Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ECB zachraňuje trhy, průšvih hrozí na jihu Evropy

ECB zachraňuje trhy, průšvih hrozí na jihu Evropy
ČTK
tzv, vku

Uplynulý týden byl krvavou lázní nejen na kryptoměnách a akciích, ale také na trhu s vládními dluhopisy. ECB nyní oznámila, že urychlí práce na mechanismu, který zmírní rozdíly ve výnosech dluhopisů chudších a bohatých zemí.

Reklama

Evropská centrální banka  (ECB) dnes kolem poledního řešila krizovou situaci na trhu s vládními dluhopisy. Mimořádné zasedání Rady guvernérů se konalo v Miláně. A výsledek? ECB se usnesla, že urychlí práce na novém nástroji, který má zabránit takzvané fragmentaci, tedy příliš velkým rozdílům ve výnosech státních dluhopisů napříč eurozónou.

Svým odhodláním situaci řešit se snaží mírnit výprodej na dluhopisových trzích, který přispívá k obavám, že eurozóna je na prahu nové dluhové krize, uvedla agentura Reuters.

ECB dnes uvedla, že má v úmyslu flexibilněji reinvestovat výtěžek ze splatných dluhopisů, které nakoupila v rámci podpůrného programu Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP). Ten zavedla na začátku pandemie, aby pomohla ekonomice eurozóny. K dispozici měl 1,7 bilionu eur (zhruba 42 bilionů korun). To pravděpodobně znamená, že bude moci flexibilně nakupovat dluhopisy periferních zemí, pokud by jejich úrok příliš rostl. 

Trhy zasáhly v posledními týdnu panické výprodeje, jednak kvůli inflaci, za druhé z nervozity kolem růstu sazeb. Výnosy státních dluhopisů začaly akcelerovat po zasedání ECB minulý týden ve čtvrtek po oznámení plánu na zvyšování sazeb. 

Od čtvrtečního zasedání se ještě více prohloubil rozdíl ve výnosech dluhopisů německé vlády a vlád jihoevropských zemí, což byla podle analytiků reakce na absenci konkrétních opatření, jak zmíněnou fragmentaci na dluhopisových trzích zmírnit. Jen pro představu. Úrok na německém desetiletém dluhopisu vzrostl nejvýše za osm let na 1,77 procenta, ovšem italský přesáhl čtyři procenta. 

K nejzadluženějším zemím eurozóny patří Itálie, Řecko a Španělsko, pro které růst výnosů znamená vysoké náklady navíc.

Ještě není vyhráno

Tíhu situace naznačovalo samotné svolání mimořádné rady - ECB k němu přistupuje jen v krizových momentech, naposled při začátku pandemie. Zafungovalo to i dnes - euro vůči dolaru prudce posílilo a výnosy italských dluhopisů klesly dále pod čtyři procenta

Analytici soudí, že uvolněním pravidel pro investování výnosu z programu PEPP si ECB tak trochu kupuje čas, než přijde s trvalým nástrojem proti rozdílnosti výnosů evropských dluhopisů. „Flexibilní reinvestice PEPP mohou ECB získat trochu času, ale nový nástroj proti fragmentaci, na kterém banka pracuje, bude muset jít mnohem dále,“ řekl CNBC Jack Allen-Reynolds z Capital Economics. "A neexistuje žádná záruka, že dosáhnou konsensu o takovém nástroji na příštím politickém setkání v červenci, takže se může stát, že se do té doby spready dále rozšíří," dodal skepticky. 

Cristine Lagardeová, šéfka ECB

Lukáš Kovanda: Vedení ECB mimořádně zasedá. Ve hře je budoucnost předlužené Itálie, a tedy i eura

Vedení Evropské centrální banky na dnešek narychlo svolává své mimořádné zasedání. Téma se zdá být zřejmé: Itálie.

Přečíst článek

Už nelze problém zasypat penězi

Během dne se čeká bezprecendentní zvýšení úrokové sazby ECB o 0,75 procentního bodu. Úroky na italském dluhopisu ve středu ráno podle Bloombergu klesly na 3,89 procenta. 

Investoři se bojí, že arsenál centrální banky na boj se současnou krizí - především inflací - je celkem omezený. „Na rozdíl od dřívějších epizod nervozity na trzích je tentokrát rozdílem inflace. ECB nemůže jednoduše nalít peníze do problému, protože zpřísnění měnové politiky a vyšší sazby jsou ve skutečnosti potřeba,” řekl Bloombergu Christoph Rieger z Commerzbank.

ukrajinský krize

Lukáš Kovanda: Dolar i rubl jsou měnoví šampioni

Rubl za posledních dvanáct měsíců zpevnil vůči koruně o více než 35 procent. To se žádné jiné měně světa za dané období nepovedlo. Dokonce ani dolaru ne. Ten vůči koruně zpevnil za stejnou dobu „jen“ o jedenáct procent.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Přečíst článek
Christine Lagardeová, šéfka ECB

Raketová inflace přiměla ECB po jedenácti letech zvýšit sazbu. Konečně, říkají experti

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme