Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Drahá ropa přitáhne investice do uhlíkového sektoru

ropná plošina, ilustrační foto
iStock
 Hrot

Drahá ropa a plyn mohou vést k tomu, že se zvýší investice do fosilních zdrojů, varuje londýnský think-tank, který podporuje obnovitelné zdroje.

Reklama

Barel ropy za více než devadesát dolarů se naposledy prodával v roce v roce 2014. Nyní cena opět raketově roste, ještě na jaře 2020 barel ropy stál jen dvacet dolarů. S tím, jak globální ekonomika oživuje, stoupají ceny ropy i zemního plynu. K nervozitě na trhu přispívá i vyhrocená situace okolo hranic s Ukrajinou.

Současné vysoké ceny fosilních paliv mohou přilákat další investice do „špinavých“ zdrojů a zásadně zkomplikovat plány na přechod k uhlíkové neutralitě, varoval londýnský think-tank Carbon Tracker, jenž prosazuje přechod k udržitelným variantám energií.

Růst cen může lákat investory, aby do uhlíkového sektoru napumpovali další miliardy dolarů. Z krátkodobého pohledu se to jeví jako lukrativní investice, poptávka po fosilních palivech se ale bude postupně snižovat a vytvoří „scénář noční můry“, tvrdí think-tank.

solární elektrárny

Solárník Sobotka to v Chile zkouší také s větrníky. Postaví tam fabriku na zelený vodík

Česká energetická skupina Solek, za níž stojí Zdeněk Sobotka, podnikatel a vizionář v oboru obnovitelných zdrojů energie, rozšiřuje záběr. Po solárních parcích zkouší jiný druh zelené elektrárny - na zelený vodík. Vybuduje ji pro chilský přístav Puerto San Antonio.

Přečíst článek

Londýnská organizace ve své analýze zdůraznila, že firmy mohou vyplýtvat na fosilní zdroje až 500 miliard dolarů. Naopak důraz na odklon od klimaticky špinavých zdrojů řady států a přechod na elektromobilitu bude znamenat, že se po roce 2025 rychle propadne poptávka po ropě. 

Odolejte pokušení

„V sektoru plynu můžete vidět stejný příběh o přeinvestování,“ tvrdí spoluautor zprávy Mike Coffin, vedoucí oddělení ropy a plynu v Carbon Trackeru. Ropným a plynárenským firmám doporučuje, aby odolaly pokušení pouštět se do dlouhodobých investic jen na základě toho, že se nyní ceny fosilních zdrojů pohybují na trzích vysoko.

Další analytik z think-tanku Axel Dalman varuje před tím, že současné ceny ropy a zemního plynu pro řadu producentů „svítí jako neonový nápis“ a nutí je přehodnotit politiku většího objemu investic do obnovitelných zdrojů. 

Jako příklady projektů, jež mohou být velmi rizikové, uvádějí plány na těžbu v Kuvajtu státní firmou Kuwait Petroleum Corporation za 7,5 miliardy dolarů. Společnosti ExxonMobil a Shell chtějí v Nigérii těžit ropu a plyn za 6,7 miliardy dolarů, další projekty za šest miliard dolarů mají Petrobras, Shell, ExxonMobil a Equinor v Brazílii. Produkce ropy z těchto lokalit se podle analytiků nevyplatí, pokud cena barelu ropy klesne pod padesát dolarů. 

Elektrárna, ilustrační foto

Jádro a plyn budou čistými zdroji energie, schválil Brusel. Alespoň dočasně

Evropská komise v Bruselu představila svůj tolik diskutovaný návrh, který uznal investice do některých plynových a jaderných energetických zdrojů jako udržitelné. Návrh, jenž je extrémně důležitý i pro Česko, ostře zkritizovali Zelení i Wall Street.

Přečíst článek

Agentura lobbuje za jádro, slunce a vítr

K názoru, že je třeba zvýšit objem investic do nízkouhlíkových zdrojů, se kloní také šéf Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol. Aby se vlády zbavily závislosti na zemním plynu, jehož cena je výrazně závislá na geopolitice a situaci v Rusku (země je jedničkou v exportu plynu na světě), měly by se investice do obnovitelných zdrojů a jádra během následujících deseti let ztrojnásobit.

„Svět neinvestoval dost, aby pokryl budoucí energetické potřeby. Investice do čisté energie postupně narůstají, ale zdaleka nedosahují toho, co je potřeba k uspokojení rostoucí poptávky po energetických službách,“ napsal ve svém komentáři.

Birol tvrdí, že krizi trhu se zemním plynem nezpůsobily zelené zdroje, jak se někteří jejich odpůrci snaží tvrdit, ale naopak samotný plynárenský sektor. K vysokým cenám přispěly kromě rychlého oživení ekonomiky rovněž výpadky a údržba plynárenské infrastruktury. 

Alexandr Vondra

Zpackaný Green Deal vytvoří z Evropy zónu chudoby, to nesmíme dopustit, říká Alexandr Vondra

Drakonické povinnosti při přechodu na bezemisní zdroje elektřiny nejsme schopni zvládnout, tvrdí místopředseda ODS Alexandr Vondra, europoslanec a člen výboru pro životní prostředí Evropského parlamentu. Rozhovor vznikl krátce po projevu prezidenta Miloše Zemana, který vyzval k odstoupení od Zelené dohody. A krátce předtím, než by mohla Evropská komise rozhodnout, zda bude jádro uznáno jako součást evropského mixu. Na jádru přitom podle Vondry stojí a má stát česká energetika.

Přečíst článek

Zásadní roli hraje také Rusko snížením dodávek plynu do Evropy. Kreml prostřednictvím Gazpromu vědomě přispívá k tomu, že je na trhu plynu nedostatek, obvinil ruský režim turecký ekonom, jenž vychází z energetických statistik agentury. Z největších producentů trubkového plynu do Evropy zásadně snížilo meziročně dodávky jen Rusko, v posledních třech měsících roku 2021 to bylo o 25 procent plynu méně (o 22 procent méně než v roce 2019). Norsko, Alžírsko ani Ázerbájdžán dodávky nesnížily. 

Rusko by podle Birola mohlo zvýšit dodávky do Evropy nejméně o jednu třetinu, měsíčně o více než tři miliardy metrů krychlových. To je zhruba deset procent spotřeby plynu v EU, což by výrazně ulevilo napjatému trhu s plynem. I proto jsou cestou z plynové závislosti na Rusku nejen vyšší výdaje na budování obnovitelných zdrojů energie, ale také jádra. Okolo roku 2030 by měly globální investice do tohoto sektoru činit čtyři biliony dolarů ročně, aby se podařilo dosáhnout uhlíkové neutrality v roce 2050. 

Více čtěte v týdeníku Hrot.

Elektřina, ilustrační foto

Krutá pravda o energiích. Emise z výroby elektřiny loni vystoupaly na rekord

Emise oxidu uhličitého v energetickém sektoru po dvou letech poklesu loni stouply o sedm procent na nový rekord, vyplývá ze zprávy Mezinárodní agentury pro energii o elektrárenském sektoru. V následujících letech by se situace měla zlepšovat.

Přečíst článek

Karel Havlíček

Karel Havlíček: Určitě se vrátíme do vlády. Nepochybuji o tom ani na minutu

Ze superministra se Karel Havlíček stal řadovým opozičním poslancem. Vlastně ne tak obyčejným. Od minulého týdne je opět vicepremiérem, tentokrát stínové vlády. Chce jít do vedení hnutí ANO, volby jsou za tři týdny. Potom bude objíždět republiku. Ne sice spolu s Andrejem Babišem v jeho novém obytňáku, ale určitě podobně intenzivně. Je si jistý, že se jeho strana znovu dostane do vlády. Stále spí jen pár hodin denně, jako v době svého ministrování. Vítězství je potřeba si odpracovat, říká stínový ministr průmyslu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Mohammed bin Salman

Saúdská Arábie změnila postoj. Do roku 2060 chce být uhlíkově neutrální

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme