Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Suchý únor pro autoprůmysl. Chybějící čipy ho na tržbách připraví o 10 miliard

Výroba automobilů.
Škoda Auto
 ČTK

Kvůli chybějícím čipům a navazujícím součástkám automobilky v únoru vyrobí o 20 tisíc až 25 tisíc aut méně. Odvětví tak bude mít výpadek tržeb nejméně deset miliard korun, z toho osm až devět miliard připadá na finální výrobce a zbytek na dodavatele, řekl výkonný ředitel Sdružení automobilového průmyslu Zdeněk Petzl.

Reklama

Dozvuk covidu v Číně

Situace se dotýká nejen finálních výrobců, ale i na ně navázaných dodavatelů a subdodavatelů. V praxi nastalá situace pro firmy znamená přeplánování výroby a přidělování práce zaměstnancům například na jiných zakázkách. Kolínská Toyota dnes ale například zcela přerušila na velkou část února výrobu a Škoda Auto zrušila v tomto týdnu některé směny.

„V tuto chvíli nemáme zprávy o propouštění kmenových zaměstnanců. V některých případech ale může docházet k regulaci počtu agenturních pracovníků,“ dodal Petzl.

Dobrou zprávou podle Petzla je, že objednávkové knihy domácích výrobců osobních vozidel jsou plné a management firem věnuje maximální úsilí tomu, aby prostřednictvím reorganizace výrob a směnných režimů mohly být výpadky ve výrobě nahrazeny a původní výrobní plány dodrženy.

Škoda Auto, ilustrační foto

Indie chce vyšší cla na auta. Možná tím zasáhne i Škodovku

Indie od dubna zvýší cla na dovážená auta a motocykly, opatření se týká rovněž elektromobilů. Dovozní clo stoupne i v případě aut, která se v zemi kompletují. Změna by se tak mohla týkat i automobilky Škoda Auto, která má v Indii dva závody, informovala agentura Reuters.

Přečíst článek

Důvodem aktuální situace jsou podle automobilek zejména dozvuky pandemie covidu-19 v Číně, které způsobily uzavírky závodů z důvodu striktní proticovidové politiky. Svůj vliv mají i velmi napjaté dodavatelské a logistické řetězce.

V Česku se loni vyrobilo 1,218 milionu vozů, což je meziročně o desetinu více. Proti předcovidovému roku 2019 to však je stále o zhruba 200 tisíc vozů nižší produkce.

Výrobu pneu u Žatce zastaví stávka zaměstnanců. Korejský management jim nechce přidat

Zaměstnanci továrny Nexen Tire Europe u Žatce na Lounsku zahájí od úterního rána neomezenou stávku. Jejich cílem je uzavření kolektivní smlouvy, v níž žádají například navýšení mezd. Na pondělní tiskové konferenci to oznámili zástupci odborů. Stávka podle nich zcela zastaví provoz továrny. Kromě toho odboráři chystají i protesty. Ve firmě pracuje 1100 lidí, stávku podle odborářů podporuje většina zaměstnanců, přímo se do ní zapojí na začátku minimálně 191 z nich. Odboráři se v pondělí sešli se zástupci firmy, kteří ale podle vyjádření odborů uvedli, že jednat nechtěj. Vedení firmy na dotazy médií dlouhodobě neodpovídá.

Přečíst článek

Škoda Auto, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Český průmysl nečekaně silně „nakopla“ výroba aut

Český průmysl nečekaně silně „nakopla“ výroba aut, zahraniční obchod a stavebnictví ale zklamaly, komentuje aktuální data Českého statistického úřadu ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme