Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Důchodci si po valorizaci polepšili. Seniorky ale dostaly o 2500 korun méně

Důchodci si po valorizaci polepšili. Seniorky ale dostaly o 2500 korun méně
iStock
 ČTK

Průměrný starobní důchod v Česku se v lednu po valorizaci a přidání výchovného dostal na 19 438 korun. Proti prosinci tak vzrostl o 1377 korun. Díky bonusu 500 korun za vychované dítě si víc polepšily ženy. Rozdíl mezi průměrnou ženskou a mužskou penzí se tak snížil, klesl proti prosinci z téměř 20 procent zhruba na 13 procent. Seniorky tak pobíraly v lednu v průměru asi o 2500 korun méně než senioři. Vyplývá to z údajů a odhadů České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Starobní penzi od ČSSZ dostává více než 952 tisíc mužů a více než 1,4 milionu žen. Své důchodové systémy mají pak i armáda či policie.

Reklama

Průměrný senior dostává o 13 procent víc

Průměrná starobní penze mužů po lednové valorizaci překročila dvacetitisícovou hranici. Muži si po navýšení polepšili průměrně o 955 korun na 20 710 korun. Průměrný ženský starobní důchod se s připočtením výchovného zvedl o 1771 korun na 18.255 korun. Rozdíl mezi důchody mužů a žen se tak snížil. V prosinci senioři pobírali v průměru o 3271 korun víc. Nyní se průměrná částka liší o 2455 korun. Průměrný senior dostává tak o 13 procent víc než průměrná seniorka. Úřad podotkl, že zatím se jedná o předběžné výsledky. Přesná lednová čísla budou až po skončení měsíce.

Minulý rok se důchody zvyšovaly celkem třikrát. Poprvé se zvedly v lednu v řádném termínu a dvakrát pak rostly kvůli vysoké inflaci, a to v červnu a v září. Průměrný mužský starobní důchod se tak za loňský rok meziročně zvýšil o 2855 korun a ženský o 2424 korun.

Obchod (ilustrační foto)

Lukáš Kovanda: Češi rekordně omezují své nákupy. A letos to nebude jiné

Češi rekordně omezují své nakupování. Nikoli nutně částku, kterou za nákupy utrácí, ale počet pořízeného zboží a služeb rozhodně ano. Případně se spokojují s jejich nižší kvalitou a přechází tudíž z dražších na levnější varianty.

Přečíst článek

Nižší penze, nižší výdělky

Za nižšími penzemi žen jsou jejich nižší výdělky i to, že do důchodu odcházejí podle počtu dětí dřív než muži. Důchodový věk pro obě pohlaví se ale postupně srovnává, sjednotit by se měl v příštím desetiletí. Rozdíl mezi ženskou a mužskou penzí se pomalu snižuje. Na začátku tisíciletí byl průměrný mužský důchod vyšší o 28 procent. O deset let později pobíral průměrný senior o 22 procent víc než průměrná seniorka. V roce 2020 a následujících letech byla průměrná částka mužů vyšší o pětinu. Po přidání výchovného teď v lednu rozdíl činil 13 procent.

Na výchovné stát letos vydá zhruba 19 miliard korun, výdaje postupně porostou. Podle Národní ekonomické rady vlády (NERV) je to jedna z největších nových výdajových položek rozpočtu bez zajištění odpovídajících příjmů. NERV důchodový bonus za výchovu považuje za nekoncepční opatření a doporučuje ho kvůli rostoucímu zadlužení zrušit.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) to odmítl. Řekl, že bonus představuje „narovnání nespravedlnosti“. Míní, že ve výši penze se mají odrážet nejen výdělky, ale mají se ocenit i potomci. Podle šéfa resortu práce to může vést k vyšší porodnosti, tedy k zajištění budoucích plátců peněz na vyplácení důchodů.

Sídliště, panelové domy

Hypotéku lze splácet třemi způsoby. I levněji než tradičně anuitně

Hypotéku můžete splácet různým způsobem. Tím nejčastějším je anuitní varianta. Existují ale ještě minimálně dva způsoby, o kterých se toho příliš mezi lidmi neví. Vyplatí se však jen vybraným skupinám lidí a jen v určitých situacích. Banky nejvíce vydělají na tom nejčastějším způsobu.

Přečíst článek

Podle odborníků na rodinnou politiku k vyššímu počtu dětí a srovnání rozdílů přispějí spíš opatření ke sladění práce a rodiny a rovné podmínky. NERV i další experti doporučují zajistit dostatek jeslí a školek a zaměřit se na rovné odměňování. Plán kroků, který vláda schválila koncem loňského roku, zmiňuje třeba indexaci výdělku. Ten by se tak po skončení rodičovské dorovnal na úroveň ostatních mezd.

Péče o děti se v penzi zohledňuje už teď. Řadí se mezi takzvané vyloučené doby, aby se důchod za tento čas bez výdělku a placení odvodů nesnížil. Odborníci na sociální problematiku navrhují parametry upravit a místo vyplácení výchovného započítávat za dobu péče fiktivní odvody třeba z průměrné či mediánové mzdy. Penze by pak byla vyšší. V minulém volebním období se na tom shodla i tehdejší důchodová komise.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce uhájit výchovné.

Důchody se zvednou v létě, o reformě bude jasno dřív, slibuje Jurečka

O kolik a kdy letos mimořádně znovu kvůli inflaci vzrostou penze, bude mít ministerstvo práce jasno v únoru. Navýšení by se mohlo u průměrného starobního důchodu pohybovat od léta podle nynějších očekávání v průměru od 750 do 1000 korun. Záviset bude hlavně na lednovém růstu cen.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nižší valorizace důchodů po hodinách obstrukcí prošla ve sněmovně prvním čtením

První bitva skončila. Nižší valorizace důchodů po hodinách obstrukcí prošla ve sněmovně prvním čtením

Přečíst článek
Vláda schválila kritizovanou nižší valorizací penzí. Reforma míří do rozpolcené sněmovny

AKTUALIZOVÁNO: Vláda schválila kritizovanou nižší valorizací penzí. Reforma míří do rozpolcené sněmovny

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Jsou důchodci slabou sociální skupinou? Možná už by se mohli trochu uskrovnit

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme