Reklama
 Hrot

Hrot

Ekonomický týdeník Hrot. 

články autora

ropný tanker

Boj o tankery. Na ruské ropě vydělávají řečtí rejdaři

V Evropské unii se vede spor o to, jak zamezit přepravě ruské ropy tankery, které vlastní členské země. Nejvíce jich má Řecko, jež nechce o výhodný byznys přijít.

Přečíst článek
Za dogecoiny prý bude možné kupovat doplňky k Tesle, prohlásil její šéf Elon Musk.

Krypto v době války: Na Ukrajině kupují zbraně, v Rusku obcházejí sankce

Virtuální měny během válečného konfliktu na Ukrajině sehrávají důležitou roli. Klíčová je rychlost transakcí a flexibilita.

Přečíst článek
Protesty ve Venezuele

Amerika vymění Putina za Madura. Ruskou ropu má nahradit ta z Venezuely

Bílý dům předvedl dokonalý diplomatický obrat. Kvůli omezení dodávek ruské ropy obnovil styky se zapovězeným autoritářským režimem ve Venezuele, velkým spojencem Ruska.

Přečíst článek
důl Turów

V kauze Turów nevyhrál nikdo. Obětování byli lidé z hraničních obcí

O tom, že polský důl přestane komplikovat život lidí v Česku, lze vážně pochybovat. Stejně tak, že v silách Petra Fialy bylo dosáhnout víc.

Přečíst článek
potraviny

Aljaška se připravuje na oteplení. Bude produkovat potraviny

Aljaška se ve srovnání se zbytkem světa nadprůměrně otepluje. Už v roce 2019 v největším městě Anchorage padl rekord 32 stupňů Celsia. Průměrné teploty se v největším státě USA od poloviny minulého století zvýšily o dva stupně Celsia.

Přečíst článek
Jiří Písařík z Bohemia Energy

Písaříková odvrátila exekuci, boje o miliardu pokračují

Boj majitelů zkolabované Bohemia Energy s věřiteli jejich dávného spolupracovníka Tomáše Bárty nekončí. Hana Písaříková dokonce čelila několik týdnů exekuci kvůli pár tisícům korun.

Přečíst článek
ropná plošina, ilustrační foto

Drahá ropa přitáhne investice do uhlíkového sektoru

Drahá ropa a plyn mohou vést k tomu, že se zvýší investice do fosilních zdrojů, varuje londýnský think-tank, který podporuje obnovitelné zdroje.

Přečíst článek
Plynovod Jamal

Místo ruského plynu LNG ze světa. Odvrátit plynovou krizi bude obtížné

Zásobníky plynu v EU jsou naplněné nejméně za poslední roky. Pokud se vyostří konflikt na Ukrajině a Rusko odstřihne Evropu od plynu, náhrada pomocí dodávek LNG bude omezená.

Přečíst článek
Ruský rubl

Ruští boháči přicházejí o miliardy, kritizovat Kreml se však bojí

Ruská ekonomická elita se smiřuje s výraznými finančními ztrátami, které jim přináší rostoucí napětí ve vztazích se Západem.

Přečíst článek
Akademik Lomonosov na cestě do Peveku

Malé reaktory jsou neekonomické, tvrdí studie pro Vídeň

Rakouské hlavní město si zadalo studii ohledně ekonomické využitelnosti malých modulárních reaktorů. Výsledek? Neekonomické „retro“ řešení výroby elektřiny.

Přečíst článek
Tomáš Budník

Čeká nás rok plný změn, říká investor do technologií Tomáš Budník

Někdejší generální ředitel O2 Tomáš Budník druhým rokem řídí svou investiční skupinu Thein, která utratila stovky milionů korun za firmy z oblasti IT, bezpečnosti a průmyslu. Očekává rok plný změn a nových příležitostí.

Přečíst článek
Ropa, ilustrační foto

„Putinův Kazachstán“ zneklidnil trh. Hraje se o uran i ropu

V Kazachstánu investovaly velké energetické firmy Chevron, Total, Shell. Nejasný vývoj v zemi zvyšuje nervozitu hráčů v energetickém sektoru. Poukazuje se zejména na posílení vlivu Ruska.

Přečíst článek
Těžba plynu

Britští těžaři plynu mají extrémní zisky. Zvyšme jim daně, navrhují ostatní

Ve Spojeném království se vede debata o extra zdanění těžařů v Severním moři, protože jim loni výrazně stouply zisky, plyn podražil devětkrát. Vybrané peníze mají ulevit domácnostem při placení vysokých účtů.

Přečíst článek
Andrej Babiš, poslanec

Rekordní obchod. Babišovy kliniky získají miliony od britských investorů

Tak velký obchod české zdravotnictví nepamatuje. Podíl ve skupině FutureLife, evropské dvojce v reprodukční medicíně, získá britský superfond CVC. Zaplatí miliardy.

Přečíst článek
Summit prezidentů Joea Bidena a Vladimira Putina ze 16. června

Mohou USA ekonomicky zničit Rusko? Odborníci se neshodnou

Zpřísnění ekonomických sankcí a případné ekonomické zničení Ruska, pokud by napadlo Ukrajinu. Takové výhrůžky posílá Bílý dům do Kremlu.

Přečíst článek

News box

Japonská centrální banka (BOJ) dnes dle očekávání jako poslední na světě upustila od záporných úroků. Základní sazbu 📈 zvýšila poprvé po 17 letech z minus 0,1 procenta na interval nula až 0,1 procenta, informoval Bloomberg. 
V brazilských městech je už několik dní nesnesitelné horko, v Riu de Janeiro v neděli naměřili 4️⃣2️⃣ stupňů Celsia. V šestimilionové megapoli panovala o víkendu pocitová teplota 62,3 stupně Celsia, což je nejvíce za deset let měření tohoto ukazatele. Situace je nejhorší v chudinských čtvrtích, kde není žádná zeleň. 
Evropa musí v  reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu válečné ekonomiky. Šéf Evropské rady Charles Michel to napsal v článku, který dnes zveřejnil server Euractiv.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan 🤝 poblahopřál svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi ke znovuzvolení. V telefonického hovoru ruskému vůdci, který si ve víkendovém hlasování zajistil další šestiletý mandát, Erdogan nabídl zprostředkování jednání s Ukrajinou, uvedla turecká prezidentská kancelář.
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme