

ECB podle své šéfky možná zvýší úroky na úroveň omezující hospodářský růst

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme