Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Saúdská Arábie změnila postoj. Do roku 2060 chce být uhlíkově neutrální

Mohammed bin Salman
ČTK/AP
Petra Jansová

Saúdská Arábie otočila. Při zahájení sobotní klimatické konference v Rijádu se zavázala do roku 2060 dosáhnout uhlíkové neutrality. Dosud investice do fosilních paliv vytrvale kritizovala a rovněž obviňovala ekologické aktivisty z prudkého nárůstu cen energií.

Reklama

Nový cíl země představila na prvním národním „fóru o zelené iniciativě“. „Saúdskoarabské království usiluje o dosažení nulových čistých emisí do roku 2060 na základě svého programu cirkulární ekonomiky v souladu s plánem rozvoje království,“ uvedl korunní princ Mohammed bin Salmán

Mimo jiné oznámil, že jeho země chce každoročně snižovat uhlíkové emise o 278 milionů tun, což je více než dvojnásobek dosavadního cíle. Zároveň ale řekl, že Saúdská Arábie si hodlá udržovat „vůdčí roli při posilování bezpečnosti a stability globálních trhů s ropou“.

Těžba ropy, ilustrační foto

Ropa je nejdražší za osm let. A bude hůř

Ceny ropy pokračují v růstu. Severomořská ropa Brent dnes poprvé za tři roky překonala 85 dolarů za barel. A bude hůř. Drahá ropa se odráží i na ceně paliv u českých čerpacích stanic. Benzin může v zimě atakovat hranici 40 korun za litr.

Přečíst článek

Těžba ropy je páteří saúdské ekonomiky

Rozhodnutí přišlo ještě zahájením klimatické konference v Glasgow, která je naplánována na začátek listopadu, píše server agentury Bloomberg

Saúdská Arábie je největším vývozcem ropy, jejíž export společně s produkcí plynu tvoří páteř místní ekonomiky. I když bude království usilovat o snižování vlastních uhlíkových emisí, bude nadále „agresivně pumpovat“ fosilní paliva do Asie a dalších regionů, podotýká AP.

„Jsem k tomuto prohlášení velmi skeptický. Saúdská Arábie je největším světovým vývozcem ropy a k tomu, že se chce stát bezemisní ekonomikou, jsem hodě skeptický,“ uvedl Ben Cahill, analytik z Centra pro strategická a mezinárodní studia newyorské univerzity. 

.pepper..field

Miláček šéfkuchařů. Víme, jak chutná nejlepší pepř na světě

Raději menší množství, ale ve špičkové kvalitě. Tenhle gastronomický trend je jednoznačný. A týká se většiny surovin, ty základní nevyjímaje. Třeba pepř.

Přečíst článek

Saúdská Arábie je desátým největším producentem CO2 na světě a k tomu, aby svému závazku dostála, bude muset podle Cahilla zvrátit trend posledních dvou dekád, během nichž produkce razantně stoupala. Dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2050 se před měsícem zavázaly i Spojené arabské emiráty a o týden později se na jejich stranu přidalo i Rusko.

Oznámení bude mít podle odbornice na Blízký východ Karen Youngové i pozitivní dopad na diplomatické vztahy mezi Washingtonem a Rijádem, k jejich ochlazení došlo v roce 2018 po vraždě novináře Jamala Khashoggiho saúdskými agenty.

„Tento závazek rovněž fakticky upevňuje pozici Saúdské Arábie mezi zeměmi G20, které aktivně tuto agendu aktivně prosazují. A můžeme ho vnímat i jako smířlivé gesto vůči Bidenově administrativě,“ dodala Youngová. Saúdští vyjednávači tak rovněž získávají určitou výhodu pro vyjednávaní na klimatických fórech, kde se stále mohou snažit zmírňovat požadavky ostatních zemí o snižovaní investic do ropy a zemního plynu. 

Vila v Novém Jičíně.

Vespod beton, nahoře dřevo. Vila v Novém Jičíně je moderní verzí antické stavby

Pro kolemjdoucí vypadá vila v Novém Jičíně jako nedobytná pevnost bez zahrady. Ve skutečnosti to tak ale není, jejím jádrem je zelené atrium, které je přístupné ze všech přiléhajících místností.

Přečíst článek

benzin, nafta, čerpací stanice

Lukáš Kovanda: Růst cen pohonných hmot se jen tak nezastaví

Pohonné hmoty v Česku dál výrazně zdražují. Průměrná cena benzinu Natural 95 překročila 35 korun za litr. Skokově stoupá i cena nafty. Za týden vzrostla o více než korunu na 33,56 koruny za litr. Vyplývá to z dat společnosti CCS.

Přečíst článek

Více k danému tématu se dočtete zde.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme